Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Filip Renč vrátil ke kriminálnímu příběhu ze současnosti, když v Centru dramatické tvorby brněnského studia České televize natočil příběh, do jehož hlavních rolí obsadil Simonu Stašovou a Juraje Kukuru a který podle skutečných událostí napsal populární novinář a publicista Josef Klíma. Ten se podle vlastních slov nechal inspirovat skutečností, že "...na bohaté scéně zločinu a lidské špíny obecně přibyla další sorta lidí. Vniknou potají do cizích životů jako paraziti a postupně svého nositele zahubí, ať už existenčně, finančně či přímo fyzicky..." a dodává: "...tak je tomu i v tomto případě, protože náš příběh se skutečně odehrál - bohužel ovšem bez šťastného rozuzlení. Fabulace ho posunuje z pouhé anatomie zla (které je už dnes všude nadbytek a uvrhuje diváka do stále hlubší deprese) směrem k naději. K naději, že přestože se musí řadový občan v džungli dnešní doby spoléhat nejvíc na sebe, má šanci ? pokud nepodlehne malomyslnosti - ubránit se. A to přesto, že jeho situace vypadá často beznadějně." Takto beznadějně vyhlíží i situace zdravotní sestry Věry Podlipné, která sice nemá existenční problémy, neboť zdědila majetek po rodičích, ale které jednoho dne dorazí dopis s opravdu podivným obsahem... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (102)

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Na naše poměry slušná televizní kriminálka, která mnohé domácí počiny hrající se v kinech strčí hravě do kapsy. Simona Stašová v roli nic netušící ženy, která se čirou náhodou dozvídá, že má syna, který se jí ovšem nikdy nenarodil. Podle skutečných událostí zručně režírovaný příběh o jednom organizovaném podvodu s dědictvím, který sice místy televizní původ nezapře, ale na druhou stranu díky umně budované atmosféře se dá přejít. ()

kajas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trošku jsem si připomněla dobu, kdy nám češtinář vykládal o díle Franze Kafky (o tom, jak autor popisoval strach z byrokracie). Když se úřady postaví na hlavu, jste zkrátka bezmocní. Simona Stašová mě opět přesvědčila, že v současnosti patří mezi naše nejlepší herečky. Ten její pejsek byl moc roztomilý, ale to sem asi nepatří ;). Po výborné první polovině už jsem se ale začínala nudit. Dějová linka s doktorem Zahálkou mi přišla hodně nerealistická, uvidíme ale, co přinesou další díly. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, mě vždycky potěší brněnské exteriéry a interiéry (scény ze soudu jsou na chodbách Krajského úřadu), neméně mě baví vždy a všude Simona Stašová. Ovšem jinak se tu odvíjí těžko stravitelná mafiánská story, která zasáhne do života zdravotní sestry. Prej podle skutečnýho případu? No tak to teda potěš. Ovšem Fíďa Renč, aby dostál své pověsti za všech okolností vybočovat, neodpustil si pár sekvencí hodně pošoustanýho psycha. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý námět, filmově neokoukané Brněnské prostředí, skvělá Simona Stašová (ostatně jako vždy) a takový divný Juraj Kukura. Takhle nějak ve zkratce by se dal zhodnotit tento Český televizní film, který sice není na začátku vůbec špatný a který vás dokáže během první půl hodiny docela zaujmout, jenže jak dojde k setkání postav Stašová + Kukura, propracovaný děj se rychle odpotácí ze scény, všechno tak nějak šedne a vy si říkáte, kam se podělo to docela dobré drama z doby před několika minutami. Co mi na "Zrozen bez porodu" vadilo nejvíce? Rozhodně ty sny, které působily jak z nějaké hodně nepovedené komedie a závěrečná pasáž ve fabrice. Noskovi a Hrušínskému jsem to prostě nevěřil a vlastně to samé se dá říci i o konci filmu. Škoda, mohly to být čtyři hvězdičky. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Docela pěkná detektivka-thriller. Ale doma není nikdo prorokem, jak se píše v Bibli, proto tvůrcům prostě nějak hůře odouštím těch pár nelogičností či nedokonalostí. U zahraničního snímku bych si jich sotva všiml. BTW Zajímalo by mě, zda legalizovali ten vykradený motiv od Pink Flojdů - High Hopes. A taky z konečné na Barvičově nejede bus 71, ale 51. Jestli jsem se teda v té rychlosti nepřekouk. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (4)

  • Točilo se převážně v Brně. Továrna, kde se odehrává část příběhu, se nachází u Blanska a jmenuje se Klamova Huť. Filmovalo se také v Jevíčku. (Marator)
  • Je zde menší hříčka příjmení, hlavní antagonista příběhu se jmenuje Lípa (Jan Hrušínský), jedna z jeho dalších potenciálních obětí a hlavní protagonistka příběhu se jmenuje Podlipná (Simona Stašová). (Nick321)
  • Věra Podlipná (Simona Stašová) dostane obsílku od soudu, aby ohlásila adresu pobytu svého syna. Když však zajde za soudkyní, tak ta jí adresu dá, ale přitom ji údajně nevznali, a proto si Podlipnou pozvali. (Terva)

Související novinky

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

Brno na týden ožije festivalem Cinema Mundi

16.02.2011

Přemýšlíte, co s načatým březnovým večerem? Chcete si rozšířit své obzory, potkat se se zajímavými lidmi a načerpat atmosféru různých koutů světa? Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi představí… (více)

Reklama

Reklama