Reklama

Reklama

Schody

(seriál)
  • Francie The Staircase (více)
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Nehoda nebo vražda? Po záhadné smrti své ženy sleduje autor Michael Peterson svůj život pod mikroskopem. (Netflix)

Recenze (4)

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Tohle není True Crime seriál, ale spíš dokumentární právnické drama. Spisovatel Michael Peterson (prý) najde mrtvolu svojí ženy na schodech v kaluži krve. Nehoda nebo vražda? Policie má jasno - vražda. A pak začnou vylézat kostlivci ze skříně... Michael podváděl manželku s prostitutem Bradem a dříve se stala podobná nešťastná náhoda na schodech. Je Michael vinný? I po zhlédnutí toho dokumentu nevím. Nezajímavější je na tom právě to právnické řemeslo, kličky a snaha ovlivnit porotu. Americký právní systém je fascinující. Vidíme třeba i nacvičování na falešné porotě, jak lidi na obvinění budou reagovat. Moje nejoblíbenější postava je obhájce David Rudolf, který stále věří, že Michael je nevinný. Jeho krédo je lepší pustit vinného než zatknout nevinného. Samotný výsledek soudu je přeci "vinný" nebo "zločin nebyl prokázaný". Rudolf i Michael jsou vlastně chytří a vyštudovaní lidé, což je pro mě určitě zajímavější sledovat, než vidláky v Making a Muderer. Skoro mě překvapilo, jak je vlastně právničina blízko k uměleckému vystupování. Snaha přijít s dobrým textem a argumenty a dobře je před porotou prodat. Nakonec však se rychleji dostanete z vězení, že přiznáte vinu než že budete argumentovat pro svou "spravednost". I díky Michaelovu velkému mění soud trvá roky. Vsadím se, že kdyby za podobnou věc soudili černocha z Comptonu, tak by se s ním takhle nemazali. Jestli Michael svou manželku zabil, tak tím, že se nepřiznal, sám sobě nepomohl. Stejně by ho pravděpodobně pustili ve stejnou dobu, ale ušetřil by svou rodinu traumatu a mediální sprchy. A ušetřil by i Davida Rudolfa jeho hlavního profesního zklamání. Doufejme, tedy že skutečně Katleen nezabil, protože lhaním si jen ještě víc podělal život. ()

Tunri 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů na Netflixu nebo kdekoli. Hodně kvalitní. Do dokumentu nezasahuje žádný vypravěč ani sehrané scény, vše je točeno v průběhu let, kdy se to dělo. Je to nesmírně napínavé už proto, že je to real a raw a nemusíte se spoléhat na herecký výkon, dodanou grafiku a podobně. Nechci spoilerovat, ale připravte se na chvíle hořkosti a wtf situací. ()

WUTEN 

všechny recenze uživatele

13 dílný seriál o Michaelu Petersonovi který nalezne svojí manželku mrtvou na schodech, proto ten název "The Saircase". Otázka zní, zabil ji nebo to byla nehoda? O tom to celé bylo, jenže vyšetřovatele a státní žalobce se snaží přesvědčit porotu za každou cenu, že je vinen. Je to podobný seriál jako "Making a Murderer" kde nebyli žádné přímé důkazy, nebyla prokázána vina ale v Americe rozhoduje porota, ta rozhodne o vině nebo nevině. Režisér mapuje celý soudní proces od roku 2001, celé se to táhlo přes 15 let. Je to spíše pohled více z rodiny Petersona a jeho advokáta (Žid jak jinak) ale dává i prostor protistraně sice o dost méně ale je to logické, režisér se snaží do podrobností rozplést pavučinu rodinných vztahů, takže tam každý člen rodiny dostane dostatek prostoru. Pro mě tohle bylo o něco slabší než "Making a Murderer" mělo to slabší atmosféru a napětí, chyběla tomu dynamičnost, ale chápu že tyto dva seriály jsou také dva rozdílné případy. Vraždil nebo nevraždil to je jedna otázka ale co nejvíc se odkrylo v tomto dokumentu je soudní systém a honba vyšetřovatelů a státních žalobců o moc a kariéru. Za každou cenu ho obvinit a poslat ho sedět a za tohle se utrácejí miliony dolarů kdy nemáte žádně důkazy, buď přímé nebo nepřímé aby jste usvědčili člověka, takže se podvádí a lže, a že nějaké testy DNA nelžou? Všechno se dá zfalšovat, kvůli kariéře budou šlapat přes mrtvoly! ()

mapollam 

všechny recenze uživatele

Ani po druhom pozretí nedokážem povedať, či to Peterson urobil, alebo nie. Asi by som mal "oprávnenú pochybnosť". Dokument je ozaj dobrý, dôležité je, že priestor majú aj zástupcovia prokuratúry. Je fascinujúce, ako veľmi sa obhajoba môže líšiť v závislosti od vynaložených prostriedkov. ()

Reklama

Reklama