Reklama

Reklama

Okupace 1968

  • Česko Okupace očima okupantů (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Mezinárodní koprodukční dokumentární cyklus zabývající se okupací ČSSR v roce 1968, který bude jednou z mnoha připomínek výročních událostí roku 2018. Okupace je zde nahlížena očima režisérů ze zemí „spřátelených armád“ pod vedením renomovaného a mezinárodně uznávaného dokumentaristy a producenta Petera Kerekese. Okupace Československa byla z pohledu členů armád Varšavské smlouvy zcela jinou událostí, než jak ji znají Češi a Slováci. Ve filmu je kladen důraz na vojáky různých národností a šarží, od těch běžných „pěšáků“, kteří jen plnili rozkazy, až po ty nejvyšší, kteří plánovali strategii. S cílem získat co nejrozmanitější pohled na toto komplikované téma bylo vybráno pět režisérů z pěti zemí bývalé Varšavské smlouvy, které se podílely na okupaci ČSSR – Ruska, Polska, Německa, Maďarska a Bulharska. Výsledkem je pět dílů dokumentárního cyklu s pěti různými úhly pohledu. V dokumentu se objeví silné a překvapivé příběhy, humor, práce s archivy v režii výrazných osobností evropského dokumentárního filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

pepo 

všechny recenze uživatele

Polsky a Bulharsky segment boli super. Zvysok natahova nuda s dobrymi temami a aj nepriek prepalenym dlzkam nevyuzitym potencialom. Skoda. A ohromne mi chybal nas pohlad. 5/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z tohtoročnej produkcie venujúcej sa roku 1968 sa mi tento dokument páčil asi najviac. Každá epizóda je inak podchytená, ponúka iné príbehy a zároveň vzhľadom na to, že film tak začína aj končí takpovediac päťkrát, nie je rozhodne jeho dĺžka na nevydržanie. I keď ak by každý príspevok trval po 15 minút, asi by sa nič závažné nestalo a o nič by sme neprišli. Prvé dve epizódy nie sú príliš nápadité, až príliš sa na seba podobajú a myslel som, že už dokument odpískam, ale po nástupe nejakého poľského hudobného festivalu, ktorý by som naopak určite neprežil, ma dokument začal skutočne baviť a bavil až do konca. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nápad na pohled na události srpna 1968 z pohledu příslušníků intervenčních armád byl dobrý, ale kvalita příspěvků byla přece jen nevyrovnaná. Ten polský dokonce byl nejspíš o hudebním festivalu v Sopotech ;-) 130 minut mi připadá dost, takže jsem nakonec rád, že jsem viděl o více než půlhodinu kratší televizní verzi (70%). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nudnejšie a dlhšie to už nešlo? Už po pätnástich minútach sa začali lepiť viečka. Navyše keď prišli pasáže s hudbou a nejakým hraním trúbky, tak to už bola čistá uspávanka. O okupácii nič nudnejšie nevyšlo, navyše išlo o konfrontáciu ľudí, ktorí v podstate nemohli nič urobiť, aby potiahli za nitky a preto ich ani nemožno z ničoho obviňovať. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zbytečný film nepřináší nic nového a to staré předvádí nezajímavě. 1) Zásadní vadou jinak pěkného nápadu je načasování. Už je pozdě. Film měl vzniknout hned, jak to bylo možné, tedy začátkem 90. let. Dnes už sledujeme jen pár starých (nic ve zlém) dědků se selektivní pamětí a s minimální (sovětský díl) nebo žádnou (bulharský díl) schopností sebereflexe._____ 2) Zúčastnění očividně nemají, co říci a tak se procházejí, napodobují tehdejší činnost (jedí, hrají karty) a pomalá kamera je při tom unaveně sleduje._____ 3) Deset minut pro jednu armádu mi by mi za těchto okolností připadlo více než dostačujících tím spíš, že většina "objevných postřehů" se opakuje a tak sledujeme víceméně stále totéž._____ 4) Nechápu, proč film, který je v titulcích pojmenován Okupace očima okupantů a (jak je i zde na databázi uvedeno) jehož slovenský název je Okupácia 1968 nebo Okupácia, anglický název Occupation 1968 či maďarský Megszállás 1968, je tu registrován pod neexistujícím názvem Okupace 1968. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Musím sa aj ja pridať k názoru, že je to pomerne zbytočný projekt. Radoví vojaci museli len počúvať rozkazy a nemohli rozmýšľať, čo robiť, a už vôbec nemohli rozumieť a hodnotiť to, čo sa dialo. Dnes už to hodnotia, ospravedlnia sa, vypijú si pohárik (za krátky film ich stihnú asi desať) a to je za pol hodiny asi všetko. –––– Наливать! ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnohých priemerných historických dokumentov, ktorý síce čo-to povie o udalostiach z roku 1968 tu v Česko-Slovensku, avšak nedá nejaký komplexný pohľad. Skôr sú to spomienky a výjavy vojakov z krajín vtedajšej Varšavskej zmluvy, ktorí opisujú, čo pociťovali a ako vtedy tú situáciu brali. Čiže v zásade len iný pohľad na svet, tentokrát z toho okolitého sveta. Ničím to ale nie je zaujímavé. 50 % ()

krchopetra 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé postrehy z rôznych strán, členov vojsk Varšavskej zmluvy. Istým spôsobom som si z tohoto dokumentu ale nič významné neodniesla. Režiséri ukazujú, ako si ktorí členovia vojsk pamätajú udalosti z roku 68, ako sa k nim stavajú a ako ich vtedy vnímali. Je tam tiež vidieť veľa malých osudov a súkromných príbehov týchto ľudí, ktoré sú odľahčované občasnými vtipnými momentmi. Keďže je táto historická udalosť jednou z mojich srdcových záležitostí, čakala som od dokumentu asi niečo viac, niečo viac emotívne, viac intenzívne. ()

raininface 

všechny recenze uživatele

Úplně zbytečná přehlídka tupých zelených mozků a jejich blábolů. Honzaaaa, to jsem fakt netušil, že Kalousek může i za roky 1968 a 1938! Ale neboj, 50. výročí je jenom jednou za život, další roky už se Kalousek bude mírnit a 100. výročí už budou prožívat jiní rozumbradové. ()

Reklama

Reklama