Reklama

Reklama

Benátky, ostrovní klenot

(TV film)
  • Francie Venise, trésor d'îles (více)
Francie, 2012, 52 min

Režie:

Pierre Brouwers

Obsahy(1)

Romantické dostaveníčko na pobřeží Jaderského moře. Benátky leží mezi mořem a nebem. Neopakovatelné kouzlo tohoto místa je dáno i horší dostupností. Musíte je objevovat pomalu, proplétat se uličkami a ctít přístupové trasy diktované mořem. Aby se mohly Benátky v případě potřeby ubránit, byly vybudovány na více než stovce ostrovů a ostrůvků. Domy udržují rovnováhu na husté spleti dřevěných pilířů, zapuštěných do jílovité půdy, prosycené slanou vodou. Přes benátské kanály zpočátku nevedly prakticky žádné mosty, bylo tu jen pár lávek pro pěší. Dnes lze ve městě napočítat na čtyři sta nejrůznějších mostů či můstků. Město na laguně není jen oblíbeným cílem turistů, jsou na ně hrdí i jeho obyvatelé. Jejich počet však klesá. Dnes žije v Benátkách necelých tři sta tisíc lidí, leckoho odrazují vysoké životní náklady. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Benátky mám rád a byl jsem tam několikrát. To město má neskutečnou atmosféru. Bohužel, turistický ruch sice přináší sebou nemalé peníze na opravy památek, ale i haldy odpadků a zacpané ulice. V Benátkách je to opravdu markantní. Největší smrtí Benátek jsou chudí batůžláři, kteří si často jídlo vezou sebou včetně pití, město si projdou a po konzumaci odpadky vyhodí do košů. Nic si tam nekoupí a k večeru odjedou lodí ke svému autu či hotelu... Letos jsem se navíc ve městě setkal s enormním nájezdem Asiatů (nic proti nim). Skoro to na kanálech při pohledu do gondol nevypadalo jak v Benátkách ale jako na řeče Jang-c’-ťiang. I já jsem zaslechl zvěsti o postupném vysidlování Benátek. Původní obyvatelé a rodáci už toto město neshledávají k životu ideálním a prchají z něj jinam. A přitom právě tito lidé mu vtiskávají stále onu čarokrásnou podobu. Vzpomněl jsem si na studentská léta, kdy jsem v jedné ze zastrčených uliček seděl a skicoval nádherné zákoutí přede mnou, zatímco z oken jednoho paláce se linula příjemná hudba a nižšího patra jakási italská mamá hlasitě svolávala bambini k obědu za hlasité cinkání talířů... Jak jsem tenkrát zatoužil nahlédnout do oné domácnosti a nebylo to jen tou vůní linoucí se nad kanálem. Letos jsem smutně hleděl na množství paláců se zabedněnými okny a zamčenými moly, kde už dlouho nezakotvil člun ani nezavoněla z oken polévka... Být italskou vládou, začnu tuto situaci urgentně řešit. Provozovat město duchů nebo lunapark ,,Benátky'' s průvodci a navezenými dárkovými předměty vše Made in China (včetně originál skla z ostrova Murano) asi jde, ale koho to bude lákat? Pěkný dokument, který naťukl i tento problém. * * * * ()

Reklama

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený dokument představující základní informace a tipy k viděnít, které inspirují na cestu do tohoto unikátního města, jakým Benátky jsou. Teď už jen naplánovat na někdy dovču. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem podruhé a nelituji. Benátky mám rád – 2x jsem je zevrubně propátral (dost mne dostalo, jak se brzy ráno zavážely krámy, i odliv turistů po setmění), jednou zažil i aqua alta, objevil si místo, kde se koná bienále a jel jsem i vaporettem... Někdy musím propátrat i ostatní ostrovy. P.S. na popud Big Bearova hezkého příspěvku: No jo, ale jakou tam domorodci seženou práci? Jistě se nemýlím, když budu předpokládat, že nenasytný pan domácí (natož novopečený majitel domu) náležitě vyšrouboval nájmy. Ostatně v Č. Krumlově či na Malé Straně se také žije těžko a mnohý odtud prchá. Zachytil jsem info, že neubytovaní turisté budou v Benátkách platit vstupačku asi 250Kč. Kdysi něco podobného řešila tzv. Perónka. :-) ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Jestliže považuji Prahu - zvláště pak v letních měsících - za jeden velký a nepříjemný skanzen, vhodný tak leda pro turisty, co by měli teprve říkat chudáci Benátčané, jejichž město zaplavuje ročně 20 miliónů turistů! Co se dokumentu týče - chybělo mi hlubší ponoření do historie a trochu víc konzistentní scénář. Představuji si dokumentární film poněkud jinak a tenhle film o Benátkách se z kvality současných dokumentárních filmů, které chtějí víc bavit než poučovat, nevymykal. Ale co bych vlastně chtěla? Byla to taková příjemná oddychovka, načasovaná na konec prázdnin. Sbohem, léto! ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama