Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 62. Mladá císařovna Octavia (T. Brodská) žije mimo Řím, neboť její manžel, císař Nero, má novou milenku. Přivykla poměrům, které se na římském dvoře ujaly, všechny ty vraždy a nevěry, ale sama takto žít neumí. Vždyť dokonce Agrippina (L. Horáková), její tchyně a vlastní Neronova matka, prý byla zabita na rozkaz svého syna. Octavia žije sama jen se svými otrokyněmi, když se náhle ohlásí velitel loďstva a její bývalý učitel Anicetus (L. Munzar). Co může císařovna čekat? Bude to triumfální návrat do Říma, nebo smrt z rukou Neronova přisluhovače? V brilantním dialogu Octavie a Aniceta ožívají motivace činů hlavních hrdinů, ale je to jen "útržek" minulých časů, a autor si tu pohrál s možným vysvětlením historických faktů... (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Omamně báječné klasické antické drama s pikantní Terezou Brodskou, mateřsky dojemnou Janou Brejchovou a vynikajícím stoickým Luďkem Munzarem. Skvělé, báječné, úžasné. A tentokráte se nedržíme výlučně jen interiéru, ale jsme odvážně poctěni i prostřihy do exteriéru. Neronova doba Daňkovi svědčí. Útržky jsouť nade vše. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvahy těch, co nemají možnost volby. A přece si najdou čas přemýšlet o tom, zda se ne pro Řím, ale pro ně osobně něco změní, dodají-li obvinění, o kterém každý v Římě ví, že je falešné, na pravdivosti. Pro Aniketa bude lež znamenat, že si zachoval alespoň kousek cti. Bude se dívat na císaře a bude vědět, že božský Lucius, přezdívaný Nero, je prolhaný zbabělec. Navzdory Fortuně, která se nestará o to, zda je někdo čestný nebo nečestný, pro Aniketa to význam má. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dvě tuniky, pár sloupů, něco schodů, jeden bazének a tím je výprava v podstatě hotová. Jenže pak si ty dvě tuniky obléknou Brodská s Munzarem a začne něco, z čeho se vaří voda v bazénku, sloupy se ohýbají a schody rovnají. Dialogy vycizelované na nanometr přebíhají mezi dvěma hlavními aktéry s takovou intenzitou, že mi to málem shodilo televizi na zem. Precizní Daněk ve vrcholné formě. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prozaik, dramatik a scénárista Oldřich Daněk si v celé své tvorbě libuje v rozvíjení historického detailu. Na základě spolehlivých faktografických znalostí a důkladné poučenosti v reáliích rozvíjí uměleckou fantazii nad různými klíčovými momenty dějin, a ne nepodoben starému Scribovi, připisuje přitom významnou roli shodě náhod. Takové vlastnosti má i jeho římský útržek z úspěšného televizního cyklu o královnách, kterému tentokrát vévodí skvělé herecké výkony mladinké Terezy Brodské a zkušeného Luďka Munzara v roli obávaného velitele loďstva. Jaká doba, takoví lidé. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oldřich Daněk v sobě nezapře zkušeného autora s citem pro dramaticky vyhrocený konflikt týkající se základních principů morálky, výborně napsané dialogy a se schopností vyhmátnout z historických událostí to nadčasové. Televizní inscenace z doby římského císařství pojednává o jeho oblíbeném tématu moci neomezované zákony ani ohledy. Despota se chce zbavit dvou poddaných ve svých službách a jedin, co k tomu potřebuje, je najít vhodnou záminku. Zlo má ale na výběr... Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama