Reklama

Reklama

Zákonitosti přírody

  • Česko Pravidla Serengeti (více)
Velká Británie, 2018, 84 min (Alternativní 49 min)

Vědci odhalují svět kolem nás a souvislosti systému z celoplanetárního pohledu... Je to příběh naděje, který zcela změní náš pohled na svět. Začal na Severozápadním pobřeží Tichého oceánu. Bob Pain byl v té době nově jmenovaným profesorem Washingtonské univerzity. Ekosystémy pacifického pobřeží vůbec neznal. Jako biolog je ale zvyklý přírodu pozorovat a vše zaznamenávat. Bob si však vybírá aktivnější přístup. Chce odhalit zákonitosti na základě kontrolovaných experimentů. Ve škole se učil, že všechna přírodní společenstva fungují na základě určitých principů. Veškerý život na Zemi je závislý na Slunci. Díky energii Slunce roste vegetace. Rostlinami se živí spásači a ti jsou loveni predátory. Všude na světě je fungování ekosystémů závislé na všech jejich článcích. Boba však nejvíc fascinují predátoři na vrcholu potravní pyramidy. Mohou hrát v rámci ekosystému ještě důležitější roli, než jsme mysleli? (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

uletov 

všechny recenze uživatele

Krásné záběry přírody,ale to je asi tak všechno. Parta vědců přišla na neskutečný objev.. mě zas tak neskutečný nepřišel. Když člověk vybije z lesů vlka,tak je snad jasné, že se přemnoží jeleni a srny. Když se přemnoží pakoni,tak je snad jasné, že spasou víc vegetace. Když odstraníte z řeky okouna,tak je snad jasné, že střevle nebude mít kdo žrát a sežerou všecko na dně.. atd. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Poznatky vědců o klíčových druzích v jednotlivých ekosystémech jsou pozoruhodné včetně sympatické myšlenky navrácení všeho do rovnováhy úpravou potravní pyramidy. Nádherné kamerové záběry. Obávám se ale, že lidstvo bude muset čelit obrovské přírodní facce, po které možná hneme zadky a začneme spolupracovat s tím naších největším ´´spojencem´´ přirodou. Univerzální pravdu, že by stačilo jen přírodě uhnout a nechat jí být se přirozeně odmítá jakožto alibismus našeho nevyzpytatelného druhu. 80% ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, jaké negaticní důsledky má pro ekosystémy druhové ochuzení. Zpustošení velkého rozsahu se obnovit už nedá. Nebo snad ano? Převedeno na náš druh hlavní problém je, že lidé v Africe, na Blízkém východě a v jihovýchodní Asii nedodržují (na rozdíl od vymírající Evropy, kde jsou obyvatelé nahrazováni přistěhovalci) základní přírodní poučku v přírodě, totiž že žádnému druhu by neměli přežít více jak dva potomky, jinak dojde k výkyvům v ekosystému. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Po viacerých sklamaniach zo sledovania hraných filmov  v poslednej dobe mali na mňa Zákonitosti prírody osviežujúci a inšpiratívny vplyv. Príbeh piatich nadšených vedcov, ktorí v rôznych biotopoch odhalili vplyv kľúčových druhov na udržanie rovnováhy ekosystému, je pravdepodobne obrazom objavu nového prírodného zákona. Film sa iba okrajovo venuje vplyvu človeka na lokálne i globálny ekosystém. Dokonca človeka (podľa mňa) chybne označuje za kľúčový druh. Lenže kľúčový druh rovnováhu udržiava, resp. obnovuje, kdežto človek rovnováhu ničí tak, ako ježovky bez vydier, spásači bez predátorov atď. A s 8 mld.  osôb a arogantným, drancujúcim vzťahom k prírode sa môže dočkať neobývateľnej planéty. To žiaden iný prírodný druh nedokáže. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(AFO 2020) "Pravidla Serengeti" nabízí dechberoucí pohled na práci pěti vědců z různých prostředí, které však ve výzkumu spojovala jedna věc - chtěli přijít na kloub tomu, jak funguje v přírodě rovnováha, a jaký článek potravního řetězce je pro ni esenciální. Po zhlédnutí musím říct, že se cítím být informačně velice obohacen a dokument mi rozhodně nabídl nejeden zajímavý poznatek k dalšímu přemýšlení. Vedle překrásných záběrů přírody, pro jejíž přirozený řád jsme tím nejfatálnějším činitelem my, lidé, se snímek soustředí i na samotnou pětici vědců a skrze hranou část dokumentu nabízí pohled na jejich počátky na poli vědy. I když v závěru "Pravidla Serengeti" trochu tlačí na city, mají zcela bez debat velkou výpovědní hodnotu a rozhodně si zaslouží diváckou pozornost. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama