Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Garbo mluví! hlásaly reklamy, když hvězda němého filmu Greta Garbo debutovala ve filmu zvukovém. O devět let a dvanáct klasických filmových dramat později byla talentovaná filmová legenda připravena na novou změnu. Garbo se směje! slibovala reklama její první komedie, jiskřivého příběhu o přísné ruské komisařce, která vyměnila svou ženskost za sovětské bratrství – dokud se nezamilovala do elegantního pařížského světáka (Melvyn Douglas).
Ernst Lubitsch, který pracoval s rafinovaně sžíravým scénářem, jehož spoluautorem byl Billy Wilder, věděl lépe než kdo jiný, jak spojit vytříbenost se skvělým vtipem. "I ta nejdůstojnější lidská bytost je minimálně dvakrát denně směšná,” vysvětloval svůj proslulý "Lubitsch Touch”. A přesně tak vnímáme zamilovanou Ninočku Grety Garbo: jako klidně důstojnou a přesto roztomile směšnou. Uvidíte ji stejně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (99)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V rámci kariéry Grety Garbo funguje Ninočka jako její osvědčený top, film "líbící se všem". Zastiňuje z této pozice ale bohužel celou škálu mnohem lepších filmů. A je skutečně absurdní jít do Ninočky s tím, že uvidíme Garbo se poprvé smát (proč mi jenom takhle doporučovali film i v Ponrepu? :( ). Její smích už dávno předtím prověřil němý i zvukový film, můj nejoblíbenější příklad je z Královny Kristýny, kde byla nádherně přirozená. Ostatně tento reklamní trik měl sice ve své době opodstatnění, proč se ale pak všichni unifikovaně nesmějí i se Ženou dvou tváří? Aha, tam zase chybí to prověření zubu času a selektivní výběr do všech těch pseudoseznamů zlatého fondu (světové kinematografie). Takže hoďme radši za hlavu všechny tyto křivé náhledy na věc a nechme se jednoduše rozesmát soudružkou Garbo, kterak studuje mapu na tramvajové zastávce a posléze se jako malé dítě nechá sbalit na nejednoduší ženské cetky. Zahodí ideály komunismu a pochopí, že půlnoční setkání rafiček na ciferníku hodin je ta nejromantičtější věc na celém světě. Melvyn Douglas se stal milencem Garbo celkem třikrát, poprvé to bylo v Jakou mne chceš mít (1932) a po úspěchu v Ninočce byl doporučen také do její labutí písně v Ženě dvou tváří (1941), která se měla stát Ninočkou 2, ale Pearl Harbor to překazil. Jest to dobrý herec, má styl i humor, a navíc si ho dokážu představit ve spodním prádle, aniž bych se musela červenat. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Romantický komedie moc nemusím. Původně jsem se na tohle chtěl podívat pouze proto, že to je jeden z mála nehororvých filmů, kde se objevuje můj oblíbenec Bela Lugosi. Potom se k tomu přidal ještě fakt, že to režíroval Ernst Lubitsch, který mě dostal svou komedií Být či nebýt a najednou to bylo tady. Stejně jako tím již výše zmiňovaným snímkem i Ninočkou mě Lubitsch totálně rozsekal. Neustálý příval hlášek zesměšňujících komunismus a Rusko :-) Greta Garbo v roli Ninočky taky úžasná, hlavně na začátku coby oddaná soudružka, která obědvá mrkev s ředkví a na osvětlenou Paříž pohlíží pouze jako na plýtvání elektřinou:-) No a Bely Lugosiho jsem se taky dočkal. Objevil se asi na tři minuty na konci, opět v záporné roli, ale tentokrát se dožil konce filmu :-)))) ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi úsmevná a zábavná staromilská romantická komédia o žienke boľševičke, ktorá náhodou zistila, že svet nemusí byť len o chlebe, vode a sviatočnej omelete (pokiaľ si ale človek prinesie vlastné vajcia). Humor na princípe politicko-kultúrnych rozdielov medzi dvoma krajinami tu funguje po celý čas, hlavne v prvej polovici, keď sa Ninočka ešte len zoznamovala s prostredím. Ku koncu sa mi potom páčil ten vtip s lietajúcim kobercom... Skrátka veľmi pozitívny film s božskou G. Garbo v hlavnej úlohe (jej hlas bola jedna veľká nádhera), ktorý vám vykúzli úsmev na tvári a zaručí príjemné rozjímanie a relax. Silný nadpriemer. 85/100 ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Sudruzka Greta Garbo suchymi terminatorskymi hlaskami rozhodne nesetri a musim uznat ze utok na branicu je to vskutku excelentny. Postupom casu film prechadza do romantickej polohy cim sa tempo filmu spomali ale vobec to neprekaza pretoze ide o romantiku plnu sarmu, elegancie a dovtipu. Velmi prijemne stravene 2 hodiny. 90% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tento snímek už má čtyřiaosmdesát let, ale za sebe můžu říct, že vypadá mladší. Švihák jeden. Příliš jsem si toho od něj nesliboval, ale příjemně mě překvapil, protože mě, i přes některé zjednodušené pohledy na jisté situace, po celou dobu bavil a ani ta romantická část mě nikterak nedeptala. Greta Garbo byla skvělá v uvědomělé i v méně uvědomělé poloze, použitý humor na mě i dnes výborně fungoval, a pokud se budu chtít vyhnout dnešní všudypřítomné politické korektnosti, asi mi nezbude nic jiného, než hledat únik ve starších filmech, které se točily pro diváka a ne pro schvalující komisi. Komunisti byli špatnými vládci, tomuto názoru rozumím a souhlasím s ním, proč ale téměř nikomu nevadí současná cenzura a stále se zvyšující mantinely, které drží stádo na jediné správné cestě, to nechápu. A když mě k takovým myšlenkám přivedl snímek z roku 1939, je jasné, že je stále aktuální, přestože politické větry už vanou z opačného směru. Ale to nebylo hlavním přínosem této záležitosti. Za nejdůležitější považuji to, že jsem se mohl zasmát a na chvilku zapomenout na všechno to, co mě štve. / "Tento pokoj by se vám hodil, ale obávám se, že by neladil s vaším přesvědčením." / "Stydím se v téhle místnosti vyndat fotku Lenina." / Poučení: Každý uvědomělý soudruh musí dbát na to, aby nepodlehl svodům prohnilého, buržoazního západu. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (13)

  • Obliba Ninočky nastartovala vlnu obdobně koncipovaných filmů, mezi nejvýraznější z nich patří Comrade X (1940). (NinadeL)
  • Propagační slogan "Garbo se směje!" měl připravit publikum na to, aby akceptovalo Garbo v komedii. Garbo předtím hrála pouze v dramatech. (Kamiiik)

Reklama

Reklama