Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prvním díle – nazvaném Přepadení - postarší učitelka paní Hrabánková zaklepe na dveře psychologa, aby se mu svěřila se svým příběhem. Jednou večer cestou na metro ji přepadl jakýsi mladík a ukradl jí tašku s penězi. Z loupežného přepadení se postupně stává terorizování, když žena mladíka pozná a dokonce ho ohlásí na policii. Nemá totiž bohužel žádné důkazy a mladík s ní dokonce bydlí v jednom domě. Oporou jí přestává být vlastní manžel, který zpočátku nevěří mladíkově tvrzení, že se žena chová jako zhrzená milenka. Nepotrestané zlo, které se vysmívá a stupňuje, stresuje ženu k nevydržení... Roli ženy, která sama vypátrá muže, jenž ji přepadl, a stane tak tváří v tvář zlu, nad nímž nemůže zvítězit, skvěle ztvárnila Iva Janžurová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (60)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že v na první pohled nevýrazném televizním filmu ztvární Iva Janžurová jednu z vrcholných rolí své herecké kariéry a vlastně na několik let opět oživí zájem režisérů o její osobu. První díl pozoruhodného cyklu Oběti je skvělou ukázkou toho, jak má vypadat působivé televizní drama. Dramaturgicky naprosto vyproušený tvar má gradaci, obratně pracuje s napětím a prohlubující se beznadějí, každá scéna má smysl, který ji přesahuje. Po formální stránce snímek sází na střízlivý odstup a spíše syrový popis neútěšného prostředí anonymního sídliště. Naštěstí výborní herci a dobře napsané dialogy dodávají širokou škálu pocitů, v nichž občas zazní i hřejivý tón. Přepadení bezesporu patří do zlatého fondu televizní tvorby nejen devadesátých let a má silně nakročeno k plnému hodnocení, už jen díky pocitu, že vznikl organický tvar, v němž všechny složky fungují a navzájem se vydatně podporují. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzhledem k tomu, že je to již můj několikátý zhlédnutý díl, musím uznat, že cyklus Oběti je velmi kvalitním počinem. Bohužel se však jisté znaky začnou v jednotlivých dílech opakovat. Tak za prvé oběti jsou zde skutečně obdařeny tzv. "starkovským štěstím" (fanoušci GoT zajisté pochopí. Pokud nesledujete, tak kde to proboha žijete?). Spiknou se proti nim okolnosti, natrefí na toho největšího úchyla a zpravidla ani v nejbližším okolí nenacházejí potřebnou oporu. Stojí sami proti světu a příkořím, která musejí snášet. Funguje to však pokaždé skvěle. Zde je tahounem excelentní Janžurová, záporák Dlouhý i Kodet, který si ve stejném roce zahrál v Pelíšcích a minimálně při scéně u štědrovečerní večeře vám je sakra připomene. O co jsou lepší výkony skutečných herců, o to více bijí do očí protagonisté v epizodních rolích, kteří jsou i v těch pár dialozích vyloženě na pěst. A ten náš démonický jižák je skutečně perfektním jevištěm pro tohle malé vypjaté drama. Jenom škoda, že nám šneka přebarvili narůžovo. Teď už od nějakého přepadávání odradí jen svým teplým lookem. ()

Reklama

Ozzy2 odpad!

všechny recenze uživatele

To byla ale hovadina.Policie je asi úplně neschopná.Pachatel přepadení je identifikován obětí.Je to problémový člověk, který je gambler a má obrovské dluhy.Manželé se vrací domů a zjistí, že jim někdo zdemoloval byt.Na dveřích nejsou patrné známky násilného vniknutí, pachatel použil klíče.Už tady se nabízí, že je může mít pachatel předchozího elpasa,Ten je ještě takovej frajer, že se vysere doprostřed obýváku. Klíčová stopa a možnost, jak pachatele za 5 minut dopadnout.Ale ne, šéf výjezdu, kriminalista řekne oběti, že má to hovno uklidit, kdo v tom má pracovat......Ať se na mě nikdo nezlobí , ale dál nemá smysl to sledovat, to je absolutní nesmysl a to jen proto, aby mohl Vladimír Dlouhý na konci...ne, nenapíšu co.Ta to dávám tři hvězdy dolů a za uřvanýho Kodeta další dvě.Ten cholerickej, namyšlenej idiot zničí každej film. ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to poprvé, kdy jsem viděl Vladimíra Dlouhého v záporné roli. Něco na tom, že se negativně laděné role hrají nejlépe, opravdu bude, protože Dlouhý byl vynikající a už za jeho šibalský pohled by člověk sáhl po něčem, čím by ho praštil. Jinak příběh vyznívá docela reálně. Spravedlnost je někdy nespravedlivá. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Postarší manželský pár čelí psychickému i fyzickému útlaku psychicky narušeného muže. Vladimír Dlouhý se ve své roli vyžíval a řekněme, že vyloupnul uvěřitelného muže sociopatických rysů. Manželé Iva Janžurová s Jiřím Kodetem rovněž jako protihráči zahnaní do kouta celkem přesně vystihli autentičnost svých rolí. Co naopak nevyšlo je slabší dopad na divákovu míru strachu. Jakmile totiž zlo dostalo reálnou podobu a manželům hrozilo nebezpečí ze strany útočníka, tak najednou film neuměl s touhle složkou dostatečně pracovat a napětí i stísněnost dostaly kolísavý ráz. Konfrontace manželů s násilníkem přestala být postupem času uvěřitelná a snaha posunout film po režijní stránce byla lopotná a výrazně jí chyběla kvalitní řemeslnost. Z mého pohledu měl televizní film z cyklu "Oběti" mnohem vyšší potenciál než nakonec z něj bylo vytěženo. K dispozici bylo vynikající herecké obsazení, rovněž námět skýtal dobrý nápad, ale režijní sevřenosti Petr Slavík nedosáhnul a bez logických ústupků v příběhu se to také až tak neobešlo. Rozhodně se však jedná o televizní film hodný divácké pozornosti. Spousta prvků z reálu je zde zachyceno více než dobře. Mé hodnocení: 60% ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v Praze v lokalitách Opatov a Háje. (Terva)
  • Vladimír Dlouhý původně roli Jindřicha přijmout nechtěl, říkal totiž, že nemá rád postavy, které jsou čistě zlé. Přemluvil ho až jeho bratr Michal Dlouhý (Igor), který zde také hraje. (Lauralex)

Reklama

Reklama