Reklama

Reklama

Epilogue: Kingdom Come: Deliverance

Obsahy(1)

Dokument Jiřího Bigase a Zdeňka Prince, který mapuje dění v českém herním studiu Warhorse měsíc před vydáním Kingdom Come: Deliverance. Dokument staví na výpovědích tvůrců ze studia Warhorse a v předělech sleduje cestu za výrobou sběratelské edice hry. (ČSFD)

Recenze (14)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Příliš rozhárané v konceptu. Zpočátku to vypadá, že půjde o dokument mapující těžkosti letitého vývoje. Což s ohledem na to, že to pokrývá cca šestnáct dní (navíc ne kontinuálně, ale nárazově) o vzniku či tvůrčím procesu nevypoví naprosto nic. Tvůrci dokumentu sice do popředí nevstupují (až na neustálé přitakávací "hmm"), pokládat otázky umí, ale naprosto se vyhýbají jakékoli kontroverzi, kterých zrovna kolem Kingdom Come nebylo málo (nezvládnutý management a přepísknutý crunch time, arogantní neřešení zmatků kolem kickstarterových bonusů, ohodnocení týmu, svébytnost Vávry atd.) čili se to zvrhne spíše v klasické poplácávání se po zádech ve stylu tradičního filmu o filmu. Asi nejblíže to má formou k herním „final days“ dokumentům, kde se tvůrci dokumentů „sžijí“ s týmem a sledují poslední (tý)dny/hodiny před vydáním, pnutí po těžkém vývoji, napětí před recenzemi, reakcemi hráčů, komerčním (ne)úspěchem apod. Jenže k tomu, aby podobný přístup fungoval, je třeba být neviditelnou součástí vývojářského týmu, ne prezencí, která se v kancelářích vyloupne dvakrát třikrát na jednotky hodin před vydáním. Je vidět, že si všichni přítomnost „cizího elementu“ uvědomují, takže opět reagují spíše jak v tradičním nekonfliktně uhlazeném filmu o filmu. Navíc tomu chybí nějaká shrnující tečka, podpisová akce v den vydání jí není. Pokud tedy ambicí tvůrců bylo něco více než pouhé povinné zaplácnutí místa na bonusové DVDčko pro nejskalnější fanoušky titulu, tak neuspěli. Pokud cílem bylo právě jen zmíněné, tak uspěli na plné čáře. PS: Najde se ve Warhorse byť jen jeden jedinec, který by každou druhou větu neuvozoval slovy „ve skutečnosti/v zásadě“? ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Hry hraju odkajživa, o dění kolem her se zajímám tak sedm let. Sleduji 3 herní podcasty, sleduji data vydání, recenze a jejich výsledky, čtu novinky, koukám (koukával jsem) na herní pořady a čtu herní časopis. Proto mě spousta věcí v dokumentu ani nemohla překvapit. Přesto jsem ale hrozně rád, že něco takového vůbec vzniklo, že to vzniklo o hře, která je u nás nejočekávanější hrou snad až od první Mafie a že to vzniklo s posvěcením a účastí takových osobností, jako jsou Martin Klíma, Dan Vávra a Viktor Bocan. I přes můj výpis jsem snad nikdy neviděl ani zahraniční, natož český, dlouhý dokument o vývoji hry, respektive bezprostředním vydání na světlo světa. A jsem hrozně rád, že se stále relativně (a tehdy určitě) nová parta z Vortexu (samozřejmě složená z matadorů české herní publicistiky) nezalekla, pro ně, nové disciplíny a vydali se natočit dokument s grácií sobě vlastní (doporučuju Vortex č 21 a 23), která dokáže i nehráče nebo zkrátka lidi, co se o herní vývoj blíže nezajímají, zaujmout a i pro mě byl zážitek to, co jen běžně poslouchám nebo o čem čtu, i vidět naživo. A i po technické stránce bych neřekl, že by bylo co zásadně vytýkat, ačkoliv jistě profesionální dokumentaristé nějaké výtky mít pravděpodobně budou. Mě zkrátka uhranul ten konec plný zadostiučinění, úlevy a katarze, který se na mě plně přenesl. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Zbytečnost pro všechny, kdo nejsou fanoušky hry - a ani těm to nic nového neřekne. Ekvivalent bonusových dokumentů k filmům na DVD, takže příliš netuším proč to vůbec je na csfd. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Po dokumentární stránce se nejedná o něco závratně podařeného (tak nějak bez ladu, skladu a cíle), ale zachraňuje to a kompenzuje stále dostatečně zajímavé povídání zúčastněných. Dozvuky a vliv hry pro mě osobně nebyly sice až tak zajímavé jako situace a poměry v době jejího vznikání, nicméně tvůrce se dá poslouchat stále, protože jejich povídání je pro mě osobně velmi zajímavé a především s nimi sdílím smysl pro humor. Warhorse přeji mega moc úspěchů, protože se mi hrozně líbí, jakou cestu si zvolili a hlavně s jakou filosofií přistupují k hrám samotným. KCD pro mě osobně bylo (i přes technické nedostatky) brutálně dobře zmáknuté dílo. Je mi nesmírně sympatická především jejich odvaha, která byla vzhledem k tématu a prostředí hry nezbytná k dosažení takhle dobrého výsledku. Na této databázi bych měl ovšem hodnotit dokument a ten není zpracovaný vůbec dobře. Mám pocit, že jsem sledoval koláž náhodných záběrů. Mám dojem, jak kdyby jej seskládat pomalu ani nebylo z čeho. Takové nějaké putování Warhorse studiem bez cíle. Přesto pálím 4 kousky, protože zajímavost obsahu stejně nakonec všechno přebíjí. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Kingdome Come upřímně nikdy nebyl titul, co by mne nějak dostal do kolen. Protože takto, co se týče kampaně šlo o skvělý titul, co se týče příběhu a zasazení šlo o skvělý a ambiciózní titul. Taková šance Čechů od dob Mafie se zase probojovat do světa skrze videohru. Což se podařilo nečekaně několikanásobně více. Zde máme v podstatě takovým jakoby amatérským YouTube kanálem ukázaně za to o to více profi ukázané jaké to bylo takovou to hru vydávat. A že to byly nervy. To se asi dalo čekat. Poté je asi důležité zmínit, že jsem hru podpořil koupí, nicméně poté co jsem v ní strávil plně frustrované 3 hodiny a nepomohl v podstatě ani z tutoriálové sekce, tak jsem zjistil, že toto asi nebude moje hra. A že RPG obecně asi nebude můj typ her. Což je v celku škoda, protože k této hře chovám velký respekt, stejně jako chovám obrovskou lásku k Zaklínači, kterého jsem vlastně ani nikdy pořádně nehrál. Protože mi to hratelností ani nesedlo. Zde ale máme menší, ale plnohodnotný a dobře zpracovaný dokument, který se nám snaží ukázat jaké to může být vydávat AAA hru i v českém rybníku. Co říci... snad jen, že se i dočkáme té dvojky. A ne jen to. ()

Hugo01 

všechny recenze uživatele

I když jsem už pěkných pár pátků žádnou single-playerovou hru nezapnul a ani Kingdome Come to pravděpodobně nezmění, snažím se si stále udržovat v herním světě jakýs takýs přehled. Dan Vávra je každopádně obrovská osobnost české herní scény a přeju mu a celému stuidu Warhorse úspěch světového kalibru! ()

cesky_hrac 

všechny recenze uživatele

Tento dokument ukazuje atmosféru, která byla ve studiu Warhorse před vydáním jedné zabugované hry :D (Jenom sranda.. ) Jinak dobrý snímeček, který vám doporučuji zhlédnout. Tedy jestli se chcete dozvědět jaké je to když odbije devátá hodina ranní a vy nervozně čekáte na recenze... Čekáte všechno možné i nemožné.. A najednou se objeví první recenze, druhá, třetí.. Většina recenzentů vytýká hře velké množství bugů.... Dávám: 7,5/10! ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Povedenej dokument, ale místy vzanej možná až moc hopem. Až ten konec to napravil docela dostatečně - onen dlouhej monolog Dana Vávry tomu dal hodně, a tímhle se to mělo směřovat celou dobu. Ale beru to tak, že 50 minut bylo zjevně málo. Tak či onak bezesporu hodně pěknej náhled do zákulisí týhle unikátní hry. Doufám, že bude víc obdobných dokumentů. ()

TheSompeque 

všechny recenze uživatele

Dobře udělaný dokument o posledních chvílích před vydáním největší české hry. Dobrá práce. Jo a mimochodem - dokument obsahuje Henryho, kdo by to nechtěl? ()

Rypley 

všechny recenze uživatele

Super dokument o super hře. Má sice pár chyb, ale stejně jako v KCD jsou to jen malé pihy na jinak dokonalém počinu, který svým obsahem, formátem či v mnoha ohledech jedinečností překonává veškerou současnou českou tvorbu. A i díky tomuto ne úplně vyleštěnému hávu se ke hře KCD vlastně 100% hodí. ;) Díky moc kluci. Doporučuji nejen hráčům her. ()

ESNYR

všechny recenze uživatele

Opět další reklamní nesmysl, o kterém se dá říct snad jen to, že oceňuju práci kluků z Vortexu a to že to byla jejic první zkušenost z něčím takovým. Dan Vávra je namachrovaný frajer z egem velikosti planety Jupiter a já mu strašně moc přál aby dopadl tvrdě na tlamu a ta jeho "velkolepá produkce u které světu ukážeme že češi mají na poli her svoje místo" u hráčů profičela. Dokument je fajn, ale obsah a to jak je prezentovaný je na blití. Hodnotit nebudu. Nemám tušení - jako u desítek dalších - proč je tohle na čsfd. ()

Reklama

Reklama