Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

V Povídkách malostranských nechal spisovatel a básník Jan Neruda oživit pitoreskní kolorit Malé Strany, v níž se v majestátném stínu Pražského hradu odehrávají trpké i humorné, ale vždy hluboce citlivé příběhy rázovitých postav... Malá Strana, jedno z nejkrásnějších míst staré Prahy, má pro každého tvůrce, ale i pro každého diváka neopakovatelný půvab. Právě jádro Malé Strany, její kostely, uličky, střechy a domy jsou dějištěm Povídek malostranských Jana Nerudy. Do prostředí zašlého světa barokní pražské čtvrti patří příběhy lidí a lidiček, kteří tu sídlili. Lidská moudrost i pošetilost, malost i velikost přežívají dodnes stejně, jako Malá Strana. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele blackrain k tomuto seriálu (2)

Přivedla žebráka na mizinu (1984) (E05) 

Závist je špatná lidská vlastnost, která dokáže napáchat velké škody, stokrát horší je v případě, že se k ní přidají nejrůznější pomluvy a nepravdy. Těm pak člověk horko těžko odolává. O tom se na vlastní kůži přesvědčil žebrák z Malé strany, pan Vojtíšek. Byl to opravdu dobrosrdečný muž, kterému závist zničila život a přichystala mu nepěknou smrt. Baba Milónová by zasloužila nakopat. ()

Hastrman (1984) (E06) 

Jan Neruda si s popisem pana Rybáře hezky pohrál. Ten popis je dost detailní a přesný, jako by jste tu osobu viděli přímo před sebou. Hastrman mu říkali, protože neustále chodil v zeleném fráčku. Zakládal si na své sbírce nerostů, o které se domníval, že to jsou samé drahokamy. Jistý profesor gymnázia mu sbírku ocenil. Jediný kámen, který měl nějakou hodnotu, byl moldavit. Jinak byla jeho sbírka úplně bezcenná. Panu Rybářovi se tak rozplynuly jeho sny o bohatství. ()

Reklama

Reklama