Reklama

Reklama

Oběti

(seriál)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (1999–2008), 11 h 10 min (Minutáž: 78–90 min)

Režie:

Petr Slavík

Scénář:

Miroslav Sovják

Hrají:

Zbyněk Fric, Karel Zima, Libor Žídek, Josef Nedorost, Jiří Bábek, Vladimír Dlouhý, Klára Pollertová-Trojanová, Bohumil Klepl, Bronislav Poloczek, Jenovéfa Boková, Jiří Kodet, Marie Spurná (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Na televizní obrazovku se vrací cyklus Oběti o lidech postižených zločinem. Vzrůstající zločinnost a stále častější osobní zkušenost každého z nás, kteří jsme byli oloupeni, vykradeni, napadeni, s nemohoucí spravedlností, která někdy z nepochopitelných důvodů nahrává spíše zločinci než jeho oběti, vedla scenáristu Miroslava Sovjáka a režiséra Petra Slavíka k vytvoření této série. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Sandiego k tomuto seriálu (1)

Přepadení (1999) (E01) 

Kdo by to byl řekl, že v na první pohled nevýrazném televizním filmu ztvární Iva Janžurová jednu z vrcholných rolí své herecké kariéry a vlastně na několik let opět oživí zájem režisérů o její osobu. První díl pozoruhodného cyklu Oběti je skvělou ukázkou toho, jak má vypadat působivé televizní drama. Dramaturgicky naprosto vyproušený tvar má gradaci, obratně pracuje s napětím a prohlubující se beznadějí, každá scéna má smysl, který ji přesahuje. Po formální stránce snímek sází na střízlivý odstup a spíše syrový popis neútěšného prostředí anonymního sídliště. Naštěstí výborní herci a dobře napsané dialogy dodávají širokou škálu pocitů, v nichž občas zazní i hřejivý tón. Přepadení bezesporu patří do zlatého fondu televizní tvorby nejen devadesátých let a má silně nakročeno k plnému hodnocení, už jen díky pocitu, že vznikl organický tvar, v němž všechny složky fungují a navzájem se vydatně podporují. ()

Reklama

Reklama