Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další zfilmovaná povídka Jana Nerudy z cyklu Povídky malostranské tentokrát vypráví o starém žebrákovi, panu Vojtíškovi. Ten byl na Malé Straně vždy velmi oblíben a všude kam přišel dostal almužnu. Jeho "kolegyně", baba Milionová, také žebračka, na něj jednou začala naléhat aby společně žili a žebrali. Protože pan Vojtíšek odmítl, začala o něm šířit nepěkné pomluvy. (AdamFogl)

(více)

Recenze (24)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

hm, co říct, je to smutné, aneb jedna z těch nejlepších povídek malostranských se skvělým Peškem, a příběhem o síle a hrůznosti pomluv a závisti. Velmi důstojné ztvárnění se vším, co je důležité. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc krásně zahraná povídka Jana Nerudy o tom, jaké neštěstí může způsobit lidská závist. Ladislava Peška mi v jeho roli bylo skutečně líto a Jiřinu Štěpničkovou bych přetáhla májovým prutem. Tak dobře zlou bábu Miliónovou zahrála. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Závist je špatná lidská vlastnost, která dokáže napáchat velké škody, stokrát horší je v případě, že se k ní přidají nejrůznější pomluvy a nepravdy. Těm pak člověk horko těžko odolává. O tom se na vlastní kůži přesvědčil žebrák z Malé strany, pan Vojtíšek. Byl to opravdu dobrosrdečný muž, kterému závist zničila život a přichystala mu nepěknou smrt. Baba Milónová by zasloužila nakopat. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Povídka pochází z doby, kdy bylo Nerudovi 8 let a nečetla se mi moc dobře, ovšem televizní zpracování a především výkon pana Peška je unikátní. K zamyšlení a uvědomění si jak lze pomluvami poměrně jednoduše přivést člověka k tomu nejhoršímu. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Výborné obsazení se v téhle inscenaci opravdu vyplatilo. Jiřina Štěpničková je opravdu baba zlá a Pešek se pro role milých staroušků snad narodil. Ve třiceti minutách je tolik emocí, že by leckteré celovečerní filmy mohly závidět. ()

applause 

všechny recenze uživatele

Zcela autentické filmové zpracováni povídky od Jana Nerudy. Moc mi tento TV film pomohl, když jsem si povídku četla, tak jsem si to představovala, jak to bylo ve filmu. Musím ocenit herecký výkon pana Peška, který mistrně ztvárnil postavu pana Vojtíška přesně tak, jak jsem četla v knize. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V rámci pořadu Povídky malostranské 3. Drsná povídka o lidské závisti, hlouposti a naivitě. Ladislav Pešek zahrál svého žebráka, který doplatil cenou nejvyšší na klepy a pomluvy, naprosto dokonale, jemně a lidsky. Velmi povedená, ale také velmi smutná povídka. Hudba: Petr Mandel ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Staropražská miniatura dobra a zla s neskutečným utrpením ve tváři L.Peška (na prahu osmdesátky) a tichou manipulátorkou Štěpničkovou plus vysoká kvalita tehdejší první a druhé herecké ligy ve vedlejším plánu. 4-5* -"Závist bejvá horší než kostižer." - "To jsou dneska lidi !" ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výluh z toho horšího v lidech nalezeného Neruda vložil do téhle povídky. Iluze si neděláme a podíváme se, čeho jsou milí sousedé opravdu schopni. Až jsem se vám zastyděl. 100% ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

V pořadí už ani nevím kolikátý film z povinné četby byl parádní. Pan Vojtíšek byl zahrán úplně na jedničku a z děje jsem byl dost smutný, protože vzít člověku, který už tak nic nemá i tu poslední maličkou radost ze života je opravdu hnusný. Hold měl smůlu, že potkal tokový parchanty. Bohužel závist je vlastnost, která k lidskému životu odjakživa patří a patřit bude. Rozesmutnil mě a to asi i chtěli, takže dobře odvedená práce. Hodnotím 85% ()

majky19 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sdílím názor, že tato adaptace patří vůbec k těm nejlepším v rámci cyklu Povídek malostranských. Ladislav Pešek v roli žebráka pana Vojtíška byl vskutku výborný a i bába Miliónová v podání Jiříny Štěpničkové byla rovněž velmi autentická. Nelze hodnotit jinak než stoprocentně. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tato povídka je hodně současná. Dnes se o pomluvy starají sociální sítě, kde si lidé dokáží ubližovat tak,že to někteří bohužel neustojí. Pořád to tvrdím,že se člověk nestačil změnit,jen kulisy okolo něj se mění. ()

Reklama

Reklama