Reklama

Reklama

Epizody(7)

Recenze uživatele PollyJean k tomuto seriálu (5)

Královnina smečka psů (útržek anglický) (1994) (E01) 

zajímavé, že u obou útržků vidíme královny, které pod tíhou moci vypadají zcela prosty jakýchkoli emocí - a to královna Alžběta zrovna vyslechne rozsudek smrti nad svým o mnoho mladším dlouholetým milencem. Na minimálním prostoru, s minimálním pohybem a v pouhé čtveřici se dá uhrát velmi mnoho. Bohužel, jako v každém dílu série útržků nechybí veledůležitá zcizující a zbytečná vypravěčka. ()

Jeden den velkokněžny (útržek ruský) (1994) (E03) 

po tížívějších útržcích jeden oddychový, žertovný. I když jen zdánlivě, ono být tehdy v kůži velkovévodkyně rozhodně moc oddychové natož žertovné být nemohlo. Ostatně ono nemohlo být snadné být kýmkoli na carském dvoře neboť každá pozice, včetně obyčejného komorníka, se mohla velice rychle ukázat jako velice vratká. Jak je tradiční v Daňkově cyklu, všichni zúčastnění herci jsou výborní. Jen jeden drobný detail - mezi skokem z okna na schodiště a do záchranné plachty je sakra rozdíl. Skok po zádech na schody by myslím nerozchodili ani bratři Orlovové. ()

Císařovna na chvíli (útržek pruský) (1995) (E05) 

zajímavé, že u obou útržků vidíme královny, které pod tíhou moci vypadají zcela prosty jakýchkoli emocí - a to císařovně Viktorii zrovna umírá manžel a na převzetí moci se již třese její nejstarší syn a následník, pozdější Vilém II. Jak moc nemusím JB, tady hrála výborně. Nicméně myslím, že se tady Daněk charakterem korunní princezny moc netrefil. Naopak Viléma podává Vetchý dosti věrohodně. Mimochodem palác svých rodičů v té době Vilém skutečně obklíčil gardou a hned po smrti svého otce jej nechal důkladně prohledat, neboť očekával, že najde důkazy o liberálním spiknutí. Nenašel ovšem nic. ()

Záskok pro Sissi (útržek rakousko-uherský) (1995) (E06) 

Poněkud akademická záležitost, s iritující postavou průvodkyně, vcházející na začátku a na konci do děje s patřičnými vysvětlivkami. Ale nutno ocenit, že hra poskytla příležitost k výborným hereckým výkonům, jak oběma herečkám, tak také panu Skopalovi, jehož obludně ješitně hloupý diplomat nemá chybu. ()

Vzpomínka na Hamleta (útržek norský) (1995) (E07) 

budu sice převážně opakovat, co už tu napsali mnozí, ale zkrátka to nejde přejít bez komentáře. Rozhodně nejsilnější z útržků. Překvapivý update s bránícím se národem a armádou, stojící na hranicích. Když se pak děj posune k lásce, která je vidět, jakkoli je to silné, je to skoro krok stranou. Rovněž jsem zírala na Brožovou, kterou jsem tu poprvé viděla jakžtakž dobře hrát. ()

Reklama

Reklama