Reklama

Reklama

Magické hlubiny - Série 1 (2018) (série)


Řeky a potoky (S01E01)

(epizoda)
Česko, 2018, 26 min

Režie:

Pavel Jirásek

Scénář:

Pavel Jirásek

Kamera:

Petr Vejslík

Hrají:

Lucie Výborná (moderátor)
(další profese)

Obsahy(1)

Voda je to nejcennější dědictví po předcích, které musíme opatrovat pro naše děti. Krajina byla odpradávna přetvářena člověkem, a nastolená rovnováha přírody a civilizace je často velmi křehká. První sídla vznikala právě na březích řek a potoků, život lidí býval těsně spjatý s koloběhem ročních dob, se záplavami i obdobími sucha. Tajemství říčních tůni rozněcovalo fantazii, teprve rozvoj potápěčské a filmové techniky umožnil důkladně nahlédnout do hlubiny věčného pohybu a mihotavého světla. Někdy máme představu dokumentů o vodních světech spojenou s pestrobarevnými útesy korálových moří. Za dobrodružstvím však není nutné jezdit tisíce kilometrů – stačí objevit mnohotvárnost říček či potoků, které máme těsně za domem. Lucie Výborná pátrá symbolicky po proudu řek: v horních tocích společně s ní nahlédneme do života sivenů, pstruhů, raků či perlorodek. Na středních tocích se necháme unášet expanzí života, nejen rybami, ale i nádhernými vodními rostlinami, dovádějícími korýši a hmyzem. Budeme svědky tření mihulí, či rejdění lipanů. Hluboké říční tůně dolních toků řek přinesou zklidnění i setkání s našimi největšími rybami, poznáme také roztodivné invazivní druhy, které se do naší přírody dostaly teprve v posledních letech. Nechte se fascinovat, poučit i dojmout unikátním seriálem, který vznikal více než 2 roky. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Davies182 

všechny recenze uživatele

ČSFD deníček ze špitálu č. 2 aneb zábavnější než Infinity War, na kterejch sem právě měl sedět, to sice asi nebude, ale i tak krása. Nepoznal bych, že plno záběrů bylo z ČR!! Škoda jen, že ty ryby sou prostě samy o sobě tak nějak... no nudný, no! ()

topi 

všechny recenze uživatele

No nevím. Nic zvláštního se v prvním dílu zatím neděje, svým vyprávěním je docela nezajímavý. Všechno tady už bylo viděno a bylo i lépe zpracováno. Uvidíme, co nabídnou další díly. Ale hlavně průvodkyně Lucie Výborná je strašlivá a stačí mě jen její hlas a už mě to rozčiluje. O jejím výkonu před kamerou radši ani nemluvím. Kdyby pořadem provázel nějaký sympatický průvodce, mohlo by být všechno lepší. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nový seriál o naší přírodě, navíc mém oblíbeném živlu, byl tvořen v dobrém úmyslu, nicméně bych měl několik výhrad. Tvůrci se snažili postupovat systematicky, jsou dobře až učebnicově popsány jednotlivé části toku. První díl byl vůbec pojat učebnicově, bez emocí. Nicméně u obyvatel částí toku trochu přeskakují a komentář nestíhá záběry. Takže když jsem se například díval na candáta, Lucie Výborná ještě mluvila o jiné rybě. Lucii to sluší, ale moc se mi sem nehodí. Při hezkých záběrech na naší přírodu nemusíme nutně sledovat i hezkou moderátorku, která s oborem ale asi nemá nic moc společného. Chyběly mi detailnější informace o místech, kde se natáčelo. Ale jinak záběry jsou moc pěkné a s povděkem kvituji vznik tohoto díla. Na "Krajinu domova" ale bohužel kvalitou nedosahuje. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Neprovázet pořadem Lusy, takto naše nejuniverzánější sportovkyně, bylo by to bombastické. Edit ku čtvrtému dílu (momentálně nelze hodnotit). Na LV se fakt nedá koukat! Seroš jinak velmi zajímavý, ale vždy když je přes celou obrazovku ta druhdy luzná(?) tlamička, nemohu neodvrátit pohled... ()

Reklama

Reklama