Reklama

Reklama

Nebezpečnejšia než fronta Druhej svetovej vojny bola cesta naň. Riziko si uvedomuje aj kapitán amerického konvoja (Tom Hanks), ktorý má dopraviť nové posily a zásoby spojencom do Európy. Počas piatich dní plavby cez rozbúrený Atlantik bez vzdušnej podpory je však konvoj napadnutý nemeckými ponorkami. Kapitán a jeho flotila vedia, že jedinou šancou na dopravenie tisícok vojakov na front je vyhrať nepredvídateľný boj s nepriateľom. (Itafilm)

(více)

Recenze (343)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Naháněčka někoho někým, která je postavená na rozvíjení bezprostřední zkušenosti s děním v extrémních podmínkách? Důraz na opakování, variace a jemné paralely? Silný rytmus? Tenhle film mě měl zákonitě fascinovat! Popravdě, dost dlouho se mu to dařilo. Film nás počátkem čtyřicátých let dostává na otevřené moře, přičemž působivě demonstruje malichernost velkolepých lodí v porovnání se silou vodních mas. Odhaluje taktické možnosti spojeneckých lodí v konfrontaci s německými ponorkami, taktické možnosti ponorek v konfrotnaci s lodí i neopominutelnou sílu psychologické války. Navozuje paradoxní stav souběžné agorafobie z otevřeného moře i klaustrofobie lodní paluby. A pak přijde působivý střet. Jenže ouha, přijde příliš brzy... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Válečná rychlovka z lodě v Atlantiku se zápletkou středometrážní povídky, kterou drží nad vodou Hanksova osobnost. Prakticky žádné rozkreslení postav a ne zrovna přehledné válečné situace a manévry v nich, ale stejně to drží v napětí a připomíná, jaké peklo muselo být se toho účastnit - nespat, nejíst a velice rychle, intuitivně rozhodovat. Čistě o tom je Greyhound. Patos ano, ale decentní. Na kino by ta stopáž a její náplň byla nedostačující, uvedení na VOD je ideální. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Tomáš Visý, v další své sériově typové roli sice páprdovitého, ale skrznaskrz správňáckého, slušňáckého a morálně dokonale ukotveného Džona Vejna pro komunisty a křesťanské demokraty, hraje digitální lodě. Probíhá to asi takto: „Bože, ochraň prosím všechny ty dobré muže, vdovy, sirotky, kokakolu, hamburgery a spravedlnost pro všechny! Ámen. Tak třeba D6.“ „Nein! B Drei!“ „Ha, vedle, Bůh je s námi!!!“ (… Bohem poháněný moralizující proslov či mentorující zamyšlení nad osamělosti kapitána, na jehož rozhodnutích visí osud všech těch dobrých mužů - otců, synů, bratrů, bratranců, zeťů, strýců, švagrů, tet a sestřenic - a samozřejmě oddaných křesťanů …) „E4!“ „Einschlag, verdammt!!!“ (Motlitba 2, Proslov 2) „Bože, veď mé kroky v těchto nejtemnějších hodinách! E5!“ „Beim Hitlers Schnurrbart, wieder!“ „Díky, Bože!!! (Modlitba 3, Proslov 3) E6!“ „Einschlag, versenkt. Scheisskerl!!! Tocho snat musi fést sam Buch, oder was. So B Vier!“ „Samice prodejná,“ kurva by Tomáš neřekl, ani kdyby měl v prdeli zaražený rozžhavený pohrabáč, bylo by to totiž nekřesťanské, nemorální a nevýchovné „skotská zásobovací loď v zevním genitálu. Zásah, potopená! Bože, proč jsi se odvrátil, co všichni ti dobří muží???!!! (Motlitba 4, mentorování 4)…“ A tak to jde celých devadesát minut. Nakonec Tomáš borec a jeho torpédoborec s pomocí Boha, Klubíku baptistických matek a neochvějné instinktivní zelenáčské znalosti manévrů německých ponorek ten Atlantik přemodlí, načež za bouřlivého potlesku a hurání všech těch přeživších dobrých mužů, s nadšenou gratulací od Boha a za zvuků opulentní symfonické kantáty pomalu odplouvají k zapadající Anglii. A je z toho takový U-Boot-Dick, patetická pohádka plná křesťanských hodnot a kategorických imperativů, po níž budou dozajista všichni ti urputní honiči nad druhou světovou znechuceně dštít síru nad tím, že se německé ponorky třídy IX přece ve skutečnosti zásadně vynořovaly pouze v úterky a torpédoborce třídy Buckley nikdy nemohly při výtlaku 1100 tun kličkovat před torpédem jako nadopovaný zajíc. Už úplně vidím všechny ty zprávy v mé poště, psané rukou ulepenou od semene: „Verbale, ty debile, každý milovník masturbace nad válečnou námořní technikou přece ví, že to nebyl torpédoborec třídy Buckley, nýbrž fregata třídy Captain, která má výtlak jen 980,6549 tun. Kreténe, kriple, idiote, demente!!!“ No, každopádně já nejsem sexuálně vyšinutý, protože honím výhradně nad obrázky parních lokomotiv, čili ta patetická sračka byla veskrze hezky zdramatizovaná, vcelku zábavná a hodina a půl utekla rychleji než bílá velryba před katolicky nadrženým Achabem. Možná trochu ovlivněn koronovou decimací filmového průmyslu, kdy poslední dobou co zmáčknu Plej, to pak otráveně vyšťourávám z podrážek smrdutou hnědou hmotu, ale nádherné tři. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jakoby Tom Hanks po ´Band of Brothers´ a ´Pacificu´ potřeboval zase produkčně zaštítit další poctu hrdinům v přední linii 2.světové vojny. Tedy nemá to parametry válečného bijáku, který by patřil do kin, je to spíše takový trochu dražší televizák, kde je jedno studio, jedna neúplná maketa lodi, sem tam nějaké fígle s počasím a hodně, hodně greenscreenu. Chvílema je to s tím nepřetržitým sledem rozkazů trochu jednotvárné, ale má to i zajímavé nápady (provokativní rádiové vysílání německých ponorek). Nad hladinou moře to spolehlivě drží Hanks, který má to správné kapitánské charisma, torpéda se postarají o jeden napínavý moment, ale celkově vzato nic, z čeho bych si sedl na zadek. ´Das Boot´nadále sedí na svém trůnu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já nemám prakticky co vyčíst, technický složky jsou na dobrý úrovní, námořní fighty přehledný, vizuálně kvalitní, ale vůbec mě to nepřipomínalo film, spíš opravdu jen podívejte jak umíme natočit bitvu. Ještě jsem teda nepochopil válečnou taktiku němců, třeba v druhou noc a některé jejich manévry. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Oceňuji, že je stále někdo, kdo chce filmařsky brousit vody druhé světové války. Greyhound je ale opravdu jen o tom, že jedna loď pluje přes Atlantský oceán směr Evropa a zaútočí na ni jednotka německých ponorek. Nic víc, nic míň. Některé záběry hezké, některé digitální, emotivně mě to nechávalo naprosto bez zájmu. A ani odulý Tom Hanks to nezachránil. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks a jeho loď doprovázejí spojenecký konvoj přes Atlantik. Pod jeho hladinou ale číhají německé ponorky. Kolik lodí se zásobami nakonec dopluje do cíle? Hanks si natočil poctivý chlapský film, ve kterém není místo na řeči, ale ani na nějakou zásadnější psychologii postav. Víceméně od začátku se jede naplno a víc než hodinu v kuse se tu nahánějí lodě s ponorkami, pořád se střílí nebo torpéduje a i když triky nejsou extra kvalitní a možná by nebylo od věci někdy malinko zpomalit a řešit i jiné věci než boj, je to hodně fajn podívaná. I díky krátké stopáži. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50,3milióna║ Na Toma Hanksa sa pri dobrom námete dá vsadiť, dosť to utiahol. Technicky dosť slušné zvládnuté, je jasné že CGI len tak frčalo okolo kulís lode. Príbeh určite pútavý, lebo z tohto uhla vojnové filmy nemajú moc širokú ponuku, naposledy Nolan v Dunkirku čo to pripomenul o takéjto námornej preprave. Veru v kine by to malo o niečo lepšiu razanciu. /70%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Krásně naivní old school válečná epika o vojáku Krista, který vzdoruje krautům v papučích. Fajn nápad obrátit procedurální perspektivu a hon na Učka sledovat z druhé strany hladiny. Kdyby se Hanks vykašlal na úplně zbytnou osobní a religiózní omajdu a nechal to jako 91 minut akčního kličkování před ponorkami, mohlo to být vysloveně chytlavé. Takhle je to chytlavé / úsměvné, ale nebudu zastírat, že tu stopáž to v pohodě uhájí. Ideální film pro dědu Simpsona. A pro člověka, co ujížděl na U-571 a ponorkových filmech obecně, vlastně taky. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Staromilsky pojaté válečné ponorkové drama s až krystalickým obsahem - jasně definované dobro a zlo, my vs. oni, sympatický hlavní hrdina, dostatek akce a napětí, podařená kamera, zajímavé variování scén, rozumná stopáž... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„KONVOJE VEZOUCÍ VOJÁKY A ZÁSOBY DO VELKÉ BRITÁNIE BYLY PRO SPOJENECKÉ SÍLY ZÁSADNÍ. KONVOJE BYLY NEJVÍCE OHROŽENY PONORKAMI, KDYŽ BYLY MIMO DOSAH LETECKÉ PODPORY UPROSTŘED ATLANTIKU. BYLO TO ÚZEMÍ PŘEZDÍVANÉ JAKO „ČERNÁ DÍRA“....“ /// Mám rád „ponorkový“ filmy. Třeba Ponorka… - to je klasika. A tohle je takovej pohled z druhý strany. Nebo spíš shora... Na filmování v oceánu už se dneska nehraje. I tady to nahrazuje CGI a frajer, kterej cáká Hanksovi vodu do ksichtu. Nevadí to, protože baví děj. Nejde ani tak o příběh, ale o tempo a zábavnost. Při relativně krátký minutáži jdeme za chvilku „do vody“ a hlavně do akce. Kapitán Krause vydává rozkazy, sonar maká na 1000%, digitální vlny bičujou loď, kolem sviští torpéda…Už z toho je jasný, že v hlavní roli je kapitán, na kterým leží osud celýho konvoje. Ovšem lodí ubývá… Dobrý drama plný války a schopností člověka, který se bude dát vidět víckrát. A ten závěrečnej patos promíjím… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Good Shepherd“, kterou v roce 1955 napsal C.S.Forester, neznám. 2.) Zajímaj mě všechny černý díry. 3.) Thx za titule „Karel Himmer“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ *** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks opět ve válečném filmu a opět skvělý a díky krátké stopáži je to poměrně svižná napínavá jednohubka, ale boj na moři není pro mne tolik atraktivní jako boj na souši, takže jsem viděl film spíše z povinnosti a zvědavosti. Příběh****, Akce***, Humor>Ne, Násilí>Ne, Zábavnost***, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra***, Napětí****. 6/10. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Krátke, úderné a v akčných scénach prekvapivo dynamické. Veľa tomu pochopiteľne dáva Tom Hanks ako citlivý kapitán. Ale keď vezmeme do úvahy kratučkú minutáž, je prekvapivé, že ku koncu už to predsa len nudí. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Film bez příběhu a bez postav, nepočítáme-li Hanksovu oblíbenou škatulku rozvážného a pokorného hrdiny. Dialogy sestávají de facto jen z vojenské hantýrky, kdy se každá informace a rozkaz třikrát zopakuje, což osobně považuju za dost otravné, a zbytek je jen jedna velká honička titulní Hanksovy lodě se skopčáckými ponorkami, kterou si ale bez patřičného scenáristického podloží užijí jen military fans. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks jako dobrý pastýř, co mezi slovy „Dear Lord“ a „Amen“ vyvede statečné z atlantického údolí temnot. Pokorně a přitom dynamicky podaná válečná vřava, které lze snadno odpustit ten religiózní háv, mnohdy poslední to věc, co ve chvílích krize a strachu drží nad vodou. Než stravu odmítající kapitán Krause natáhne bačkory, potěší i drobné nuance jako třeba „velrybí“ motiv U-Bootů, nahlodávání psychiky přes rádiové vlny či záběr na nadpozemskou auroru borealis, která přes mračna netečně sleduje to tragické divadlo nezbytné zbytečnosti.. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks: Dad Movie. Osmdesátiminutová nekonečná variace jedné situace se stejnými replikami, při níž se mi nejvíce tajil dech ve chvílích, když ten námořník kýchnul, a když to mrtvé tělo nechtělo sklouznout do moře. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film to ano, ale není zde nic co by film učinilo vyjímečným. Maximálně to diváku přiblíží jak probíhaly souboje lodí s ponorkami, ale jinak zde nejsou jakékoli emoce. Bojové scény jsou průměrné a děj je také velice přímočarý a asi by mohl skončit 15 minut dříve. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Dynamicky natočená adaptace knihy o doprovázení obchodních lodí přes Atlantik za druhé světové války na území, kam ledadla z břehu nedoletí. Místy až nervy drásající manévry kovových kolosů výtečně podporuje Neelyho hudební složka s mrazivým velrybím motivem. Posmívající se smečka skopových hlav proti zástupci Krista - pravému Američanovi - nepůsobí tak legračně jak by se mohlo zdát. Tom "Covid Survivor" Hanks si znovu vychutnává roli skrz na skrz profesionálního, logického kapitána, který dělá co je třeba, pak skromně požmoulá Bibli a jde spát. Velký důraz na detail, příjemná délka. Malinko nevyrovnané triky. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Je celkem škoda, že většina filmu se i přesto, že se odehrává na vodě, točila očividně na souši ... nicméně narozdíl od příšerného Midwaye, který na tom byl, co se digibordelu týče, plus-mínus stejně, má Greyhound jenom 90 minut a vztahy se tu fakt neřeší, jde se tady po akci ... a to tak nějak od válečného filmu čekáte, že jo. ()

Související novinky

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

13.04.2022

Herec Tom Hanks (Most špiónů, Sully: Zázrak na řece Hudson) a jeho produkční partner Gary Goetzman (Zprávy ze světa, Soukromá válka pana Wilsona) si zřejmě našli nový domov na streamovací službě od… (více)

Greyhound nejúspěšnějším filmem na Apple TV+

Greyhound nejúspěšnějším filmem na Apple TV+

16.07.2020

Válečný snímek Greyhound s Tomem Hanksem se stal nejúspěšnějším titulem na streamovací službě Apple TV+. Film režiséra Aarona Schneidera, k němuž Hanks napsal i scénář, zaznamenal rekordní čísla… (více)

Sony vše odsouvá na rok 2021

Sony vše odsouvá na rok 2021

31.03.2020

Ačkoliv se americký prezident nechal slyšet, že by rád měl koronavirus za sebou už do Velikonoc, realita se zatím zdá být poněkud jiná, a ve studiu Sony si to uvědomili v podstatě jako první. Místo… (více)

Reklama

Reklama