Reklama

Reklama

Sabrinina děsivá dobrodružství

(seriál)
  • USA Chilling Adventures of Sabrina
Trailer 1
USA, (2018–2020), 34 h 52 min (Minutáž: 50–64 min)

Hudba:

Adam Taylor

Hrají:

Kiernan Shipka, Ross Lynch, Lucy Davis, Miranda Otto, Chance Perdomo, Michelle Gomez, Richard Coyle, Jaz Sinclair, Tati Gabrielle, Gavin Leatherwood (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(36)

Napůl člověk a napůl čarodějka Sabrina se pohybuje mezi dvěma světy, svoji pozornost dělí mezi vylomeniny náctileté smrtelnice a kouzelnický rodinný odkaz – Církev noci. (Netflix)

Recenze (107)

Marceloo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pred svojimi šestnástymi narodeninami sa musí čarodejnica Sabrina Spellman (Kiernan Shipka) rozhodnúť, či sa presunie do sveta čarodejov a začne navštevovať školu mágie. Toto rozhodnutie je komplikované, pretože by za sebou musela nechať svojho partnera Harveyho (Ross Lynch), svoje verné kamarátky, školu, a v podstate všetko, čo doteraz v živote zažila. V mestečku Greendale bude počas tohtoročného Halloweenu o zábavu určite postarané. - Od začiatku som nemohol uveriť tomu, ako prehnane politicky korektný sa tento seriál snaží byť (aj keď chudáci tvorcovia akosi pozabudli zohladniť nositelov mieru z Blízkeho východu) a chcel som to tu rozpísať, ale potom v priebehu pozerania vyšli fakt zábavné videá, v ktorých napríklad muž s kabelkou na pleci, s náušnicami a ružovým tričkom nemôže zniesť to, keď mu niekto povie sir, alebo video, v ktorom pracovník obchodu nemôže zniesť to, že slušný zákazník má na hlave čiapku s nápisom Make America Great Again. A úprimne povedané, tieto krátke videá ma bavili viac, ako desať epizód tohto seriálu, takže sa môj postoj úplne zmenil a ďakujem tvorcom tohto seriálu a im podobným, ktorí vychovávajú v Amerike túto prehnane politicky korektnú generáciu. Chváliť sa tu toho dá mnoho. Hlavne je to konečne projekt, ktorý presádza čarodejnícku tematiku v hororovej podobe, ktorá jej patrí, pretože počet slušných hororov s čarodejnicami v tomto tisícročí sa dá spočítať na prstoch jednej ruky. Kiernan Shipka bola podla mňa ideálnou volbou pre hlavnú úlohu a jej výkony sa mi páčili, aj keď bol jej prednes niekedy trochu chybný. Divák bude musieť akceptovať aj to, že sa tu po väčšinu času riešia tínedžerské záležitosti, že je tu nejasné časové zaradenie a že logika sa v mnohých momentoch úplne vytratí, ale bolo to ovela viac hororovejšie, než som čakal, takže nejaký výrazný problém s tým nemám a ako moderný hororový seriál to svoju úlohu plní dostatočne dobre. Po poslednej epizóde mám silný pocit, že druhá séria bude omnoho lepšia, takže s hodnotením zatial trochu pošetrím. + herečka z Carriers a February + herečka z Freakish + herec z My Friend Dahmer + herečka z Annabelle: Creation + herečka z When the Bough Breaks a Slender Man + herečka z Case 39 a iZombie + herečka z iZombie a Dead of Summer + herec z The Whispers + herec z iZombie + herečka z Stranger Things + herec z Case 39, Van Helsing a The Exorcist ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Problém Sabriny spočívá v překombinovanosti žánru - tvůrci se asi nemohli rozhodnout, jestli chtějí napodobit American horror story nebo očarovat uslintané náctileté nanynky. Teen drama, horor, fantasy, co vlastně Sabrina je? Jisté je jen jedno: ne příliš dobrá herečka. Navíc souhlas s komentářem uživatele Honzua: v magickém světě nejsou úplně jasně daná pravidla, tvůrci si je vymýšlí za pochodu jak se jim to zrovna hodí. Ale dobrá, nebuďme na Sabrinu tak přísní: atmosféra je jedinečná, masky a celý vizuál vypiplaný a hlavně... čarodějové jako uctívači Satana? Hell yes! Když si to tedy shrnu, zatím mi seriál učaroval pouze povrchními věcmi. Tak snad půjde do hloubky a získá si mě příběh i postavy. Jinak se obávám, že to bude konečná. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

"Praise Satan!" Buffy meets Addams Family meets Harry Potter. The Chilling Adventures of Sabrina je ultimatívna halloweenska pecka s neskutočnou atmosférou starých hororov - desaťhodinová vstupenka do sveta čarodejníc, satanských rituálov, pokrútených stromov, hmly, padajúceho lístia, cintorínov, hlbokých lesov, okultizmu a démonov. Je to krásne temné a farebné, vzhľadom na cieľovku pomerne odvážne, solídne napísané a úplne bravúrne obsadené. A to najhlavnejšie: Bronson Pinchot je späť!!! UPDATE po tretej sérii: podobne ako u Stranger Things cítiť tu silnú únavu materiálom. Tretia séria sa naplno ponára do súčasného trendu seriálov s jedným uceleným príbehom naprieč celou sériou, bohužiaľ dejová línia s cirkusantmi by vystačila maximálne na jednu epizódu. UPDATE po štvrtej sérii: Tá je prekvapivo návratom ku kvalite a oceňujem "seriálovosť" a bazírovanie na koncepte "demon of the week". Len prvá a posledná epizóda sú poslabšie. Pravdaže nejde o žiadne kino, stále je to komorné a chýba tomu budget i viac času na pilovanie scenáru (niektoré zvraty sú slušne povedané "lenivé"), ale ako groteskná (najlepšie to vystihuje slovo "macabre") televízna zábava je to skvelé. S1: 9/10, S2:8/10, S3: 6/10.S4: 8/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Fantastický sitcom prerobený na jeho temnejšiu variantu, a bez toho sitcomu samozrejme. Aj keď občasný humor by sa tu našiel. Škoda, že to nemalo lepšiu herečku v hlavnej úlohe. Kiernan Shipka to proste herecky nezvládla podľa mojich predstáv. Rovnako ako celok mi to prišlo dynamicky nevyrovnané, sú tu síce pekné scény, ktoré dýchajú napätím a hororovým mystériom, no žiaľ tu sú aj dlhé nezáživné pasáže, pri ktorých divákovi klipkajú oči. Koniec však našťastie v tomto smere mnohé zlepšil. Tak uvidíme ako druhá séria, možno bude lepšia ako táto prvá, šancu tomu dám. Priemer. 60/100 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nějak mi ta Sabrina Spellmanová vlezla pod kůži, to se musím přiznat. Nemastný, neslaný začátek, ale jak se blížil poslední díl, přistihl jsem se při něčem hrozném. Že totiž nepoužívám rychloposun, při některých nudnějších scénách a sleduju pěkně od začátku, až do konce. Přesně ta situace, kdy se z ošklivého kačátka vyklube solidní káča a Vám je pak líto dát si ji se zelím a knedlíkem. Vůbec mi nevadila lehká překombinovanost a dva palce nahoru zvedám za obě tety. Jedním slovem rozkošné, což platí hlavně o "Eowyn", která sice zestárla a přibrala, ale jiskru a smysl pro opravdu černý humor má pořád, což se mi asi líbilo úplně nejvíc. Takže jo, čistě za sebe můžu doporučit, není to určitě top pecka, ale solidní věcička, která tu a tam, jednou za čas rozhodně neuškodí. Sláva Satanovi! ()

Ant 

všechny recenze uživatele

První řada je skvělá, druhá řada je... problematická. Několik epizod je super, ale zbytek je scénáristický paskvil, jehož největší inspirace očividně byla social justice diskuze na Twitteru. A Sabrina je najednou arogantní fracek. Na ramenou to nese sexy Nick a Ambrose a parádní výprava. Přece jen je to od tvůrce Riverdale, který se po první řadě taky utápí v absolutní mizérii. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Seriál pro teenagery, který je koukatelný tak do 15 let, s každým rokem navíc vám musí zákonitě přijít velmi pitomoučký. Celkem funguje atmosféra, ale to je tak všechno. Postavy jsou mnohdy nechtěně komické a přehrávané. úplně je nejhorší je hlavní představitelka Kiernan Shipka, kterou by nevzal mezi sebe ani ochotnický divadelní spolek v Karivné. nemám nic proti proti metoo tématům, ale musí to být naroubováno do děje přirozeně a nenásilně, tady to tak strašně nuceně trčí, že to místy hraničí s parodií ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Naprostá paráda. Zapomeňte na srandovní "mladou čarodějku Sabrinu", tohle je syrové, temné, skvěle herecky obsazené, a věrné původním comicsům. V podstatě tam chybí jen víc explicitního ulítlého sexu, ale tak to už by asi pro cílovku bylo moc, nejprve je trochu navykneme na Satana... :-) V porovnání s většinou současné produkce oceňuju i kvalitní masky namísto CGI shitu. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Společně s tímto, Scottem Pilgrimem a Walking Dead je to jasný důkaz toho, že komiksové adaptace zřejmě rád mám, jen mě nezajímají superhrdinové. Na první pohled moc krásně udělaná adaptace, kde se z tradičně karikaturně ztvárněných satanistů stávájí fully fleshed-out lidé se sny a problémy (Addams Family, anyone?). Vizuály zmáknuty na jedničku, jak už jsem u seriálů z produkce Netflixu zvyklý, dokonce odstranili i klasický neduh v podobě toho, že ze seriálů se stávají dlouhé filmy. Zde je sice seasonal story arc přítomný, ale epizody jsou skutečně epizodní a určitou narativní strukturu dodržují. Klasickou televizní Sabrinu mám nakoukanou, byť už jsem stihl většinu zapomenout, ale casting oproti staré verzi je skvělý, i včetně Richarda Coyla, kterého jsem dosud znal z role úplně opačného typu postavy Jeffa Murdocka z Párování. Sabrina obsazená i zahraná na jedničku se všemi pubertálními negativními stránkami a (ne)zdravou dávkou sebevědomí a la "Why must you always insist that the universe grant you special privileges?" (zmínil bych i jednu vynikající scénu z 10. epizody, ale to by byl velký spoiler). Na jednu stranu mi chybí ta nebojácná a kouzlící Sabrina z pilotu, na druhou stranu tropa "zlomit hororem člověka, který je nebojácný a plný sebevědomí" je jedna z mých oblíbených, takže to mě až tak netrápí. Dokonce mě ani netrápilo "girl power" poselství. Co mě však trápilo a trápit bude pořád je nekončící infodump od postav postavám, které by dané informace měly dávno znát. A není to proto, že by to tvůrci nevěděli, o čemž svědčí jasný lampshade hanging v podobě věty: "Thank you for stating the obvious, Hilda." ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Co bylo z počátku jen zajímavá pitomina se postupem času stala příliš natahovaná blbost navíc značně násilně propagující jisté psychické poruchy, jak je u Netflixu zvykem. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Včera jsem konečně dokoukala poslední sérii. Chilling adventures of Sabrina jsem si před dvěma roky při první sérii velmi oblíbila. První série byla boží, moc boží. Postavy, mrazivá a trošku strašidelná tajuplná atmosféra, kouzla, vztahové linky - paráda. 5* Druhá série byla taky boží. Občas mě sice postava Sabriny začala štvát svou arogancí, ale pořád to jelo v rychlém rytmu, furt se něco dělo, bylo to dobře promyšlené, dávalo to smysl, vztahové linie se prohlubovaly, nová tajemství vyplouvala na povrch, byly tam cool dějové zvraty a moc mě to bavilo. 5* Třetí série už začala být trošku chaotická, Sabrina mě svou arogancí začala trochu více štvát, a řekla bych, že od doby "čistky" Church of night, kdy měla všeho všudy 14 členů, z čehož téměř všechno vlastně jen studenti, tak to začalo klesat. Občas to nedávalo smysl, pohané mě teda moc nebavili, často se tam objevovali hadi, takže pro mě děs a hrůza si furt zničehonic zakrývat oči :D Bavila mě ale linie Sabriny coby královny pekla. Avšak říkala jsem si, že se pořád chová jak koza, že si hraje na královnu pekla, ale vůbec neví, jak funguje, ani se o to nezajímá a zajímá se jen o klučičí problémy. A ten poslední díl "cestování v čase" byl totálně mimo už. Kleslo to na 3,5*. No a čtvrtá série? Totálně chaotické, naprosto to nedávalo smysl. Kdykoliv přišla nová nadpozemská katastrofa, tak všichni úplně v děsu, ale pak ji v závěru přemohli na konci dílu za dvě minuty a potom, než přišla další, tak byli totálně v klidu, žili si životy, jak kdyby neměla ani další přijít. Ty "kapelové zpívající" čísla byla naprosto trapná, absolutně nechápu, co tam dělala a proč - totální výstelka. Díl s nadpozemsku bytostí už byl jen k smíchu a to že vlastně nadpozemskou bytost během 20 sekund zabili? :DDD Hilarious. Pak poslední díl samozřejmě smutné, ale trošku mi přišlo, že to zpomalilo a dávalo krapet smysl. Konec jsem samozřejmě brečela, nečekaně, ale vlastně jop.. ten konec byl dokonalý. Ač smutné, tak dával konečně konec smysl, a tím pádem jsem si řekla, že ač celá série byla na 3*, tak ten poslední díl byl zase super. Jenže potom co? Pak přišla ta poslední minuta. Víte moc dobře, o čem mluvím, ta světlem a bělobou zaplavená sentimentální nedávající smysl naprosto zbytečná minuta, která celý ten konec zkazila :D Ale všeho všudy sečteno, celý seriál si ty 4* zaslouží, protože jsem se u toho furt bavila a první dvě série byly topkové. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

První dvě série vcelku super. Atmosféra hezká. Ale nakonec máte pocit, že to nemá už co nabídnout a dokoukáte to tak nějak na setrvačník. V podstatě mě štve, že zpočátku příjemný rozjezd a atmosféru zkazí nelogické chování a jednoduchý pubertální scénář. Až mě to i zklamalo. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Sabrinina děsivá dobrodružství na mne zapůsobila sympatickým zábleskem tvůrčí kreativity a hlavně odvahou zkombinovat místy docela hustý satanský horor s teenagerskou dramedií. Vím, že budu asi v menšině, ale mně tentokrát ten lehce multižánrový přístup nevadil ani v nejmenším. Upřímně, ruku na srdce – může být příběh o 16leté (ještě k tomu poloviční) čarodějnici jen čistokrevným hororem? Tohle může fungovat u nějaké vyvinuté a dospělé postavy, ale k mladičké Sabrině (která má navíc v porovnání s ostatními čarodějkami mnohem silnější pouto se světem smrtelníků) všechny ty náctileté strasti související s láskou a dospíváním prostě patří a bez podobné linie si celý příběh nedovedu představit. Je fakt, že atmosféra je chvílemi (zejména ve své první polovině) až groteskní, ovšem nikdy nesklouzne do podbízivého či infantilního humoru. Ten občasný balanc na hraně temného thrilleru/hororu a teen dramedie je naopak výtečný a dodává celému seriálovému zpracování Sabriny správnou dávku nadhledu. ()

jhr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nová verze Sabriny mě dost překvapila. Původně jsem měl vážně obavy, protože rebooty většinou nekončí dobře. Stačí si připomenout, jak otřesně dopadl návrat Charmed. Jenže seriál Chilling Adventures of Sabrina je důkazem, že zázraky se někdy dějí. Tato o poznání temnější verze příběhů mladé čarodějnice Sabriny Spellman má dokonalou hororovou atmosféru a nechybí zde i řada dost znepokojivých okamžiků, které by ale byla škoda prozrazovat. Každá epizoda má svoje kouzlo a děj se pěkně vyvíjí až do povedeného finále. Nejvíce musím pochválit představitelku Sabriny, Kiernan Shipku, která si svou roli viditelně užívá. Také představitelky tety Zeldy a Hildy nemají chybu. Stejně tak je na tom i otec Blackwood nebo až démonická slečna Wardwell. Obsazení se prostě celkově povedlo na jedničku. Samozřejmě i zde je pár věcí, které si zaslouží kritiku jako viditelná politická zaujatost a zbytečná korektnost. Ovšem to nic nemění na tom, že se tento seriál vážně povedl a čekání na další sérii nebude snadné. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

zlatá komediální Sabrina...temnější tón je sice fajn (komiks neznám),ale "nová" Sabrina jako by nevěděla čím chce být.Občas je to správně drsné,žerou se lidi,podřezávají krky,čarodějnice uctívají Satana (což je fajn),ale občas je z toho obyčejná teen slátanina,na kterou se skoro nedá koukat.Navíc je tu pak samotná Sabrina,která nejen že není nejtalentovanější herečka,ale hlavně je to sebestředná,tvrdohlává a tupá "kososčtverec",která mě zhruba od poloviny série s.ala snad v každé druhé scéně.První řadu jsem dal,ale nevím zda mě těch pár světlých momentů donutí kouknout na další...60% ()

k4men 

všechny recenze uživatele

První řada mi přišla nadějná, jiné pojetí víc horovejší bylo fajn, ale později začíná být dost utahaná nuda pro náctiletý diváky. Největší škoda je, že Salem nemluví. ()

MCZ 

všechny recenze uživatele

První dva díly jsou dost slibné, a i přes množství nelogičností a klišé jsem se tak nějak rád nechal unést tou hororově-pohádkovou atmosférou, už jen kvůli slabosti pro dané téma (čarodějnice mi vždycky naháněly hrůzu). Jenže epizoda od epizody je seriál slabší a slabší, ty logické lapsy už se nedají přehlížet ani když se člověk otočí zády k obrazovce a v neposledku se časem vytratily i poslední zbytky mé sympatie k hlavní postavě. Ten nápad převrátit klasický sitcom do vážné "dospělejší" roviny mi přišel docela fajn, problém ale je, že nová inkarnace Sabriny se bere až příliš vážně na to, jaká je to vlastně pitomost. Takže teď už jen trochu váhám, jestli to stojí za to dokoukat s tím, že finální verdikt bude velice pravděpodobně mnohem horší anebo raději ušetřit čas. Moc dobrý výsledek to každopádně není. 4/10 ()

cariada 

všechny recenze uživatele

No dalo mě to docela zabrat to do koukat. Místy to bylo dobrý, ale ten konec či přesně ta poslední série už byla spíš nuda či parodie. Celkem to bylo zábavný a je fajn že to pojali úplně jinak než původní seriál. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Super stylová čarodějnická záležitost, která pojala Sabrinino jméno opravdu originálním způsobem, který jsem v seriálové podobě velice vřele uvítala. První díl sice rozpačitý, ale od druhého už to vzalo sešup a každá epizoda byla charakteristická svou zápletkou a jednotlivé příběhy byly většinou zdárně dotáhnuty až do konce. Od vizuálu, přes výpravu, kostýmy, prostředí až po herecké obsazení je to opravdu na špici a všechny díly byly nadprůměrné a zábavné. Jednu hvězdičku si ale zatím schovám pro sebe, protože mám takové tušení, že druhá série bude této jistě konkurovat. 2. série vypilovává Sabrininy příhody a rozvíjí její osudy na maximum. Je to více sexy, odvážné, peprné, brutální, vtipné a dočkáte se i většího množství pekelných sil. Nápad stvořít tento seriál je opravdu neocenitelný a jsem strašně ráda, že si to drží úžasnou kvalitu, styl i dynamiku. Postavy jsou výborné, po humorné stránce to nejvíc táhne asi Hilda, ale nemůžu říct, že by mi tam někdo vadil. Já doufám, že se vzniku dočká i třetí řada a pokud si bude držet obdobnou kvalitu, budu uvažovat o udělení pětihvězdí celému tomuto počinu, protože je to prostě skvělé osvěžující bezkonkurenční zpracování dříve podprůměrného seriálu pro náctileté. 3. série pro mě byla během tří prvních dílů docela průser. Vůbec jsem se do toho nějak nemohla dostat a ani jsem se nehrnula do toho, abych jí viděla co nejdřív. Po prvních třech rozpačitých a nadmíru nudných epizodách to ale naštěstí začalo zase nabírat na obrátkách a příběh měl opět koule. O největší zábavu se tu stará nový coven plný rozmanitých postav, které naší Sabrině opravdu zavaří. Do Pekla se dostáváme čím dál častěji, ale charakter Sabriny začíná možná až moc frackovatět. Třetí série je k mému překvapení také plná nových muzikálových vložek, které se mi tam jeví spíš jako takové awkward momenty a zkrátka to má malinko jiný feel, než jsme zvyklí. Druhá půlka série byla skvělá, ovšem ta první se postarala o to, abych už se pomalu začala obávat o kvalitu tohoto seriálu a hodnotím spíše třemi a půl hvězdami. Závěr je opět otevřený pro pokračování, avšak už nemám tušení, kam by tohle mohlo spět. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Původní Sabrinu jsem nikdy pravidelně nesledoval, i když jsem samozřejmě viděl několik náhodných epizod. Jediné, co si z nich však pamatuju, je to, že tam byl mluvící kocour a že to byla taková světlá a pozitivní zábava. Ale už podle traileru mi bylo jasné, že tentokrát to bude něco jiného. A ve stejném duchu to pokračuje hned od úvodních titulků, které jen utvrzují v tom, že to bude temnější a komiksovější než předtím. Obsazení mi docela sedlo, Kiernan Shipka vyrostla z malé Sally Draper do pěkné polo-čarodějnice a potěšilo i pár povědomých tváří jako Michelle Gomez nebo Lucy Davis. První série tak trochu testuje, kam chce seriál vlastně patřit. A rozhoduje se mezi temným čarodějnickým světem, kde se nebojí zobrazit různé nechutnosti (líbil se mi snový netvor) a hloupým středoškolským životem, kde dělají postavy stupidní rozhodnutí (nebavilo mě oživování). A pokud chcete, aby vás to bavilo, tak musíte přijmout obojí, protože právě Sabrina je přebornicí v těch podivných rozhodnutích. Pro mě je Sabrina jako výplň času, když zrovna na Netflixu nenajdu něco zajímavějšího. Ale pokud bude stejná jako v první řadě, tak určitě nikdy nebudu nedočkavě očekávat kdy vyjdou další epizody. Já jsem osobně doufal, že to nebude tolik teenagerovské... ()

Reklama

Reklama