Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Dějiny trampingu jsou vlastně dějinami českého národa za uplynulých sto let. Je v nich vše – nabytá svoboda i její opakovaná ztráta, prosperita i krize, budování a zapomínání demokracie, drobné lidské osudy, selhání, kolaborace, ale i velká hrdinství. Tramping se dotkl každého z nás. Ve třinácti dílech na jeho stoletou historii nahlédne nový dokumentární seriál Zvláštní znamení touha. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Marko Čermák nenakreslil tu mapu. Nejvíc mě mrzelo nerozvedení trampingu a normalizace, tramping byl útěk, ale zároveň lidi proti režimu spojoval, tak si říkám, proč nikoho nenapadlo, že jeden druhého možná v určitém smyslu potřeboval. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tohle hodně potěšilo. Snad také proto, že jsem nocoval pod širákem a poznal ranní vstávání po studené noci. Mlhavá rána s krůpějí rosy. Namodralou oblohu a hřejivě přicházející slunce v zelené symfonii lesů a hájů. Planoucí západy a temnou oblohu posetou stříbrnými hvězdami. A mnoho nekonečných nocí s kytarou u ohně. Něco, co už vícekrát nepřijde. Troufám si tvrdit, že velebící pořad, který zobrazuje trampský fenomén, patří výjimečně k tomu lepšímu, co v ČT občas dávají. Tramping, přečká nebo nepřečká tahle česká rarita? Nedělám si iluze, ale, kdoví… ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Pokorně a přitom s dávkou hrdosti udělaný seriál o trampingu. Komplexní snímek o unikátním českém fenoménu s nejhlubším a nejširším záběrem, jaký o něm byl kdy natočen. Klobouk dolů před autory, musela to být ohromná práce. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Východ slunce, kdy první hřejivé paprsky dopadnou na prochladlou tvář, cáry mlhy válející se ráno u země, tiché ševelení větví, plameny, do kterých člověk vydrží hledět hodiny a neomrzí to. Svým způsobem si při sledování Touhy připadám jako dinosaurus, ale kupodivu mi to nevadí. Trampsky pohodový dokument, který se nad nikoho nepovyšuje a před nikým se neponižuje. Spíše vzpomínkový než zaostřený na současnost, připomíná legendy, "obyčejné" vzpomínky i některé překvapivé méně známé souvislosti. Příjemně evokuje ty správné trampské pocity a je evidentě dělaný lidmi, kteří vědí a rozumí. Navíc titulní Křesťanova verze Touhy i Wabiho průvodní slovo to vše ještě o stupeň povyšují. Mě osobně nejen donutil občas hodit okem z okna jestli už konečně nastal čas vyrazit, ale také probudil řadu vzpomínek, byť jsem vlastně nikdy do toho, ani ne tak organizovaného, jako spíš hromadného trampingu nezapadl. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Soudě podle prvního dílu bohu(a trampům)milý projekt, na němž se podíleli tvůrci, kteří jsou s trampingem a tématikou s ním spojenou spjatí, nebo se v ní alespoň velmi dobře vyznají a nechávají promlouvat mimo jiné i aktivní trampy, kteří ještě nezapomněli jezdit do přírody, ať už se jedná o zástupce generace veteránů (Tony Linhart) nebo té mladší (Michael Tony Antony). Průvodní slovo Wabiho Daňka a Křesťanova výborná interpretace titulní skladby Wabiho Ryvoly jenom umocňují dobrý dojem ze seriálu, který jistě potěší nejednoho milovníka dálek, přírody a romantiky. Po shlédnutí kompletního seriálu musím své hodnocení mírně korigovat a připojit ještě pár slov. Pánové Křístek a Skotal podali obraz trampingu, tak jak ho vidí oni a jistá část trampského národa, zde zastoupená především chataři (z nichž některé lze za trampy považovat už jen těžko) a lidmi jezdícími na "akce", vyznavači volného táboření a spousta dalších "podskupin" dostala minimální nebo žádný prostor. A jelikož v jednom z dílů zazněl i podivný názor, že "tramping skončil s Wabi Ryvolou" nedivím se rozpačitým nebo kritickým reakcím na seriál ze strany řady aktivních trampů (za všechny budu jmenovat třeba legendu českého bleugrassu, komiksu i trampingu Marko Čermáka). Suma sumárum je "Zvláštní znamení touha" zčásti velmi záslužný projekt, zčásti nevyužitá šance. Chcete-li se pro doplnění dozvědět jak vypadá současný český (nebo slovenský) tramping, stačí na Rajčeti zadat heslo vandr, Roverky, Brdy nebo Zadní země (to je jen pár klíčových slov z mnoha tematicky podobných) a uvidíte, že tenhle zvláštní fenomén má nejen bohatou minulost i současnost, ale ani do budoucna není důvod se o něj obávat :-). ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Jako trampovi je mi sympatické, že se někdo do zpracování trampského fenoménu pustil, ale seriál je dramaturgicky roztěkaný. Jednotlivé díly se tváří, že sledují nějakou konkrétní linku, ale přesto si z ní často odskočí k úplně nesouvisejícím vyprávěním, aniž by pro to existovalo rozumné zdůvodnění. A zatímco starší historie 20. a 30. let je zmapovaná poměrně dobře, období 60. let a normalizaci je věnovan spíš okrajový prostor. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Promarněná příležitost. Pan Skotal to poněkud zkopal. Ne že by tam nebyly zajímavé okamžiky či celé pasáže, ale připadalo mi jako by scénář byl narychlo zflikován před natáčením, takže se tam pletly pasáže z obecné historie trampingu s pasážemi o ohlasu trampingu v dobové populární kultuře, tu zase skok na regionální dějiny. Celé je to takové rozbité a nesoustavné. A ty populární televizní figury jako V. Cílek či S. Motl, které se už vyjadřují úplně ke všemu, ty měly být vynechány, či jejich vstupy podstatně omezeny. A až na pár výjimek byla opominuta Morava. --- Jinak je vidět, že tramping je odcházející subkultura, mluví zde převážně samí starci, jaký rozdíl oproti dokumentu Potlach z r. 1965. A pak, jak se okolo nějakého jevu začnou motat společenští vědci, je to stejné znamení, jako když kol umírajícího kusu krouží supi. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, diky bohu, ze to vzniklo. A je v tom videt, ze to slo od srdce. Ale popravde, fakt je dany tema dost nosny na 13 dilu? ()

sator 

všechny recenze uživatele

Název cyklu odkazuje na stejnojmennou píseň Wabi Ryvoly. Její název původně zněl Zvláštní znamení Woodcraft, ale americké slovo před rokem 89 vadilo. Woodcraft je slovo pocházející z americké angličtiny a je úzce spojen se zálesáckou tradicí osídlování východního pobřeží Ameriky. Obsahuje čtyři pravidla: Buď čistý, silný a vždy ochraňuj přírodu. Mluv pravdu, buď pokorný, hraj čistě podle pravidel. Buď odvážný, mlčenlivý a poslouchej. Buď laskavý, ochotně pomáhej, žij radostně. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Poměrně vyčerpávající dokument o osadách vzniklých za první republiky, jejich osudech za komunismu a trochu i o devadesátkách, kdy tramping dostal citelnou ránu. Zacíleno je ale na začátky trampingu a léta padesátá. Až poslední dva tři díly jsou věnované trampské písni Ryvolů a Portě. Chybí skoro úplně Pacifik a Linhart, folkové osmdesátky, Daněk se jen objevuje jako průvodce. To by holt zasloužilo samostatný dokument. 80% ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Specifická česká subkultura střetávající se s časem a generacemi žijícími v určitém časoprostoru. Já osobně nejsem znalec trampingu, ale nějaké ponětí jsem měl. Určitě je podnětné se dozvědět něco více o českých "amících". Sám jsem zvědavý, jestli tramping přežije současnou dobu. Podmínky tomu příliš nenahrávají. 76%. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem v tom nepostřehl propracovanější koncept seriálu a tak mi jednotlivé díly připadaly sice velmi zajímavé, ale poněkud chaotické. Škoda, ale i tak bezva materiál pro poznání historie trampingu. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Celkem mi bylo smutno při pohledu do trampských osad, kde nechybí ani satelitní paraboly.Nakonec stačí projít podél Kocáby od Štěchovic po Masečín.Před chatami taxíky, parabola kam se podíváš, kurty nikde, hospoda nikde.....A v Masečínské hospodě je v pátek country a přijdou tam novodobé merdky v nažehlených U.S. maskáčích. Tramping zemřel, nezbývá nám, než vzpomínat. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Pokud nekdo ma k tomuhle blizko, nebo aspon k te muzice, dostane se mu mnoho informaci, hudby, historie a znamych tvari. Skvele provedene, dokument s dusi, ktery se venuje systematicky trampingu od jeho zacatku. Za tohle velmi rad platim koncesionarske poplatky. A u Ceske televize se mi to stava casto. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

I když celkem nerad, tak dávám 4 hvězdičky. Na Českou televizi se jedná opravdu o zajímavý nevšední projekt, který jsem rád sledoval po celou dobu. Ocenil jsem ukázání spousty veteránů, známých jmen i krásných míst. Snad možná jen se autoři neměli občas nechat tak unášet a zaplňovat drahocenné vteřiny a i minuty zdlouhavými nicneříkajícími záběry ze současných potlachů. Rovněž tak se mi nelíbilo opomenutí mnoha zajímavých lokalit, nebo jen jejich drobná zmínka, i když v závěru malá omluva zazněla. A za co autoři nemohou, to je ten smutek, který mě chvílemi přepadal z toho, co jsem viděl na notoricky známých místech. Ale doba je zkrátka jiná a trampské osady už změnily svůj vzhled. A smutno mi bylo také z toho, že nikde nebyla vidět mládež, všude vlastně jen naše nejstarší generace. Ale vím, že do přírody stále častěji chodí i ti mladí, že ta pochodeň trampingu a skautingu je v nás zkrátka zažehnutá a i když nehoří, stačí že aspoň doutná. Jen forma se mění a dneska už si asi nikdo nebude hrát na pistolníky s kolty proklatě nízko. I když se to nepovedlo tak, jak bych očekával, jsem přesto rád, že tento seriál vznikl. ()

zekon 

všechny recenze uživatele

Takové nostalgické vzpomínání. Chápu názory, že tramping stále žije, ale určitě to tak není. Jsem si jist, že v dnešní době je to, píši s velkým smutkem, vymírající skupina, která nemá následovníky. Je to velká škoda, ale notebooky, tablety apod jsou pro děcka na prvním místě. Příroda určitě, až na výjimky, ne. Za mě se až tak neříkalo trampové, my tím nějak nežili, ale čundráci :-) Rádi jsme sbalili stan a vyrazili někam stanovat, kytara, lovit baby, na pivo..... Trenčanský párek s fazolí, vepřové maso ve vlastní šťávě....konzervy co se daly jíst, že? :) ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Pěkně zpracovaná česká kotlíkářská historie. Sice jinak absolutně nepolíbený tímto tématem , o Bobovi Hurikánovi něco málo vím , 2 knihy přečteny a taktéž Dobrodružství 6 trampů od dvojice V.Rada + J.Žák jsem zdárně přelouskal , tak musim přiznat , že mě tenhle sympatický dokument pěkně vtáhnul. ()

Reklama

Reklama