Reklama

Reklama

Paroží

  • USA Antlers (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V izolovaném městě v Oregonu se učitelka střední školy a její bratr, místní šerif, zaplete s jedním ze studentů, jehož temná tajemství vedou až k děsivému setkání s legendární bytostí, která zde byla dávno před nimi. (Falcon)

Recenze (208)

POMO 

všechny recenze uživatele

Technicky super a přítomnost kvalitních herců potěšila, ale scénář průměrný, bez jediného nápadu, pro který byste si film zapamatovali. A místy i blbý. Podobné téma bylo výrazně lépe zpracováno v The Ritual, a to nejenom v rámci žánrových postupů, ale i v psychologii postav. Slabé 3*. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Když vám tátu v oregonské šachtě vyprcá lidožravý jelen, mámě to parohy nenasadí a impetigo bude váš nejmenší problém. Je to poměrně vleklá kalvárie plná behaviorálního kokotismu, dost připomínající nedávný Švédský trek, ovšem kalvárie, disponující rozkokošně bezútěšnou atmosférou ponuré industriální prdele, obývané výhradně divnými traumatizovanými individui a mentálně retardovanými dětmi, s docela mile hnusným finálním paroháčem a nádherně od přirození neparanormálně zmutovaným starším bráškou, kterého musela máma dozajista dlouze a bolestivě potrácet. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Cooper by si po vzoru Amadea Mozarta mohl říct „Mí jablonečáci mi rozumějí.“. Ještě nikdy jsem ho, kluka šikovnýho, nepotopil. Perfektní řemeslo, jak má ostatně Scott Cooper ve zvyku, tak co bych měl chtít víc? Snad jen vystřihnout závěrečný duel typu ´Ripleyová vs. boss´, nebo to pojmout jinak, chytrostí, pastí, nebo tak něco. Jinak ta pochmurná atmosféra mě dostala, kamera zabírající podzimní počasí západních hranic Spojených států tomu pomohla hodně, v hlubokých lesích se zlo ztratí.  Keri Russell mám hodně rád (doporučuji vynikající seriál ´The Americans´), tady opět skvělá a chtěl bych jí vidět ve více hlavních rolích. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Asi jsem si od Paroží, vzhledem k režisérovi a skvělým trailerům, sliboval něco zásadnějšího, což se nakonec nekoná, ale i tak se jedná o příjemný komorní horor, s nímž nemám žádný zásadnější problém. Scott Cooper má řemeslo v malíku, konstantně se mu daří držet pochmurnou atmosféru, a když to má být strašidelné a nepříjemné, tak to strašidelné a nepříjemné je. Povedl se casting, zvlášť klučina v hlavní roli je super, a neztrácí se ani Keri Russell. Co bohužel selhává, jsou pokusy o sociální přesahy, které Paroží bývaly mohly pozvednout do škatulky "elevated horror". Scénář je ale nerozpracovává a nepodává tak, aby měly na diváka výraznější dopad, a tak nakonec působí spíš jako v dnešní době "nutná" vata mezi klasickými žánrovými hororovými atrakcemi. Za sebe pak ještě musím říct, že dost ze své tajuplné působivosti snímek ztratil v posledních minutách finále, kdy si to hrdinka s příšerákem rozdá tzv. na férovku, bez toho bych se býval obešel. Ale i tak pozitivní dojmy převažují. Hororoví fanoušci si myslím v klidu mohou jít pro film za 7/10, ostatní asi budou o hvězdu níž. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $-miliónov║ Tržby USA $10,619,670║ Tržby Celosvetovo $18,535,194 ▐ Scott Cooper má svoj pomalý, dramatický štýl a drieme v ňom potenciál. Tu to celkom ustojí na horor, škoda toho zbytočného až nevyhnutného klišé ale ináč dobrá temne dusná atmosféra a masky. To že to je pod záštitou Del Tora je bez debát citeľné a aj dobré pre film.  /55%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Šikovný Scott Cooper si zkusil natočit horor a já mu to vlastně úplně celé sežral.Na Antlers jsem se dlouho těšil a překvapivě mi ani nevadila komornost a pomalejší tempo, jelikož ten film mě vtáhl od začátku a díky velmi depresivní a pochmurné atmosféře mě bavil po celou dobu. Natočeno nádherně, vynikající hudba, přesvědčivé herecké výkony, atraktivní mytologie a legenda kolem hlavního záporáka " Wendigo!!" a hlavně je zde fakt nechutné a nepříjemné Gore ( záběry na Mrtvoly jsou opravdu maskérská lahoda, tady si tvůrci vyhráli a došlo i na pár menších a jednu vyloženě infarktovou lekačku, takže já jsem spokojen. Finální vzhled monstra je ovšem tak nářezovéj, že strká do kapsy i Vetřelce, nic lepšího, nechutnějšího, bizárnějšího a originálnějšího jsem neviděl. Za mě skoro plná palba, hodně mě to bavilo a kdykoliv na scénu přišla hororová scéna, tak to byl nářez okořeněn i úžasným hudebním podkresem.Příběh 3/5, Akce 3/5, Humor 0/5, Násilí 4/5, Zábavnost 4/5 Hudba 5/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 4/5, Emoce 2/5, Herci 4/5. 8/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Občas sa postavy správajú nepochopiteľne, miestami sú triky slabšie, niektoré scenáristické zápletky sú prevarené (šikanovateľ) a škoda, že nebol viac zvýraznený motív folk hororu. Napriek tomu som mal z Parožia veľmi dobré a intenzívne dojmy a viem, že by som sa spreneveril samému sebe, ak by som nedal 4*. Na to je to príliš temné, dobré a atmosférické a (zrejme i vďaka produkcii Guillerma del Tora) sa to nebojí zachádzať za miesta, za aké bežné americké horory skôr nechodia, než chodia. Lesno-industriálna výprava je taká geniálna a pochmúrna, až by som sa nečudoval, keby herci po natáčaní museli absolvovať psychoterapiu. Keri Russell mám rád od dôb Felicity, Jesse Plemons je ako šerif sympaťák, deti sú prekvapivo realistické a ak je Graham Greene v nejakom filme, môže byť ten film rád, že má niekoho, ako je Graham Greene. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Vcelku obyčejný alegorický folk horor postavený na spoustě traumatech (z nichž většina je dávno ohraná), zasazený do zajímavého prostředí vidláckého Oregonu s několika lehkými socioekonomickými zmínkami v pozadí (nejzajímavější aspekt filmu), a konečně obsazený jako obvykle výbornou Keri Russell (The Americans mi fakt chybí...) a tentokrát až moc vyjukaným Plemonsem (po Judasovi jsem čekal, že se z té škatulky konečně vymaní). Moc to nefungovalo a i ta střídmá stopáž se místy dost táhla. Po dva roky starém traileru a předchozích Cooperových filmech jsem čekal víc. 5/10 ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Učitelka v Oregone si všimne nezvyčajné správanie jedného zo svojich žiakov. Najprv jeho problémy pripisuje nezáujmu zo strany rodičov, ale začne zisťovať, že chlapcovo správanie ovplyvňuje niečo temnejšie. - Na Antlers som bol zvedavý od momentu, kedy bol projekt ohlásený, pretože Nick Antosca je jedným z mála moderných hororových tvorcov, ktorí namiesto kopírovania už spracovaných tém vytvárajú svoje vlastné a hlavne štýlové veci. Výsledok je slušný. Vyniká hlavne scenár a nádherné prostredie. Velmi ma potešilo aj to, že sa tvorcovia vo velkej miere vyhýbali používaniu prehnaných CGI efektov. Velkým problémom bol ale podla mňa casting, pretože mi tu ani jedna postava nesadla, čo u mňa Antlers zhodilo zo štyroch hviezdičiek na velmi silné tri. Komu sa film páčil, rozhodne odporúčam pozrieť Dark Was the Night, ktorý sa nesie na podobnej vlne. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pray it desires not you.. Cooper tam umí dostat tu ponurou krásu a nelítostnou krutost amerického venkova, co si budeme povídat. Škoda jen, že ta sympatická subtilnost utrpěla klišovitou implementací klasických traumat a finálním duelem Žvahlava a paní učitelky.. Zajímavý policejní tým ve složení „Už jsem zase šerif“ Plemons, starý totem Graham Greene a Horatiem do Oregonu převelený Rory Cochrane. Dalo se čekat, že tihle lovci jelenů nebudou mít s Wendigem dobré skóre.. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

V podstatě jde o horor, který sice ničím nepřekvapí, ale v zásadě ani neurazí. Je to hezky natočené, ale strašidelné to tedy není vůbec. Legenda o Wendigo mohla být určitě pojata o mnoho zajímavěji a spíše hodnotím jako pouhý průměr. Nenudil jsem se, ale žádná sláva se zde určitě nekoná. 55% ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych vidět crossover Vesnice a Paroží. Oba ty projekty mají přesně ty ingredience, které vzájemně postrádají. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Scott Cooper potěšil dramaty Pryč od pece nebo Nepřátelé, v obou případech trpělivými kousky, kdy se nám postavy postupně dostávaly pod kůži a začaly jsme nad nimi přemýšlet. Žánrů zkusil víc a se všemi si poměrně slušně poradil. Tady (komorní mysteriózní horor) se mi dostala pod kůži tak akorát nedochucená nuda. Industriální Oregon, depresivní prostředí, nějaké to trauma snad v každé druhé rodině. A do toho žák základní školy, na kterém učitelka zpozoruje náznaky týrání. Brácha je šerif, tak by se to mohlo snadno vyřešit. Jenže spíš vypustí z jeho opuštěného domu „cosi“. Emoce chybí, dramatické linky nefungují. Lekačky by si sedly, kdyby mi bylo třeba čtrnáct. Což už ale dávno není. Navíc titulní bubák vychází z folklórních mýtů domorodých kmenů a to mě nějak neba. Stejně jako zoufalá absence atmosféry. Dvě až tři hvězdy, tentokrát jdu níž. Na poměry výše zmíněného režiséra je to prostě málo. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Výborná, atmosferická záležitosť so všetkým čo k horor žánru patrí. Presne takto si predstavujem moderný horor. Mýtický námet, dostatočne nastolená komorná atmosféra, gore keď sa objaví, prevedené je na nadštandardnej úrovni a vlastne celková forma spracovania spĺňa tie najprísnejšie kritéria. Škoda, že som si túto delikatesu nenechal na večer, možno by to dotiahla k najvyšším métam, pričom ak je toto prvotný pokus pre Coopera v horor žánry, tak to som veľmi zvedavý na nasledujúce dva, ktoré má v merku v budúcnosti. Za mňa veľmi vydarené štyri jagavé .. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Já prostě miluju, když si dlouholetý fanda Akt X, toho času renomovaný režisér hned několika uznáváných filmů, konečně natočí svůj vysněný projekt. A zvládne to i bez Muldera a Scullyové. Pure fan service. [CineStar Anděl] ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Takový ten typicky průměrný horor, který občas vyděsí, není úplně špatný, ale není moc důvodů jej vidět někdy znovu. Z prvních trailerů jsem se docela těšil, škoda že to nedopadlo lépe. Ta indiánská legenda je docela zajímavá. Možná tomu chyběli lepší herci. Možná Scott Cooper narazil zkrátka na své limity. 60% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Temný pagan horor ze špinavého Oregonu hraje hlavně na atmosféru. Vše se točí okolo mytické postavy Wendigo vystupující v indiánských legendách. Když je Wendigo dvěma muži nechtěně vypuštěn na svobodu, padne temný stín na celé městečko. Dlouho jsem neviděl v kině tak ponurý snímek s vynikajícím zvukem, kdy se člověk otáčí za kapající vodou a má chuť se ohnat za bzučící mouchou. G. del Toro očividně nebyl jen spolu producentem, ale nejspíše i poradcem. V době, kdy byly všechny příběh dávno odvyprávěny, mě nezajímá až tak originalita (ta už je ve filmu hodně vzácná) jako zpracování. Lekačky považuji za lacinou náhradu budování atmosféry, zde ale jich bylo jen pár a ta jedna mě přeci jen dostala. J. T. Thomas hrál bezchybně (nebo ho celou dobu natáčení strašili, to nevím). Uvítal jsem i střet s monstrem, který mi dal vzpomenout na Ripleyovou. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nasadit tomuhle filmu parohy nebude až tak velké morální dilema, protože nápaditější než scénář je podle mě i jelen v říji. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Režisérovi a scenáristovi Scottu Cooperovi se v jeho kariéře prozatím daří střídat žánry. Tento žánrový chameleon svou kariéru odstartoval hudebním dramatem Crazy Heart, které vyneslo Oscara Jeffu Bridgesovi, následně realizoval thriller Pryč od pece, kriminálku Black Mass a western Nepřátelé. Jeho 5. celovečerní film poté spadá do hororového žánru, Cooper tak opět ve své kariéře zkouší něco trochu jiného. Na jeho Paroží jsou poté nezkušenosti s hororovým žánrem rozpoznatelné, právě v tom ovšem též tkví mnoho zajímavého.   Cooper natočil neobvyklý horor, kde je ovšem od začátku nastolena adekvátní nepříjemná atmosféra. Cooperův horor obsahuje nadpřirozené prvky, které v tomto případě těží z folklóru indiánských legend, zároveň se ovšem do filmu podařilo zapojit též sociální komentář a tento v podstatě komorní horor v sobě skrývá dost zajímavých prvků.   Perfektně obsazená Keri Russell v dost srozumitelně popsatelné roli hlavní hrdinky Julie, která aktivitu v pomoci mladému Lucasovi možná vnímá jako lehké vykoupení z minulosti. Její těžká minulost není rozebraná do detailů, stačí ovšem pár náznaků a vše je velmi snadno rozpoznatelné. Ve filmu nemusí zaznít, že měla hlavní hrdinka problémy s alkoholem, Cooper to celé podá známým ´´ Show, don't tell´´. Tuto techniku Cooper vlastně v průběhu Paroží používá poměrně výrazně i přes to, že se to přeci jen bez nějaké té jasně vypovídající expozice neobejde.   Paroží má velmi pomalé tempo, zároveň jde o skutečně temný snímek. Důležité je zmínit přítomnost Guillerma del Tora na pozici producenta, protože tato látka přesně sedí někomu jako je del Toro. Po jeho rukopise i díky pouze pozici producenta možná na první pohled není úplně vidu ani slechu, při sledování všem naprosto začne dávat smysl, proč má něco s takovou látkou společného právě del Toro. Ten měl totiž vždy slabost pro příběhy, které pracovali s různými legendami a obsahovali nadpřirozená stvoření. Ústřední monstrum se možná na kameře v plné síle nikdy zcela neobjeví, při jeho nástupu na scénu jde ovšem z monstra potřebný respekt a především je možné si všimnout milého odkazu na Vetřelce.   Design hlavního monstra je skutečně působivý, Cooper navíc zvládne jeho definitivní příchod na scénu totálně prodat skrze atmosféru. Je skvělé sledovat Coopera s nulovými žánrovými zkušenostmi přeci jen hororovou atmosféru skutečně prodat. Je velmi pravděpodobné, že del Toro na pozici producenta Cooperovi v tomto ohledu lehce radil, Cooper je v tom ovšem pořád poznat i díky tomu, že mu více než o ten pravý děs jde o práci s postavami a jejich nitrem. Kamera Floriana Hoffmeistera navíc atmosféře ponurého Oregonského městečka též velmi pomáhá.   Krom Keri Russell a Jesseho Plemonse v roli jejího bratra stojí za zmínku také mladý Jeremy T. Thomas, který tuhle v součtu obtížnou úlohu zvládl v rámci dětského herce velmi solidně. Paroží ve finále v součtu možná uškodí jen vyvrcholení, pomalu budovaná atmosféra totiž ve finále vede k tak trochu zklamavšímu finále, které se možná nečekaně až příliš vydává ve stopách klasických hororů. Celé to budování napětí ve finále možná vede až v příliš jednoduchou závěrečnou konfrontaci, která dosud budované pověsti a dosud budovaného napětí zcela neodpovídá. Přitom všem ovšem právě emoce v Cooperově hororu fungují a jeho hororovou prvotinu v součtu skutečně dělají hororem, který se v letošní konkurenci jen tak neztratí.   Cooper svou hororovou prvotinu obstál a to i přes fakt, že si udržel své poznávací znamení. Pomalu budovaný a temný horor možná ve svém klimaxu trochu zklame, prací s atmosférou, postavami a vizuálem ovšem pořád vyčnívá nad průměrnou várkou hororů, které každým rokem dorazí do kin. V rámci letošního roku rozhodně Paroží patři mezi nejlepší horory...... () (méně) (více)

Související novinky

Obsazení nového filmu Scotta Coopera se rozrůstá

Obsazení nového filmu Scotta Coopera se rozrůstá

02.12.2021

Režisér Scott Cooper (Crazy Heart, Nepřátelé) přibližně před měsícem v kinech představil svůj dlouho odkládaný horor Paroží s Keri Russell a Jessem Plemonsem v hlavních rolích. V současné době však… (více)

Christian Bale v historické detektivce

Christian Bale v historické detektivce

28.02.2021

Režisér Scott Cooper (Nepřátelé, Pryč od pece) a Christian Bale (Temný rytíř) se dohodli na své již třetí spolupráci. Jejich nový snímek bude tentokrát adaptací historické detektivky The Pale Blue… (více)

Tiché místo 2 a další filmy se odkládají

Tiché místo 2 a další filmy se odkládají

12.03.2020

Jen týden před premiérou se rozhodlo studio Paramount Pictures pro jistotu posunout snímek Tiché místo 2 na pozdější datum. Oznámil to samotný herec, producent a režisér John Krasinski na svém… (více)

Margaret Qualley bude mít hlavou plnou duchů

Margaret Qualley bude mít hlavou plnou duchů

18.02.2020

Herečka Margaret Qualley (Pozůstalí, Tenkrát v Hollywoodu) se upsala novému projektu od režiséra Scotta Coopera A Head Full of Ghosts. Film bude adaptací stejnojmenné knížky od Paula Tremblaye,… (více)

Reklama

Reklama