Reklama

Reklama

Epizody(7)

Recenze uživatele Snorlax k tomuto seriálu (7)

Královnina smečka psů (útržek anglický) (1994) (E01) 

I intriky mohou být zábavné, když je do televizní hry zpracuje Oldřich Daněk. Nejdříve spolu piklí duo Kostka, Vetchý, pak se přidá Němec. Jenže pak následuje zatmění slunce, hromobití, zemětřesení a na scénu vstupuje charizma. A to charisma jde setsakra dlouho a teprve po nějakém čase za ním přijde jeho majitelka Jana Štěpánková. A od té chvíle je před kamerou sama, byť jsou před ní ve skutečnosti čtyři. ()

Nevěra po císařsku (útržek římský) (1994) (E02) 

Dvě tuniky, pár sloupů, něco schodů, jeden bazének a tím je výprava v podstatě hotová. Jenže pak si ty dvě tuniky obléknou Brodská s Munzarem a začne něco, z čeho se vaří voda v bazénku, sloupy se ohýbají a schody rovnají. Dialogy vycizelované na nanometr přebíhají mezi dvěma hlavními aktéry s takovou intenzitou, že mi to málem shodilo televizi na zem. Precizní Daněk ve vrcholné formě. ()

Jeden den velkokněžny (útržek ruský) (1994) (E03) 

Ruský útržek má zřejmě nejvíce nadhledu z celé série hříček, ironizuje téměř do bezvědomí. Všichni hrají dobře, ale ne výborně, scénář je dost dobrý, ale ne výborný. Tentokrát Daněk skončil pořádně dlouhý krok před kýženým dokonalem. ()

Dva pokoje ve Versailles (útržek francouzský) (1995) (E04) 

Díky této inscenaci vím, jak se česky řekne "afektovanost", zní to Hana Ševčíková. Daněk opět napsal výborný scénář s velmi vybroušenými dialogy. Jenže potom se dopustil životní chyby. K skvěle hrají dvojici Chýlková, Bartoška přilepil něco neuvěřitelného, co zničilo celkový dojem. Tak si říkám, jak by to bylo hezké, kdyby paní Ševčíková prodávala třeba v květinářství. Třeba by to zvládla a mohla by dělat lidem i radost. Ale ať již se neoddává cupování filmů svým břídilským výkonem. Poučení do budoucna, kdekoliv se tato dáma objeví, zakazuji si se dívat. ()

Císařovna na chvíli (útržek pruský) (1995) (E05) 

Ne zcela jsem pochopila, proč se v této hříčce opět objevil Ondřej Vetchý (jako jediný si zahrál jinou roli i v anglickém útržku). Ale jako nevycválaný a po moci bažící fracek byl dokonalý. Nejsvětlejšími místy ovšem byly diskuze mezi Jiřinou Bohdalovou a Petrem Haničincem. ()

Záskok pro Sissi (útržek rakousko-uherský) (1995) (E06) 

Představuji si to nějak tak: je pět hodin ráno, nad orosenou loukou se pomalu začíná zvedat mlha a zdály přichází rozvážným krokem Jana Hlaváčová. Rozhlédne se, pobídne své sekundanty, aby začali připravovat zbraň. Mlha se rozhrne a vystoupí z ní Hana Maciuchová se svými sekundanty. Podívají se na sebe, tasí a obě naráz zamíří. Tak nějak začal souboj dvou hereckých es. A jeho průběh jsme mohli sledovat v této inscenaci. A jestli chcete vědět, která z nich vyhrála, nebo zda zvítězily obě, musíte se na tuto hříčku podívat. ()

Vzpomínka na Hamleta (útržek norský) (1995) (E07) 

Krásné historické sci-fi je postaveno na výkonu Josefa Vinkláře, kterému to ani příliš nekazí jako vždy toporná Brožová. ()

Reklama

Reklama