Reklama

Reklama

Boj se Satanem

  • Polsko Walka z szatanem (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Na konci 20. století nechal papež Jan Pavel II. znovu zavést starodávný obřad exorcismu v římskokatolické církvi. V Polsku se stal exorcismus brzy populárním a katolická církev v této zemi provádí zhruba dvacet tisíc obřadů ročně. V dokumentu vystupuje několik mladých polských žen, které věří, že jsou „posedlé,“ a podstoupí tento kontroverzní rituál. Film, který je sondou do světa exorcistů, sleduje otce Radona, katolického kněze a vědce, který se rozhodl tento obřad blíže prozkoumat. Opravdu exorcismus obětem pomáhá? Nebo je to jen pověra, která brání lidem s duševními poruchami využívat výhod psychiatrické léčby? (HBO GO)

(více)

Recenze (10)

Stanley 

všechny recenze uživatele

Dokument, který dává nahlédnout do současných exorcistických praktik v polských církvích, sleduje zároveň několik vybraných případů mladých lidí, kteří podstupovali exorcistické obřady. Film podává bohužel pouze jednostranný pohled na celou problematiku, dopouští se redukcionismu a vytváří tak dojem, že za celým fenomém posedlosti se skrývají jen jakési povrchní záležitosti psychických obtíží mladých teenagerů, kterým by místo nešťastných pokusů o uzdravení pomocí nefunkčních středověkých metod pomohlo jen pár hodin psychoterapie. Chybí fundovanější stanoviska z pozice jiných zainteresovaných stran, které k tomu mají co říci - ať už z církevních či necírkevních kruhů - chybí i podrobnější psychologický pohled na věc (především hlubinně-psychologický, transpersonální atd.). Filmu se nepodařilo podchytit zkoumanou problematiku ve své komplexnosti a dokument tak trpí nevyvážeností a zjednodušující tendenčností. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Walke z szatanem mimoriadne chýba väčší priestor na konfrontáciu zo strany vedeckej obce. V dokumente síce odznie aj kritika, ale tej je naozaj pramálo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument urobený dosť amatérskym a nedôveryhodným spôsobom, už som videl podobné, ale profesionálnejšie. Každopádne aj tu je vidieť, že hnutie letničiarov či charizmatikov to ťahá hore aj v Poľsku. A u nás na Slovensku sa títo ľudia dostali aj do vlády, sám premiér Heger je ich členom... ()

PeterFLJilek 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem tomu nízkemu hodnoteniu, keďže ide o vynikajúcu sondu do poľskej zaostalosti. Niektorí zrejme nehodnotia samotný dokument, ale katolícku cirkev. 😂 ()

Aguirre 

všechny recenze uživatele

Nedopozeral som to... Bezne problemy, resp klasicku homosexualitu riesia polski fanatici exorcizmom... Dokument je nekriticky a zaujimavy len z toho hladiska, ze nam umoznuje spoznat aj krestansky fundamentalizmus. ()

Lukas.Luky odpad!

všechny recenze uživatele

Pani moji tak toto bola ina fantasmagoria🤦🏻‍♂️pocas celeho dokumentu som len krutil hlavou, ze to nemoze byt pravda az mam z toho svalovicu:D tu vidiet aky su ludia primitivni a namiesto toho aby uznali ze im jebe tak hladaju exorcistu..ale zas na druhu stranu niektore sceny aj s pazvukmi z reprakov hodne ocenenia oskarov. ()

Reklama

Reklama