Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cyklus sedmi dokumentů přibližuje fungování neziskových organizací na příbězích stipendistů nadačního programu Rok jinak. Renomovaní profesionálové z různých branží se na rok dávají do služeb určité neziskovky, aby jí pomohli vybudovat nebo nastartovat něco, na co jí chybí know how. V každém ze sedmi dílů sledujeme v horizontu jednoho roku jejich snažení, konflikt představ o neziskovém sektoru s realitou, ztrátu iluzí, ale i vybudování nových vztahů a vítězství.

1. Rok jinak Kateřiny Grausové Kateřina Grausová je manažerka se zkušenostmi z marketingu, organizace různých akcí i s vedením malé cestovní agentury. Jako obchodní ředitelka vedla vydavatelství či jazykovou školu. Ve svém Roce jinak se rozhodla spolupracovat s organizací Pestrá společnost. Ta se zabývá zkvalitněním života lidí se zdravotním postižením – od cvičení asistenčních psů přes chráněné zaměstnávání po nabídku cestování bez bariér prostřednictvím agentury BEZBATOUR. Cílem projektu Kateřiny Grausové je transformovat cestovní agenturu BEZBATOUR v skutečnou cestovní kancelář, dále pak vybudovat značku a certifikaci BEZBA – tou by měly být označeny bezbariérové hotely a zařízení. Navíc má za cíl zabezpečit, aby byl projekt BEZBATOUR ziskový a umožnil tak i nadále zaměstnávat lidi s postižením.

2. Rok jinak René Kujana René Kujan je odborný konzultant, překladatel a žurnalista. Má zkušenosti s propagací, produkcí, PR a marketingem. Zároveň je běžcem, maratoncem a ultramaratoncem. V roce 2012 jako první člověk vůbec oběhl Island po silnici č.1. Tím zaběhl 30 maratonů ve 30 dnech. René nastoupil na Rok jinak do neziskové organizace Sportovní klub vozíčkářů Praha. Klub se věnuje tělesně postiženým a vytváří vhodné podmínky k jejich sportovní činnosti, od rekreační až po vrcholovou úroveň. Cílem projektu Reného Kujana je rozšíření základny Spojenců sportovců na vozíku, kde profesionální nebo rekreační sportovci věnují organizaci drobnou částku za každý uběhnutý kilometr, vstřelený gól nebo jiný sportovní úspěch. Navazuje spolupráci se školami nebo rehabilitačními ústavy, ale také podporuje prevenci nehodovosti a úrazovosti.

3. Rok jinak Hany Hniličkové Hana Hniličková pracovala 8 let jako advokátka, poté byla na rodičovské dovolené, kde se starala o 3 děti. V posledních letech se angažovala ve fundraisingu, zorganizovala úspěšnou finanční sbírku na pomoc rodině v nesnázích. Hana Hniličková bude při svém Roku jinak spolupracovat se sdružením Post Bellum. To zaznamenává svědectví pamětníků významných událostí 20. století a zpřístupňuje je v digitálním archivu pametnaroda.cz. Vydává řadu publikací, učebních pomůcek a organizuje vzdělávací projekty. Cílem projektu Hany Hniličkové je rozšířit aktivity Post Bellum, vybudovat kamenné Centrum Paměti národa, umožňující archivní a badatelskou, výstavní a vzdělávací činnost. Prostřednictvím vyjednání spolupráce s krajskými úřady zamýšlí rozšířit do dalších regionů síť žáků sbírajících historická data v projektu Příběhy našich sousedů.

4. Rok jinak Lukáše Landy Lukáš Landa je zkušený novinář s 11letou praxí, pracoval jako režisér a reportér pořadů Pološero a Reportéři ČT, dříve působil jako reportér pořadu Na vlastní oči. V roce 2012 získal novinářskou cenu Open Society Fund za nejlepší investigativně-analytický příspěvek. Jako žurnalista na volné noze podnikal novinářské cesty po Íránu a Zambii. Lukáš Landa bude nyní rok pracovat v občanském sdružení Oživení, které se věnuje prosazování principů odpovědné, transparentní a hospodárné veřejné správy v České republice, odhalování střetu zájmů, klientelismu a korupce v českém veřejném sektoru a tvorbě doporučení pro omezování korupčních příležitostí.
Cílem projektu Lukáše Landy je vylepšit dosavadní postupy Oživení při monitorování a zpracování korupčních kauz, zejména po jejich mediální stránce. To by mělo přispět k zefektivnění aktivit sdružení a zvýšení úspěšnosti řešených kauz.

5. Rok jinak Miroslava Kupce Miroslav Kupec pracuje už několik let v průmyslových podnicích jako manažer výroby. Byl zodpovědný za kvalitu výroby, ale především má velké zkušenosti s aplikací metod tzv. štíhlé výroby. Rok jinak stráví Miroslav Kupec v neziskové organizaci FOKUS Vysočina. Ta podporuje lidi s duševním onemocněním posilováním jejich samostatnosti a sebedůvěry tak, aby mohli vést plnohodnotný život podle svých představ. Cílem projektu Miroslava Kupce je zefektivnit činnosti FOKUSu podle principů „štíhlé výroby" v chráněné rukodělné dílně. Chce vytvořit manuál pro zavedení univerzálních principů do dalších 7 chráněných dílen, které sdružení provozuje. Chtěl by zvýšit produktivitu práce o 20 %, o 15 % zvýšit tržby, ale i zvýšit spokojenost pracovníků rukodělné chráněné dílny.

6. Rok jinak Tomáše Perglera Tomáš Pergler dosud pracoval jako produktový manažer společnosti Seznam.cz, kde během uplynulých 10 let působil na různých pozicích. Má zkušenosti s vedením týmu, plánováním, definováním vize a strategie, marketingem a dohlížením na rozpočty. Tomáše Perglera čeká Rok jinak v obecně prospěšné společnosti Dobromysl. Organizace nabízí sociální služby dětem, mladistvým i dospělým se zdravotním postižením, včetně podpory jejich rodin a pečujících osob. Cílem jeho projektu je zajištění finanční stability Dobromyslu. Neziskovka pod jeho vedením spouští prodej výrobků z terapeutické dílny na e-shopu. Tomáš Pergler pomáhá organizaci se získáním klientů, ale také prodejem služeb, například masáží pro veřejnost. Snaží se zavést tradici benefičního hudebního festivalu.

7. Rok jinak Lenky Wimmerové Lenka Wimmerová je filmová režisérka a scenáristka. Vystudovala FAMU, natočila seriál Terapie II, je spolutvůrkyní úspěšné série TV filmů Soukromé pasti, držitelka ocenění ELSA za nejlepší film roku 2010 Nespavost. Na Rok jinak nastoupí do Agentury pro rozvoj Broumovska. Agentura pomáhá zvyšovat kvalitu života v tomto regionu rozvíjením tvořivosti, sebevědomí a tolerance. Navazuje tím na benediktinskou tradici zdejšího kláštera, v němž sídlí a ze kterého chce vytvořit kulturní centrum evropského rozměru. Cílem projektu Lenky Wimmerové je vytvořit sérii filmových dílen pro děti, v nichž by rozvíjela jejich tvůrčí přístup ke světu, například je učila, jak natočit vlastní film. Pod vedením Lenky Wimmerové mají vzniknout i krátké dokumentární filmy mapující vývoj a historii regionu.

Rok jinak - speciál V tomto speciálním dílu uvidíme trojici lidí, profesně spjatých s Českou televizí, jak na jeden den změní povolání a dají svou pracovní sílu k dispozici jedné ze tří neziskových organizací.
Kateřina Krejčí, dramaturgyně dětských pořadů, tak pomáhá s údržbou ekofarmy Toulcův dvůr, Zuzana Tvarůžková, redaktorka zpravodajství, pomáhá s propagací v Charitě ČR a sportovní komentátor Jaromír Bosák pomáhá svými zkušenostmi v osvětové kampani společnosti Fotbal pro rozvoj. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokumenty o periferiích a zvlášť o výběžcích Čech mám rád a rád tam jezdím. Viděl jsem díl s Lenkou Wimmerovou. Věčné dilema město nebo venkov. ()

Reklama

Reklama