Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Garbo mluví! hlásaly reklamy, když hvězda němého filmu Greta Garbo debutovala ve filmu zvukovém. O devět let a dvanáct klasických filmových dramat později byla talentovaná filmová legenda připravena na novou změnu. Garbo se směje! slibovala reklama její první komedie, jiskřivého příběhu o přísné ruské komisařce, která vyměnila svou ženskost za sovětské bratrství – dokud se nezamilovala do elegantního pařížského světáka (Melvyn Douglas).
Ernst Lubitsch, který pracoval s rafinovaně sžíravým scénářem, jehož spoluautorem byl Billy Wilder, věděl lépe než kdo jiný, jak spojit vytříbenost se skvělým vtipem. "I ta nejdůstojnější lidská bytost je minimálně dvakrát denně směšná,” vysvětloval svůj proslulý "Lubitsch Touch”. A přesně tak vnímáme zamilovanou Ninočku Grety Garbo: jako klidně důstojnou a přesto roztomile směšnou. Uvidíte ji stejně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Chcete bývať v hoteli, kde z kohútika na teplú vodu tečie studená a z kohútika na studenú netečie nič?“ Táto romantická komédia s výrazným politickým podtextom ma veľmi milo prekvapila. Tak ako u nás vznikali filmové paródie na americké bondovky (Konec agenta W4C…) či westerny (Limonádový Joe), tak sa dá povedať, že americká Ninotchka naopak paroduje žáner “východnej“ agitky typický v tej dobe pre Sovietsky zväz či neskôr po roku 1948 aj pre Československo. Pre toho, kto aspoň jednu dve agitky má za sebou, bude Ninočka asi ešte zábavnejšia, ale vďaka vtipným dialógom tu nebude núdza o humor ani pre ostatných. Greta Garbo bravúrne stvárnila kovanú súdružku zo ZSSR, ktorú ako správnu budujúcu komunistku svet a vzťahy zaujímajú len z technického hľadiska. Nemohol som sa prestať vo veľkom smiať, keď z jej úst padali „uvedomelé“ hlášky ako „neberte ohľady na to, že som žena, všetci sme tu kvôli práci, tak nemárnime čas!“ alebo „počula som o povýšených mužoch v kapitalistickej spoločnosti, váš druh čoskoro vymrie.“ Úplne som dostal záchvat smiechu, keď sa Leon (Melvyn Douglas) snaží neustále vážnu Ninočku neúspešne rozosmiať vtipmi (napríklad tým o Škótoch) a nakoniec sa Ninočka po dlhej dobe zasmeje, keď Leon nechtiac spadne zo stoličky! Postupne v druhej polovici film prejde v atmosfére pred 2. svetovej vojne aj do vážnejšej nálady, ale nestratí humorný nadhľad. Ako pravdepodobne väčšina divákov, po celý čas som fandil láske mezi Ninočkou a Leonom a aj očakával predvídateľný milostný happyend na záver… avšak spôsob, akým bol dosiahnutý, ma naozaj prekvapil. Na scenáre sa podieľali hneď traja autori a určite scenár neušiel ani zásahom od režiséra ako štvrtého tvorcu, ale rukopis Billyho Wildera /Byt, Niekto to rád horúce/ ako jedného z nich je vďaka vypointovanej milostnej línii príbehu neprehliadnuteľný. (90%) (52 rokov filmu za 52 týždňov) ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Já to pořád říkám: humor zabírá jen s vážnou tváří. Soudružka Jakušová není jako nadšené brigádnice z českých poválečných filmů. S nehybnou tváří sfingy rekognoskuje nepřátelské území. Mluví věcně, tvrdě a bez emocí. S aristokratickým Melvynem Douglasem zachází jako s něčím, co našla válet se u cesty a co jí překáží v nerušeném plnění tajné mise. Dobový kritik napsal, že Greta Garbo zvládla komedii s jistotou Bustera Keatona a to přirovnání je úplně na místě. Ale i po své proměně, kdy už neskrývá emoce, je kouzelná a nenechala se stáhnout k opačnému extrému, jak by se dalo čekat. Pořád je to ona, jen už k ní nesedí strohá "soudružka Jakušová", ale láskyplná Ninočka. 100% ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Vtipná a krásná komedie s úžasnou Gretou Garbo v hlavní roli. Reklamní slogan z 30. let "Garbo se směje" je sice kapku zavádějící, ale přesto jde skutečně o její první komediální film a hned napoprvé výborný. I když je zde co vytýkat. Nepřekonatelnými jsou první a poslední třetina filmu, prostředek je trošku (aspoň pro mě) nadnesený, až přehnaný a nedomyšlený. Stručně řečeno se mi nepozdával způsob, jakým se tvrdá a neprostupná soudružka změnila v divákových očích na půvabnou a citlivou dívku... Byl to příliš velký skok na to, abych mu uvěřil, ale to je jen detail, který neubírá celému filmu na kráse. Ninočka je z těch filmů, kterým se obvykle říkává nestárnoucí, a Greta je herečka, kterým se pateticky říká bohyně... Prostě výborné! A ještě něco - miluju Gretin smích a nezáleží na tom, jestli se směje jako soudružka Ninočka nebo jako královna Kristýna či dáma s kaméliemi... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jsou představeny zajímavé postavy a konflikty, ale všechno musí jít stranou, aby mohl existovat nepřesvědčivý milostný vztah, jehož mužský představitel je tak strašně nesympatický a jeho vztah ke Gretě Garbo tak jednosměrný, že její podlehnutí tomu muži je urážlivé i na rok 39. Ale (!) jakmile už k tomu umělému vzplanutí dojde, jakmile se film najde, je naplnění té premisy skvělé - až vynikající. Vlastně to není nějak podivné - myšlenka "aristokrat a komunistka se zamilují a svou ideologií navzájem obohatí svůj život" dává smysl, jen dát ten mechanismus do kupy a rozchodit ho se nepovedlo bez zádrhelů. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Konverzační mistrovství meziválečných holywoodských filmů (spoluautor scénáře je Billy Wilder!) v rámci celkem bizarní komické zápletky o sovětské agentce, která se zamiluje do francouzského hraběte. Nekončící vtipy na kontrast mezi omezující sovětskou ideologií a kapitalistickým vykořisťováním jsou podány s lehkostí vlastní těm nejlepším černobílým filmům zlaté éry. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (13)

  • Ernst Lubitsch film režírovat vůbec nechtěl. Ustoupil pouze tlakům studia MGM, jež mu za to slíbilo produkování jeho snímku Obchod za rohem (1940). (Vodnářka)

Reklama

Reklama