Reklama

Reklama

Návrat do Černobylu

(TV film)
  • Polsko Powrót do Czarnobyla (více)
Polsko, 2017, 53 min (Alternativní 44 min)

Obsahy(1)

26. dubna 1986 vedla závada 4. reaktoru jaderné elektrárny v Černobylu k nejosudovější nukleární havárii v dějinách lidstva. Z okolí bylo nutno evakuovat asi 116.000 obyvatel, na záchranných a dodatečných pracích se podílelo celkem tři sta tisíc lidí. Filmový štáb TVN se vrací do zakázané zóny, aby zaznamenal stavbu nového sarkofágu sloužícího ukrytí reaktoru. Podle plánů by měla být tato stavba schopna pohlcovat smrtelné záření celých následujících sto let. Tento film jednak obsahuje exkluzivní záběry nebezpečného pásma, jednak v něm tvůrci dávají slovo očitým svědkům katastrofy, jakož i vědcům a projektantům, kteří jsou zúčastnění na stavbě nového sarkofágu. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (12)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Za 53 minút ponuka tento dokument menej, ako Slovenska vláda občanom za posledné dva roky. Kam sa hrabe na “skutočné” dokumenty ala: “Battle of Chernobyl”, či “Chernobyl: Lost Tapes”. Pokiaľ niekto očakáva nejaké mimoriadne zábery okolo presunu sarkofágu, tak tie sú v úplnom závere v rýchlom zábere hodné tak 5 sekundového pohľadu. Kto má nasledované, toto s ním ani nepohne. Slabota. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Už ani nevím, kolik dokumentů o Černobylu jsem viděla. Nedávno jsem byla i na setkání s přímým účastníkem. Některé informace a obrazy se opakují, vždy se najde něco nového. Tady velice zajímavé záběry ze stavby nového sarkofágu. ()

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele

Dokumente o stavbě sarkofágu. Pár informaci se dozvíte, ale není to nic světoborného. Bude lepší, když se Poláci budou držet toho, co jím jde a to je Zaklínač. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který skvěle mapuje havárii v Černobylu za užití dobových materiálů a rozhovorů s pamětníky. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ďalší zaujímavý pohľad do zakázanej zóny s takmer nedotknutým skanzenom socialistického mesta. Tentokrát z poľskej dielne a pohľadom dobre zorientovaného turistu. Prezrieme si mesto, kde sa zastavila civilizácia a príroda si berie späť, čo jej vzali. A tiež sa nájde pár technických detailov o sarkofágu a ďalšom konzervovaní elektrárne, pretože nič lepšie s tým ľudstvo urobiť nevie. ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Ani jsem si nemyslel, že ještě naleznu dokument o Černobylu, který by zase přinesl něco pro mě nového - a hle, tady je. Rozhovory s pamětníky - například velitel policie apod., a nebo třeba i trocha informací o vysídleném městě Poliske, a info o novém sarkofágu. Zpracování taky zajímavé, ale nevím jestli v originále, ale minimálně ve slovenském znění pár nepřesností (vážně sypali na hořící reaktor uhlí - jako vážně?... ). Ale jako celek velmi příjemný a svěží dokument. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Černobyl, jeho havárie a celá tahle celosvětová katastrofa mě fascinuje a asi nikdy fascinovat nepřestane stejně jako Druhá světová válka. Dobrý dokument, který mi ukázal mnoho zajímavých informací a záběrů. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Jak vznikala konstrukce nového ocelového sarkofágu, jak se přesunula na místo a taky náhled, co bude dál. ()

Reklama

Reklama