Reklama

Reklama

Magické hlubiny - Série 1 (2018) (série)


Řeky a potoky (S01E01)

(epizoda)
Česko, 2018, 26 min

Režie:

Pavel Jirásek

Scénář:

Pavel Jirásek

Kamera:

Petr Vejslík

Hrají:

Lucie Výborná (moderátor)
(další profese)

Obsahy(1)

Voda je to nejcennější dědictví po předcích, které musíme opatrovat pro naše děti. Krajina byla odpradávna přetvářena člověkem, a nastolená rovnováha přírody a civilizace je často velmi křehká. První sídla vznikala právě na březích řek a potoků, život lidí býval těsně spjatý s koloběhem ročních dob, se záplavami i obdobími sucha. Tajemství říčních tůni rozněcovalo fantazii, teprve rozvoj potápěčské a filmové techniky umožnil důkladně nahlédnout do hlubiny věčného pohybu a mihotavého světla. Někdy máme představu dokumentů o vodních světech spojenou s pestrobarevnými útesy korálových moří. Za dobrodružstvím však není nutné jezdit tisíce kilometrů – stačí objevit mnohotvárnost říček či potoků, které máme těsně za domem. Lucie Výborná pátrá symbolicky po proudu řek: v horních tocích společně s ní nahlédneme do života sivenů, pstruhů, raků či perlorodek. Na středních tocích se necháme unášet expanzí života, nejen rybami, ale i nádhernými vodními rostlinami, dovádějícími korýši a hmyzem. Budeme svědky tření mihulí, či rejdění lipanů. Hluboké říční tůně dolních toků řek přinesou zklidnění i setkání s našimi největšími rybami, poznáme také roztodivné invazivní druhy, které se do naší přírody dostaly teprve v posledních letech. Nechte se fascinovat, poučit i dojmout unikátním seriálem, který vznikal více než 2 roky. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

topi 

všechny recenze uživatele

No nevím. Nic zvláštního se v prvním dílu zatím neděje, svým vyprávěním je docela nezajímavý. Všechno tady už bylo viděno a bylo i lépe zpracováno. Uvidíme, co nabídnou další díly. Ale hlavně průvodkyně Lucie Výborná je strašlivá a stačí mě jen její hlas a už mě to rozčiluje. O jejím výkonu před kamerou radši ani nemluvím. Kdyby pořadem provázel nějaký sympatický průvodce, mohlo by být všechno lepší. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nový seriál o naší přírodě, navíc mém oblíbeném živlu, byl tvořen v dobrém úmyslu, nicméně bych měl několik výhrad. Tvůrci se snažili postupovat systematicky, jsou dobře až učebnicově popsány jednotlivé části toku. První díl byl vůbec pojat učebnicově, bez emocí. Nicméně u obyvatel částí toku trochu přeskakují a komentář nestíhá záběry. Takže když jsem se například díval na candáta, Lucie Výborná ještě mluvila o jiné rybě. Lucii to sluší, ale moc se mi sem nehodí. Při hezkých záběrech na naší přírodu nemusíme nutně sledovat i hezkou moderátorku, která s oborem ale asi nemá nic moc společného. Chyběly mi detailnější informace o místech, kde se natáčelo. Ale jinak záběry jsou moc pěkné a s povděkem kvituji vznik tohoto díla. Na "Krajinu domova" ale bohužel kvalitou nedosahuje. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

ČSFD deníček ze špitálu č. 2 aneb zábavnější než Infinity War, na kterejch sem právě měl sedět, to sice asi nebude, ale i tak krása. Nepoznal bych, že plno záběrů bylo z ČR!! Škoda jen, že ty ryby sou prostě samy o sobě tak nějak... no nudný, no! ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama