Reklama

Reklama

Stockholmský syndrom

  • Česko Stockholm (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Stockholm popisuje skutečné události z roku 1973, kdy byla za absurdních okolností přepadena Centrální stockholmská banka. Lars Nyström (Ethan Hawke) chce pomocí zajatých rukojmí vysvobodit z vězení svého parťáka Gunnara (Mark Strong). Jednání s policií a dokonce i se samotným premiérem však uvázne na mrtvém bodě a hodiny čekání se protahují na celé dny. Lars rukojmím střídavě vyhrožuje a starostlivě dbá o jejich blaho. Začíná se tak mezi nimi, obzvláště mezi Larsem a vdanou úřednicí Biancou (Noomi Rapace), vytvářet specifický vztah, který později vejde do všeobecného povědomí jako psychologický fenomén zvaný "stockholmský syndrom". (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (94)

sepp 

všechny recenze uživatele

Jestli se to opravdu zhruba takto odehrálo i ve skutečnosti, tak je to vskutku bizarní příběh. Každopádně musím pochválit E. Hawka, který táhne celý film, který je místy dost křečovitý a přečkat první půlhodinu je vyloženě utrpení. Posléze se to ale rozjede a finále je prostě jeden velký bláznivý cirkus, který stojí za to vidět. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Dva nešvédští herci v titulních rolích švédských kriminálníků ve švédském prostředí (banky). To je patrně největší absurdita příběhu přepadení stockholmské banky, k němuž došlo v sedmdesátých letech. Předpokládám, že film velmi volně operuje se skutečnými událostmi, neb zlodějíček Ethana Hawka opravdu nemá dokonalý plán jak zmizet z banky obtěžkán nepoctivým finančním obnosem, tudíž mnohým divákům bude jeho přepadení připomínat improvizovaný trénink hysterického zoufalce. A pokud na tohle devadesátiminutové cvičení s kriminálním (záb)leskem a příměsí sympatické absurdity (situace) přistoupíte, je možné, že se v dobré herecké společnosti budete obstojně bavit. V podstatě režisér i scenárista v jedné osobě Robert Budreau neudělal špatně, když se rozhodl vtěsnat do provařeného prostředí originalitu, která vychází jak z vyhrocené situace, tak i z postav samotných. Ethan Hawke není žádný násilnický hrdlořez, tudíž narůstající počet mrtvých rukojmích rozhodně nečekat. Tři rukojmí s ním začnou přátelsky spolupracovat a spřádat plány jak vyváznout se zdravou kůží a jeden z nich dokonce k němu přilne o něco málo víc, až je namístě vznik termínu "stockholmský syndrom", jenž zažívá zajímavě obsazená Noomi Rapace, též spoluproducentka filmu. Požadavek na propuštění vězněného parťáka je záhy policií vyslyšen, takže k Ethanovi tam do banky vrazí vlasatého Marka Stronga. Divák v podstatě nemá komu fandit. Takže těch emočních zásahů nebude tolik, to ale vůbec neznamená nudu. Prostředí banky je z filmového hlediska v zásadě statické, ovšem režisér je poměrně šikovný, takže se jal hýbat s herci, tudíž dva kriminálníci často vyjednávají až zoufalým způsobem s policií, vyjednávání se dostává do mrtvého bodu, do toho je k vidění nemálo scén, které se dají zařadit k těm neotřelým, a herci odvádějí spolehlivé výkony. Kdyby se ještě zapracovalo na závěrečném vyústění, určitě by to bylo jen ku prospěchu filmu. Celkový dojem z filmu mám smíšený. Film nedisponuje napětím, ani nesklouzává do přebujelého komična. Herecká garda obstarává příznivou stránku filmu. A absurdní ráz filmu, na který se víceméně sází, svoji funkčnost plní. K přepadení banky ve Švédsku, které je Švédskem, dochází ve filmovém světě spíše vzácně, tudíž si je lze prožít bez větší psychické újmy. 7/10 ()

Reklama

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Příběh je to skvělý, ale bohužel film se moc nepovedl, hlavně neustále ječící Ethan Hawk mě oproti předešlým rolím hodně zklamal.. Má to sice jen 92 minut i tak to působí těžkopádně a dlouze. Škoda, že se tvůrci nechali přepnout na komedii a vznikla spíš nepovedená parodie. Jak říkám, škoda, potenciál to mělo...40% ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Nemám rád cokoliv absurdního. Čím začíná tento snímek? Prologem natočeno dle absurdního, leč skutečného příběhu. A věděl jsem, že bude zle. A bylo. Nicméně bych celý ten příběh neoznačil ani tak za absurdní, jako spíš za nevýrazný, nudný a hlavně hloupý, a to především díky postavám, které se oné akce účastnili. Jak lupiči, tak policajti na mě totiž působili neskutečně trotlovitě a připitoměle. Jejich činy, reakce, dialogy, to vše připomínalo spíš nějakou grotesku, či parodii na lupičské filmy, no prostě to snad nemohl nikdo myslet ani vážně, že se něco takového mohlo stát, že se něco takového mohlo odehrát a jestli ano, tak no nazdar. Každopádně, ať už se to stalo, nebo ne, film samotný je i tak opravdu mdlý, nezáživný, bez tempa, žánrově pak vůbec nevím, kam ho zařadit, neboť nefunguje v žádné formě, není to vtipný, není to dramatický, nemá to emoce, ani napětí, a i ve výsledku to skončí v podstatě tak nijak, zkrátka fakt bída. Hlavním důvodem, proč jsem ovšem tento snímek chtěl vůbec vidět, bylo kvůli mé oblíbenkyni Nooomi Rapace, která tam také ale stála jediná za pozornost, Hawke je totiž po celou svou kariéru dost mimo, Strong zas působil, jako by se natáčení zúčastnil jen proto, že mu někdo vyhrožoval udáním v rámci kampaně Me Too, no a ty ostatní švédský ksichty byly též za trest, takže i po castingové stránce mizérie. Prostě Stockholm není dobrý film, nemá čím zaujmout, nemá čím překvapit, spíš je to otravná a dlouhá zbytečnost. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Ethan Hawke. Jediný světlý moment. Ostatnímu úplně nerozumím. Pokud je film podle skutečné události, měl zvolit úplně jiný tón vyprávění. Já měl totiž 50 procent filmu pocit, že sleduji Francouzkou komedii se známým Hollywoodským hercem v hlavní roli. No a pokud to takhle nějak opravdu bylo, tak látka za filmové zpracování ani nestála. O tom ale pochybuji. Přitom psychologickou hru s Ethanem v hlavní roli, kdy se střídavě mění ze zločince na "člověka" , kterému se něco vymklo z rukou a on se snaží zachránit co se dá, bych si líbit nechal. 50 procent a totálně promarněný materiál. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Přepadení banky a držení rukojmích trvalo šest dní – od 23. srpna do 28. srpna roku 1973. (Rollo_Tomasi)
  • Přistavené auto u banky je 1971 Ford Mustang Mach 1. (vojacekr)
  • Fontány na pitnou vodu nebyly nikdy v Evropě instalovány, jako tomu bylo ve Spojených státech. Jedna však byla vidět na chodbě u banky. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama