Reklama

Reklama

Krutá pravda

  • USA It's a Hard Truth Ain't It
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Krutá pravda je první snímek natočený lidmi uvězněnými v jednom z nejpřísněji střežených nápravných zařízení na území Spojených států. Na jeho režii se podílelo 13 trestaných mužů, kteří prozkoumávají zkušenosti pěti z těchto uvězněných režisérů, popisujících svou životní cestu od dětství až po současný pobyt ve věznici v Pendletonu. Dokument, který nabízí nekompromisní pohled nejen na okolnosti a faktory vedoucí k násilí, ale i vzájemné působení individuálního svědomí a společenské odpovědnosti, je průlomový v tom, že umožňuje aktérům vyprávěných příběhů, aby mohli mluvit sami za sebe. Workshop dokumentární filmové tvorby, vedený režisérkou Madeleine Sacklerovou, proběhl v době natáčení jejího celovečerního filmu O.G. (s Jeffreym Wrightem v hlavní roli), který vznikal v pendletonském vězení současně s dokumentem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (4)

nascendi

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý ma neoslovil. Vo všeobecnosti nemám rád, akékoľvek umelecké diela, ktoré relativizujú spáchané zločiny a zločincom venujú nepomerne väčšiu pozornosť ako ich obetiam. Chvíľu predtým som v programe Johna Olivera sledoval aké utrpenie spôsobuje odsúdeným na smrť použitie smrtiacich injekcií nekvalifikovaným personálom a látkami, ktoré spôsobujú bezvedomie, ale nie znecitlivenie. Samozrejme sa opomenulo spomenúť, ako sa starali o zmenšenie utrpenia svojich obetí ich vrahovia, o ktorých je prejavovaná taká dojemná starostlivosť. Tento dokument pomerne stereotypne rozprával o osudoch a životoch ľudí vyrastajúcich v prostredí alkoholu, drog a násilia, takže by musel nastať zázrak, aby ich to prostredie nenasmerovalo na trajektóriu zločinu so záverečnou stanicou v prísne stráženom väzení. Zaujal ma údaj o 5 % svetovej populácie tvorených Američanmi, ale až 25 % väznených Američanov z ich celosvetového počtu. Asi im to izolovanie zločincov príliš nepomáha, ale určite je lepšie ako šialené nápady slniečkárov na integráciu sociálne vylúčených a delikventov do bežnej populácie. ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý dokument o dosť kotraverznej téme.Mňa zaujali výborné animácie zobrazujúce udalosti ktoré predchádzali súčasnému životu väzňov. ()

pajkir 

všechny recenze uživatele

nevím, jestli to je tím, že se vězni zpovídali sami sobě navzájem, ale vrazi v tomhle dokumentu vypadají jako sympatický chlápci, který prostě jen měli smůlu ()

Reklama

Reklama