Reklama

Reklama

Nádherná americká města

(seriál)
  • USA Aerial Cities
USA, 2018, 5 h 6 min (Minutáž: 51 min)

Režie:

Toby Beach

Scénář:

Toby Beach

Hrají:

Jim Conrad (vypravěč)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Cyklus Nádherná americká města nás provází životem významných severoamerických metropolí. Mapuje dění na místech známých a hojně sledovaných, i těch kam se běžný návštěvník jistě nedostane. (Česká televize)

Recenze (15)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Delší dobu jsem zanedbával dokumentární série, které staví na perfektní kameře a panoramatických záběrech, takže si mohu dovolit nadělit Aerial Cities nejvyšší počet hvězdiček. Ještě se mi zkrátka tenhle styl neokoukal. Série je postavená na působivosti a efektnosti, kamera se zálibou spočívá na monumentálních stavbách mrakodrapů, průmyslových celků a technicky důmyslných a odvážných stavebních prvcích. Nechybí ani záběry přírodních krás a na druhou stranu i vojenských komplexů a vůbec všech prvků, které posilují pocit americké výjimečnosti, prosperity a síly. Ukázky úpadku amerických velkoměst, jako je Detroit, tam pochopitelně budete hledat marně, stejně jako jakékoli jiné znepokojující prvky, které by svědčily o problémech nebo nedostatcích. Nicméně v tom, v čem chce být, je série opravdu přesvědčivá, pohledy snímané z dronů nebo vrtulníků jsou fascinující a lákají vás přinejmenším k úvahám o turistické cestě za poznáním. Celkový dojem: 90 %. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"IT'S THE CITY OF ANGELS AND CONSTANT DANGER." --------------- Dokument som spolu s inými klenotmi našiel vďaka Slasherovi na tomto odkaze. Tento doku mapuje výhradne z vtáčej perspektívy 6 miest (Las Vegas – Chicago – Seattle – Miami – San Francisco – Los Angeles), na chvíľu zablúdi v histórii, prekecne pár všeobecných zaujímavostí, potom niekoľko viet ku všetkému zobrazovanému, ukáže zaujímavé a dôležité spoty a pamiatky, ale najmä potichu obdivuje krásy daných miest. No a potom je po 51 minútach koniec. Vadil mi rozprávač, niežeby bol otravný alebo niečo, skôr štýl a to ako znie mi pripomína lacnú televíznu produkciu nejakého treťoradého kanála, príp. ako uvádzača nejakej vadnej americkej reality show. Tak. A teraz je čas na jeho staršie, ozrutné 67-epizódové dvojča Aerial America. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokumentární cyklus s překrásnými záběry amerických měst. Já navštívil pouze New York, můj celoživotní sen a byl jsem naprosto uchvácen. Nejvíce mě uchvátil úzký bílý mrakodrap poblíž Central Parku, na název si nevzpomenu, ale zrovna včerejší epizoda ho ukazovala, rovněž tak krásné záběry SF. Nebýt koronaviru, mohl jsem být teď v San Francisku a v Las Vegas. Snad se mě to někdy splní. Amerika má nejen nádherná města, ale také úžasné národní parky, kam bych se také rád podíval. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Mám moc ráda takové dokumenty. Jako mladá bych ráda cestovala, ale nešlo to. Dneska by to šlo, ale s ohledem na věk a zdravotní stav si netroufám. O to víc si cením dokumentaristů, kteří s využitím současných technických možností natáčení pomocí dronů mi umožňují vidět státy i města, o kterých jsem dosud jen četla nebo slyšela. Přes obrazovku se mohu seznámit se současností i historií světových metropolí, s jejich architekturou a památkami. Mohu vidět i to, čeho bych si třeba na místě ani nevšimla Jen komentář by mohl být obsažnější. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Miluju ty záběry a ten uklidňující hlas. A dokonce tam občas řikaj i něco zajímavýho, třeba o tý ostrovní věznici v NYC. (80%) ()

Marty7CZ 

všechny recenze uživatele

ČT odvysílala parádní dokument s velmi příjemným hlasem českýho komentování, naprosto ůchvatný záběry a mrak informací o kultuře a historii US velkoměst. Máme jim rozhodně co závidět, minimálně v tom, jak si všeho zásadního uměj amíci prostě vážit.... 90% ()

subic 

všechny recenze uživatele

Tak a máme tu komentovaný sestřih výhradně záběrů z výšky, vzhledem k rychlosti určitě z vrtulníku než z dronu. Další z neuvedených epizod je Boston. ()

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Přijmeme-li tezi, že město samo o sobě může být hezké, tak to není špatná dokumentární série. Ale upřímně řečeno, ač se to seriály snaží zamaskovat, tak americká města mi prostě přijdou jedno jak druhé. Ve výsledku tak, jen mírně přehnaně, v šesti dílech sledujete přehlídku rovných ulic, přístavů/letišť a věznic. Jistě, kamera a letecké záběry jsou úžasné, krajiny taky. Drobné historické detaily (což takhle označuji s kulturní přehlíživostí starobylosti Evropy) jsou hezké, ale není jich moc a tak jde vlastně o série kýčovitých wallpaperů. Ale řekněme to obecněji - dokumenty vytěžily z tématu vcelku hodně a jsou občas i zajímavé. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní seriál je vhodný nejen do hodin zeměpisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o různých amerických městech. ()

Reklama

Reklama