Reklama

Reklama

Bao

  • USA Bao
Krátkometrážní / Animovaný
USA, 2018, 8 min

Režie:

Domee Shi

Kamera:

Ian Megibben

Hudba:

Toby Chu
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

V krátkém animovaném filmu Bao od studií Disney a Pixar dostane stárnoucí čínská maminka, které už dávno děti vyletěly z hnízda, druhou šanci prožít mateřství, když ožije jeden z jejích knedlíčků jako malý veselý chlapeček. Maminka nový uzlíček štěstí uvítá s nadšením, ale knedlík začne rychle růst a maminka dojde k hořkosladkému poznání, že nic nezůstane malé a roztomilé navěky. Krátký film od Pixar Animation Studios a režisérky Domee Shi mapuje radosti a strasti rodičovství pohledem barvité, štědré a chuťově výrazné čínské komunity v Kanadě. (Falcon)

(více)

Recenze (52)

Nevka 

všechny recenze uživatele

Milý a poetický kraťas o dospívání, mateřství a rodině. Musím říct, že rozuzlení "knedlíčkové" části bylo relativně překvapivé a potěšilo mě. Navíc je celý námět dost realistický, přičemž pointa vyznívá jasně a jednoznačně (chápu, že to nemusely pochopit děti, ale pokud to nedošlo někomu ze starších...). Za mě povedený předfilm ještě povedenějších druhých Úžasňákových. Pixar to zvládl perfektně. ()

Mouchal 

všechny recenze uživatele

Poselství je tu zcela jasné, ale upřímně nevím no. Forma, kterou je to podáváno mě nikterak neohromila a upřímně je to spíš taková ta roztomilá krátká ptákovina na kterou zapomenete hned, co začne hlavní film. Jinak není co víc hodnotit. Grafika hezká, knedlíček zprvu roztomilý a pak pěkný mladý výtržník, ale však to všichni známe. ()

Reklama

T-pack 

všechny recenze uživatele

Cítím se trochu ošizen o určitý narativní úder na solár, když jsem kvůli sociálním sítím dopředu věděl jeden z klíčových momentů tohohle kraťasu. Ten moment, kdy bylo slyšet v kinosále kolektivní prudké nadechnutí a několik šokovaných poznámek. Přesto předpokládám, že by se můj pohled na snímeček nezměnil nijak radikálně, kdybych o tom předem nevěděl. Bao je ve své podstatě velmi konkrétní příběh, čímž se výrazně liší od dosavadních Pixaráckých krátkometrážních snímků, z nichž většina buď obnažovala myšlenky na koncepty, bavila se vizuálním blbnutím, nebo v nejlepším případě obojí kombinovala (řečeno s tím, že Piper, Lou ani Snajayův Super tým jsem dosud neviděl). Ačkoliv i Bao má náznaky obojího, pořád je na snímku vidět, jak čerpá z opravdové zkušenosti. Což by bylo samo o sobě asi fajn, pak ale nechápu, proč se snímek vůbec zaobíral tím alegorickým začátkem? Bylo to kvůli onomu mně vyspoilovanému momentu a jednomu, dvěma vizuálním gagům? Přijde mi, že tenhle příběh se dal vyprávět dvěma způsoby, ale tvůrci neměli jistotu, že ani jeden z nich by to vyprávění sám o sobě utáhnul, tak je prostě zkombinovali. Já bych byl přitom mnohem zvědavější, jak by se poprali s tím, kdyby ho museli vyprávět čistě skrz to metaforické. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Krátký animák, který mně osobně nesedl a popravdě bych chtěl vrátit těch osm minut. Animace docela v pohodě, tam nevězí žádný problém. Co se týče ale nápadu a příběhu, to už je o něčem jiném. Pochopil jsem, že většina lidí tento film viděla v kině před novými Úžasňákovi (do této skupiny patřím i já). A tou většinou samozřejmě myslím to nejmladší publikum. Podle mě příběh s živým knedlíčkem a následným jeho pozřením se nehodí k promítání dětem. Chápu, že se snažili o metaforu života (knedlík X syn), ale to zpracování hrubě pokulhávalo a hlavně to cílová skupina nemá šanci pochopit. Dokonce se pár dětí leklo toho inkriminovaného, skoro až hororového momentu. A to je přece špatně. Za mě dávám 32 % ()

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

Krátky film, ktorý bol po prvý krát uvedený na Tribeca Film Festivale v USA a sprevádzal aj Rodinku Úžasných 2 v kinách sa určite radí k tým lepších od Pixaru. A vlastne existuje v spojení so slovom Pixar niečo lepšie? Skôr nie. Americké štúdio ani teraz nesklamalo, naopak prekvapilo svojou nevyčerpateľnou originalitou. Kraťasy od Pixaru mám rád, páči sa mi to ako tvorcovia dokáže vyrozprávať plnohodnotný príbeh v niekoľkých minútach. V tomto príde čínska režisérka Domee Shi so svojím tímom spracovala príbeh o jednej čínskej matke, ktorej už všetky deti odišli a teraz trpí takzvaným "Empty nest syndrome". Raz sa rozhodla, že si urobí tradičné knedličky baozi pochádzajúce zo severnej Číny. Jedna jej veľmi pripomínalqa jej syna a tak sa rozhodla, že ho nezje a postará sa oňho. Nakoľko to vyzerá a aj je veľmi milé, koniec je výborne urobený. Animácia je trochu iná než v ostatných filmoch od Pixaru, no aj napriek tomu ostáva prvotriedna. Režisérka dala do tohto krátkometrážneho filmu skutočne veľa zo seba a svojej minulosti. Nádhera. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Jedná se o 47. krátký animovaný film od studia Pixar. (Comida)
  • Snímek Bao se stal prvním z řady krátkých filmů od Pixaru, který režírovala žena. (Sadova302b50)
  • Film se odehrává v Torontu, na začátku je v pozadí vidět slavná CN Tower, nejvyšší věž na západní polokouli. (vojtaruzek)

Reklama

Reklama