Reklama

Reklama

O.G.

  • USA O.G.
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V tomto poutavém dramatu z produkce HBO Films, kompletně natočeném v přísně střeženém nápravném zařízení Pendleton v Indianě, ztvárňuje Jeffrey Wright (držitel dvou nominací na Emmy® za seriál HBO Westworld a jednoho prestižního ocenění Emmy® za seriál HBO Andělé v Americe) hlavní roli někdejšího vůdce prominentního vězeňského gangu Louise, který si odpykává poslední týdny svého čtyřiadvacetiletého trestu. Louisovo blížící se propuštění je však ohroženo poté, co si vezme pod svá křídla nově příchozího Beechera (Theothus Carter). Louis se snaží vyrovnat nejen s břemenem svého nesmazatelného zločinu, ale i s výzvou spočívající v opětovném návratu do společnosti. Jeho svoboda však visí na vlásku, neboť se ze všech sil snaží ochránit Beechera, který se stane terčem pozornosti čelních představitelů gangu. Ve filmu O. G., v němž dále hrají William Fichtner, Mare Winninghamová a Ato Essandoh, se ve vedlejších rolích představuje i několik současných vězňů z Pendletonu. Režisérkou snímku, uvedeného v roce 2018 na filmovém festivalu Tribeca, odkud si Wright odnesl ocenění za nejlepší mužský herecký výkon, je Madeleine Sacklerová (držitelka Emmy® za dokument HBO Nebezpečné hry v Bělorusku). Autorem scénáře je Stephen Belber (držitel nominace na Emmy® za drama HBO Projekt Laramie). (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

petikacka 

všechny recenze uživatele

A TO JE JAKO VŠECHNO?! To byla má slova po skončení filmu...Jeffrey Wright výborný...Atmosféra věznice taky dobrá... Vybruslení z průseru vynikající...Přesto filmu NĚCO chybí...Všechny napadne není to SHOT CALLER, ale to jsem, ani nečekala...Přesto by to chtělo trochu svižnější tempo...Ovšem chápu režisérčin záměr pomalosti asi jako ve skutečnosti v base...Za mě 75% Jo a může mi někdo vysvětlit co znamená ten název O.G.? ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu treba hodnotením pomôcť, nechápem, prečo je v tak nízkych číslach. Je pútavý, príbeh zaujímavý, väzenské pomery reálne. Niekomu tu chýba napätie, ale predsa film nie je thrillerom ani akčňákom, ani nemá tú ambíciu. Je to príbeh basmana, ktorý to má za pár a ktorému sa bude ťažko zaradiť naspäť do spoločnosti. Silno tu rezonuje otázka svedomia, trestu a nápravy. Jasné, že to nie je Shawshank ale ako dráma úplne v pohode. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak se blíží Louisovo propuštění po 24 letech, stoupá i napětí. Podaří se vězni opustit basu, aniž se namočí do připravované vzpoury? 1) Fakta okolo vzniku filmu mi připadají zajímavější, než dílo samo._____ Film natáčeli ve věznici Pendleton Correctional Facility (vězení s maximální ostrahou v Indianě) za plného provozu s účastí více než 120 vězňů a několika desítek dozorců v létě 2016._____ 34letý (!) Theothus Carter (nováček Beacher), vězeň, odsouzený jako drogový dealer a rváč, neopustí basu před rokem 2051._____ Carterův syn zemřel v 16 letech pár měsíců po filmování na poranění střelnou zbraní._____ 2) Jméno filmu O. G. jsou iniciály slova original gangster (zkušená osoba, která se vyzná)._____ 3) Snímek sám na mě působil dost vlažně. Pokusy zobrazit přemýšlení postav jen nudily a zdržovaly._____ 4) Zajímavosti kolem filmu uvádí tento článek._____ 5) Celovečerní filmový debut 33leté Madeleine Sacklerové (režie, produkce) je dosavadní vyvrcholení dlouholetého zájmu režisérky o poměry ve vězeňství. Během 5 let práce na filmu O. G. Sacklerová souběžně natáčela rozhovory a vedla filmařské kursy pro vězně v Pedletonu. Tak vznikl další film ve stylu cinéma vérité It's a Hard Truth Ain't It. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Civilný, skoro až dokumentárne pojatý náhľad na to ako to skutočne chodí v base. Hlavnému hrdinovi ostáva už len pár týždňov do prepustenia po 24. rokoch, ktoré si odpykal za vraždu. Je to pomalý film v ktorom sledujeme jak jeho psychické rozpoloženie pred veľkou zmenou v jeho živote (strach, neistota, výčitky), tak aj neustále nástrahy, ktoré na neho v base číhajú. Naviac sa skamaráti s nováčikom, ktorý robí jednu blbosť za druhou a môže mu to nakoniec riadne zavariť. Pre mňa je toto asi najvernejší film ohľadom toho ako to v base skutočne chodí. Vernejšie sú už len dokumenty alebo výpovede ex-väzňov, ktorý si založili rôzne youtube kanály s ktorými sa roztrhlo vrece. Dvoch takých pravidelne sledujem a ich zážitky sa dosť podobajú tomu, čo je znázornené v tomto filme. Pre bežného diváka to ale bude najskôr celkom nuda, keďže namiesto hutného deja je film založený na atmosfére a vykreslení rôznych detailov fungovania basy. Nebavilo ma len niekoľko hypnotických scén v ktorých sa už hlavný hrdina videl von z basy. Jeffrey Wright podal skvelý výkon. Záver je podľa mňa tak akurát otvorený. Nič viac už k tomu nebolo potrebné dodať. 7/10. ()

NikiVai 

všechny recenze uživatele

Je prima se u vězeňského filmu nudit a těšit se na konec? Pokud pro vás ano, jděte do toho. Pro mě ne. Celou dobu jsem čekala, kdy už přijde nějaká gradace a ono nic. Poetické chvilky mě tam vyloženě rozčilovaly. Neříkám, námět má něco do sebe, poměry ve vězení nejspíš odpovídají realitě, herecké výkony jsou super. Ale ta nuda to všechno přebije. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 20. dubna 2018 na Filmovém festivalu Tribeca v New Yorku. (BMW12)
  • Film se natáčel v Pendletonu v Indianě. (rafix)

Reklama

Reklama