Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva Američané, dramatik Tom Chambers a malíř George Curtis, kteří sdílejí v Paříži společný byt, se zamilují do nezávislé Gildy Farrellové. A protože ona se nedokáže rozhodnout, kterému z nich dát přednost, navrhne jim “džentlmenskou dohodu”: Nastěhuje se k nim jako přítelkyně a kritička jejich práce, nikdy ale nedojde k jakékoli milostné zápletce s kterýmkoli z nich. Když však jednou Tom odjede do Londýna, aby dohlédl na inscenaci jedné ze svých her, je nucen nechat Gildu s Georgem o samotě. Jak dlouho jim pak jejich džentlmenská dohoda asi vydrží? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Moderní divadelní hra Noëla Cowarda byla z Brodwaye přenesena do filmu hned příští rok po své premiéře. Ačkoli téma je atraktivní a zajímavé tehdy i dnes, nemyslím si, že je nutné se právě před tímto rutinním Lubitschem jakkoli sklánět. Filmový přepis je toporný, stejně jako i dnes přepisy divadelních her bývají. Sladké pikantní téma je to jediné, co by mohlo pozdvihnout koutky úst k úsměvu. Ale nic víc. March a Coop hrají jakoby sami byli na divadle, ale film takové markýrování nepotřebuje. Oba už tehdy byli mnohem zralejšími herci. Nu a Miriam Hopkins? Skvělé dialogy jí připadají, ale ona je odříkává jako naivní septimánka. Chápu, že jako porcelánová modelka, na které dobře vypadají luxusní kostýmy, je skvělá, ale herecké orgie se nedostavili ani v nejmenším. Tedy komu doporučit? Snad jen těm, kteří filmy 30. let příliš neznají a toto zbaští i s navijákem. Pre-code éra nabízí mnohem větší laskominy. “It's true we have our gentleman's agreement. But I unfortunately am no gentleman." ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

I když Lubitschovy komedie vesměs vypadají jako nějaké konverzačky narychlo spíchnuté mezi čtyřmi stěnami, Lubitsch i z divadelního minima dokáže vytvořit maximum filmu. A hlavně vtipu. Jedna múza pro dva umělce? "Dohodneme se jako gentlemani: žádný sex." Tohle by po kodexu zaručeně neprošlo. ()

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Půvabná (a řekl bych, že na svou dobu hodně odvážná) komedie se skvělým ústředním triem. "Takže žijete všichni pohromadě?" "Všichni --- jako švédská trojka." ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ak si človek odmyslí, že hlavná hrdinka s ktorou by mal divák sympatizovať je obyčajné zákerné, sebecké kur*isko, ktoré ničí životy všetkých chlapov, ktorí ju milujú ( niečo ako hlavné postavy Sexu v meste), tak ostane vynikajúca a na svoju dobu odvážna komédiálna vzťahovka (hayesa z toho musel dostať infarkt) so supersympaťákmi Cooperom a Marchom, hromadou výborného humoru a správnou dávkou tragiky ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to trochu lepší, avšak nemohu říct, že by mě snímek nebavil. Gary Cooper svoji doslova bondovskou vizáží je neskutečně charismatický a jeho herecký výkon je radost sledovat. Dějově pak lze snímek shrnout krátce: SPOILER: Dva kamarádi milují stejnou ženu a žena miluje oba muže, s každým chvilku tahá pilku, avšak nakonec si vybere muže, který po ní touží, ale nedostal se s ní dále než na první metu. Jakmile se ale objeví její dva milenci, opustí ho. Inu, film o nerozhodné holce do větru. /SPOILER. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá ale překvapivě místy hodně zábavná komedie s vypilovanými tragikomickými dialogy, u kterých jsem se nasmál více než u všech současných rádoby komedií. Škoda té druhé poloviny, která na komické tempo nedokázala tak dobře navázat a děj tím působí trochu nesourodě, přesto hodně slabé čtyři hvězdy uděluji. [7/10] ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Hezká společenská komedie, které zásadně chyběla hudba. Herci fajn, příběh fajn, byť má sestupnou tendenci, zábava ušla, a kdyby k tomu hrála nějaká hudba, mohl to být fakt pěkný zážitek, mohla pomoci „prodat“ víc vtipů. # [viděno: monitor, 2.0->5.1, EN sub] # příběh 7 | hudba 0 | humor 4 | akce 0 | napětí 0 | pustil bych si znovu 6 ()

classic 

všechny recenze uživatele

Mám rád Ernsta Lubitcha, a jeho skvelé komédie, konverzačná dramédia s jednou osudovou ženou - GILDOU, ktorá stretne dvoch - „chuligánov - vagabundov” vo vlaku, odvtedy sa obidvaja Tom i George, zamilujú do Gildy, pričom do hry, vstupuje i sok, ktorý ich, oboch, nenávidí, trochu som si myslel, že sledujem - hollywoodsku telenovelu, a la - LUBITCH ! Cooper a March, patria, vtedy - medzi hollywoodsku špičku, k čomu dopomáha i Miriam Hopkins, na ktorú mám chuť, sa pozerať znovu a znovu... Ako pozerám, i som videl, Miriam si zahrala i s Fredricom Marchom, či u režiséra - Lubitcha, tak je poznať, zápal po nadšení zo vzájomnej spolupráce. Ja som rád v spoločnosti, týchto UMELCOV, ktorí vedia, čo chcú, ale najmä, čo vyžadujem, ja... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vďaka svižnému scenáru a neodolateľným hercom vzniklo svieže dielko. Láska dvoch mužov a jednej ženy s gentlemanskou dohodou ponúka veselé historky a dobrú zábavu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Docela pecka. Když si divák odmyslí teatrální herectví raných třicátých let, je to nečekaně ostrá komedie s lehce nemorálním námětem - ovšem jen zdánlivě. Společné soužití dívky a dvou mužů se začne jevit v jiném světle v druhé polovině filmu (podle mě vtipnější než úvod), sotva se dívka usadí ve "spořádaném" manželství, které ji nudí předstíráním, lezením do zadku možným obchodním partnerům a mimomanželskými aférkami vyšší společnosti. ____ Lubitsch se tady ukazuje jako mistr, hodně scén nebo momentů si vystačí jen s gesty, která nádherně a mnohomluvně zastupují jakékoliv dialogy (scéna nákupu manželské postele, když manžel přeměří nejdřív postel, pak ženu, a pak sebe/ chvíle, kdy vytáhne svatební povolení spořádaně vložené pod správné písmeno do kartotéky - což divákovi napoví o jeho charakteru naprosto vše/ když po svatební noci rozkopne kytici věnovanou bývalými přáteli jeho nevěsty) ____ I dialogy jsou ale perfektně vybroušené, hravé a občas i podvratné ("To je gentlemanská dohoda, ale já, bohužel, nejsem gentleman" - "Staneš se největším mučedníkem v historii cementárenství" - "O svatební noci se nemůžeš ptát, jestli tě miluji. Na to je buď příliš pozdě nebo příliš brzo.") _____ I když herci z dnešního pohledu přehrávají, tak má snímek jiskru a životnost, která pořád platí. /7. 9. 14./ ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsem si říkal, že se dívám na Červené střevíčky v Lubitschově komediálním pojetí. Srovnání se však nabízí především s režisérovým o rok starším Útěkem z ráje. Podobnost vidím nejen čistě vizuální (hlavní ženská postava v podání Miriam Hopkins, lokace evropských měst a interiéry zazobaných vilek), ale především dramatickou a dramaturgickou. Oba filmy v mých očích spojuje svěží úvod plný skvělých momentů, chytlavě spojující energii slapstickové a screwballové komedie, překvapivá odvážnost v tématu dialogů a bohužel ale také neschopnost udržet tempo a dravost po celou dobu snímku. Lubitsch jako kdyby narval všechny své nápady do první poloviny a v druhé se popadal za břicho a nabíral dech. Nabízí se otázka, jestli Wilderův mentor vlastně nebyl silnější v romantických polohách, ve kterých si mohl dovolit pozvolnější tempo, aniž by celou dobu bez dechu dobíhal cílovou rovinku. Takže když "Lubitsch Touch", tak raději Obchod za rohem. 6/10 ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Miriam Hopkins mi připomínala Evu Nataši Gollové a tropila necudné hlouposti na jedné hodně zaprášené posteli. Rozpustilá americká konverzačka z 30. let. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Neodolatelná Miriam Hopkins coby Gilda a dva ultimátní sympaťáci Gary Cooper a Frederic March přímo září v této skvělé komedii. Není to sice tak vtipné jako Ninočka nebo To Be or Not To Be, nicméně jsem se u toho bavil skvěle. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že se čas od času dostanu k těmhle starším filmům, protože musím říct, že herecky stojí za to. A tentokrát i příběhově. Jsou tu rozebírány myšlenky, které mi na svou dobu přijdou celkem pokrokové, i když v oblasti sexuální to není nijak vyloženě šokující. Ústřední trojice baví, a to je hlavní. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Tak nevím ale moc jsem se tedy opravdu nezasmál, je to zdá se ten typ humoru který zrovna moc nemusím. Herci dobří ale to je asi tak vše. Dějově místama hodně zmatené, první půlka filmu je ale dost slušná. 60%. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Lubitsch prostě uměl, takovej důvtip, elegance, inteligence, krása. Mně se to hrozně líbí, ty jeho filmy, tam vůbec nelze jít pod 5 hvězd. Každej dialog je napínavej, vystavěnej, vtipnej a přirozeně chytrej. Zápletky, herci, všechno je to dobrý. A konkrétně tenhle film to splňuje. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dva kamaradi byvaju spolu a miluju jednu zensku. Naviac este v parizi so vsetkymi tymi fajnymi vecami jako Ajfelovka atd atd. Mno, na rok 1933 hodne odvazne, Ernst Lubitsch sa do rezie vyznal a natocil to velmi Dobre. Mohlo to byt kliudne aj tak, ze chlap miluje dve zeny a nevie sa rozhodnut - jedna je nadherna, krasne nohy, prdelka, vsetko co ma zenska mat ... druha zenska by mala par milionov na ucte, mnenej pekna, ale stale vyzyvava a zmyselna. Tak a zamyslel by sa chlap a vybral by si tu s vacsimi kozami :80 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Nevím ale prostě jsem se u toho filmu necítil uvolněně. Parta kamarádů, která se rozhádá kvůli holce, to není zrovna příjemný relaxační téma. Kdyby v tom nehrál Cooper, tak film takového ražení si ani nepouštím. Musím ovšem uznat, že konec s panem Egelbauerem byl vtipný. ()

Reklama

Reklama