Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

V Povídkách malostranských nechal spisovatel a básník Jan Neruda oživit pitoreskní kolorit Malé Strany, v níž se v majestátném stínu Pražského hradu odehrávají trpké i humorné, ale vždy hluboce citlivé příběhy rázovitých postav... Malá Strana, jedno z nejkrásnějších míst staré Prahy, má pro každého tvůrce, ale i pro každého diváka neopakovatelný půvab. Právě jádro Malé Strany, její kostely, uličky, střechy a domy jsou dějištěm Povídek malostranských Jana Nerudy. Do prostředí zašlého světa barokní pražské čtvrti patří příběhy lidí a lidiček, kteří tu sídlili. Lidská moudrost i pošetilost, malost i velikost přežívají dodnes stejně, jako Malá Strana. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele NinadeL k tomuto seriálu (7)

O měkkém srdci paní Rusky (1984) (E01) 

Háša a Neruda je zřejmě to nejklasičtější spojení, které u nás na toto téma vzniklo. Cyklus šesti povídek v půlhodinovém rozsahu je tak akorát, aby člověk u těch problémů lidiček z Malé Strany nezemdlel. Leitmotivem je dětství Jana Nerudy prožité v krámku jeho otce. Sílou normativu televizní produkce 80. let je tento seriál silný zejména v hereckém obsazení, v zajímavé dramaturgii Marie Poledňákové a jednotlivých scénářích. Čili pokud se podívám blíže na měkké srdce paní Rusky, shledáme se s jednou z lepších rolí Květy Fialové a ironickou báchorkou o tom, kterak si tato osoba nedala upřít své právo na navštěvování všech funusů v jejím okolí. ()

Doktor Kazisvět (1984) (E02) 

Doktor Kazisvět je hereckým koncertem Viktora Preisse a Jany Hlaváčové. Nic míň, nic víc. ()

Lízinka (1984) (E03) 

Jinošská etudka Havelky, Pavelky a Kříže o tom, jak neradno je nechat si mezi prsty proklouznout vzpomínku na první lásku. ()

Slečna Máry (1984) (E04) 

Nikdy bych neřekla, že kombinace Hadrbolcové a Galatíkové může tak ideálně do sebe zapadnout nad takovým tématem promarněného panenství. ()

Přivedla žebráka na mizinu (1984) (E05) 

Neskutečně depresivní závěr kariéry představitelů několika epoch, které jsme milovali již od počátku 30. let. Jmenovali se Jiřina Štěpničková a Ladislav Pešek. ()

Hastrman (1984) (E06) 

Studie Josefa Kemra na téma celoživotního omylu a pýchy. ()

Reklama

Reklama