Reklama

Reklama

Jednotky SS

(TV film)
  • Česko SS: Hitlerova zločinná elita (více)
Francie, 2018, 106 min (Alternativní 2x52 min, Televizní verze: 45 min)

Hrají:

Adolf Hitler (a.z.), Heinrich Himmler (a.z.)

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vytvořila armáda mužů, která se považovala za elitní rasu a vedla v Evropě kampaň plnou teroru – byly to jednotky SS. Tito lidé věřili, že krutosti, které konali jsou ve jménu obrany Německa a dokazovali tím svou naprostou oddanost Hitlerovi. Po 70 letech někteří stále věří, že jejich činy byly správné, jiné jich litují. Tento dokument využívá dosud nepublikované historické záznamy a přináší pohled do života členů SS. (National Geographic)

(více)

Recenze (20)

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Dokument velmi dobře líčí důvody a podmínky, jak SS a všechny přidružené jednotky vznikaly. S tím spojenou i jejich oddanost Hitlerovi a Říši. Oceňuji i část, která mluví o jejich činnost před samotnou válkou a jejich zásluhách na vzestupu nacionalismu a nacismu. Druhá část, která komentuje válečné zapojení, nasazení a vliv na Wehrmacht. Komentáře bývalých členů - bych hodnotil spíše neutrálně, odpovědi vystřižené z kontextu a velká míra stylizace. Komentáře samotných tvůrců - jak již píše Winman byly spíš a škodu. Jinak ale celkově velmi dobré. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Francouzský dokument věcně a sevřeně charakterizuje zločince z SS. Zvratková skutečnost, kterou zobrazuje, je v něm tím, čím je: zvratkovou, hrůzyplnou skutečností. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi poučné co se vůbec mohlo dít. Psychologové říkají, že do takovýchto násilných organizací jako byl třeba Islámský stát vstupují lidé, které láká násilí. Jak zaznělo v dokumentu , šlo asi největší "výplach mozků" v dějinách a Němci jsou na toto zdá více náchylní. Dnes je u žen spíš poptávka po manažerech než po "elitních" mužích SS. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Hŕstka bývalých príslušníkov SS, sa tentokrát ocitla na opačnej strane barikády, keďže práve teraz spomínajú priamo pred kamerou o "Zlatých časoch" za čias Führera, pričom niekoľkých zapálených fanatikov to zrejme drží až dodnes, čo je obzvlášť desivé skonštatovanie konkrétnej situácie, zatiaľ čo iní veteráni (starí dedovia) - takpovediac viacej zmúdreli, čo ale absolútne nemení nič na tom, že francúzskym tvorcom sa podarilo sprístupniť - mimoriadne znepokojivý dokument, určený najmä silnejším povahám, ktoré si skrátka nikdy nebudú chcieť zatvárať oči pred naprosto šokujúcimi zábermi, alebo povedzme zapchávať uší pred výpoveďami jednotlivých aktérov, ktorí si nekladú servítku pred ústa, čo ešte viacej umocňuje a zároveň k tomu i podtrhuje, už tak do extrémov vybičovanú atmosféru, ktorá by sa tým pádom mohla doslova (po)krájať na úplné márne kúsky ! ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Hezky zabarvené dobové záběry jsou určitě největším tahákem toho to dokumentu. S ohledem na časovou stopáž nečekejte nějaké podrobné informace, ale spíše letmý průlet od vzniku až po konec této nechvalné německé organizace. Potěší i těch pár vzpomínek přeživších, kteří k celku přidají i nějakou tu novou malou informační hodnotu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Kompilace nepřináší nic nového. 1)  Důraz na fakta a na výpovědi samé působí věrohodně, ale na můj vkus je tu málo psychologie, vnímání sebe sama a sebereflexe._____ 2)  Výpovědi oblbnutých a pomýlených lidí jsem viděl mnoho. Zajímavá jsou naopak svědectví těch, kteří dodnes svůj postoj nezměnili. Těch tu však moc není._____ 3)  Ale i tak je to zajímavé._____ 4)  Viděl jsem jednodílnou televizní verzi. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Kvalitný dokument, ktorý mapuje niečo, čo sa naozaj ťažko chápe - "najväčšie masové vymývanie mozgov v dejinách". Diskusie s príslušníkmi SS tomu dodávajú na autenticite ale aj na údernosti. Niektorých zatvrdnutých antisemitov by som najradšej fakt udrel. Mohlo to ísť ale o niečo viac do hĺbky a viem si predstaviť nepríjemnejšie otázky. Ale ako historická lekcia o sile fanatizmu to funguje skvele. 80% Disney plus ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Kdo opravdu chce znát pravdu, dohledá si ji sám. Tento dokument s očitými svědky by každému měl ale velmi dobře napovědět, co pravda je a co pravda není. Každý zasvěcený člověk moc dobře ví, co mám na mysli. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Starý Brůna (ta podoba se víc než nabízí ;) ) se povedl, krystalická ukázka esesáka. Takového člověka potkáte na ulici a na první pohled v něm vidíte zaníceného nácka. Jak se mu víří pěna v koutcích zlostí skloubenou s nadšením, když vypráví o tom, co vše je potřeba zlikvidovat a proč je on ten správný… Duše těch lidí je ztracená, bez ohledu na to, kolik zla se jim z vlastní ublíženosti povedlo rozesít po světě. Nikdy tím nic nezmění, své touhy nenasytí, jen o všechno přijdou. Dokument poskytuje vhled do duše přesvědčených esesáků. Nutno přihlédnout k tomu, že na kameru se dnes každý předhání, že on nic, on muzikant, všechno jsou jen minulé sněhy, odvolává se na zneužití… Skutečnost je taková, že jednodušší člověk bez jasných morálních návyků se nechá obalamutit velice rád, když mu z toho kyne postavení, lepší jídlo a větší jistoty… Je fajn, když se někdo umí i o desítky let později přiznat k tomu, že to sám chtěl. Je to férovější než sršit výmluvami. Proč ale takové jedince stále jako společnost produkujeme? Ačkoliv dnes nevstupují do nacistických stran, koupit a přemluvit se nechávají stejně. Je jen otázka času, kdy se z neškodných bůžků současnosti vyvine stejná tyranie… ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Najlepší boli bývalí esesáci, ktorí  keby mohli znovu prežiť život by na ňom nič nezmenili. Tak sastrélit a sahrabat túto verbež.. ()

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Dokument je hodnotný pouze v tom ohledu, že v něm vystupují skuteční členové SS. Jinak se jedná o klasické spojenecké propagandistické žvásty, které jsou dovrchovata omílané v každém podobném dokumentu o Třetí říši. ()

Hammond 

všechny recenze uživatele

Dokument o jednotkách SS, který je unikátní tím, že je proložený rozhovory se skutečnými bývalými příslušníky SS. Jak záhy zjistíme, jejich ideologie a pohled na svět se ani za ta léta takřka nezměnil - ba naopak, stále vzpomínají na "staré dobré časy," na představitele tehdejšího režimu jako na vůdce, kteří chtěli pro svůj lid jen to nejlepší, a jako památku si schovávají předměty se symbolikou té doby. Existují dvě verze dokumentů - jedna verze je televizní, která má jeden díl, a která celkem odsýpá, druhá verze má díly dva, a jde více do hloubky, ovšem je někdy trochu zdlouhavá... dozvíme se z ní ale více. Celkově vzato hodnotím dokument kladně, jelikož interview s bývalými příslušníky SS se zas tak často nevidí... ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

"Hitler mě zradil. Uvrhl nás do neštěstí a přitom nám sliboval krásný život. Dopustil se takových zločinů, které nemohu jinak vnímat než velezradu." Úplně jiný dokument na téma 2 velké války. Záběry, které jsem neznala a když jsou ještě barevné mají větší sílu. Výpovědi lidí kteří se podíleli na hrůzách nepopsatelných slovy. Někteří prozřeli, někteří stále podporují odporné myšlenky, které jim byly narvány do hlav. Vymývání mozků lidí i dětí. Historie se stále opakuje. Tak je třeba ji znát. Stačí se podívat na obličeje těch staříků, nevypadají už ani jako lidé. Jsou pokroucení, pro některé je karma jejich stáří. Proč se stále mluví o tomto období a je tolik dokumentů? protože toto se už nesmí opakovat. ()

Winman 

všechny recenze uživatele

Bohužel tento počin nelze brát jako řádný dokument,protože je plný snůšky debilních keců pánů ,,dokumentaristů´´. Kéž by si tyto žvásty v případech dokumentárních filmů odpustili, jednalo by se jinak o celkem zajímavé dílo...,,pájap´´ ne, špatný je akorát tvůj komentář. ()

pájap 

všechny recenze uživatele

Šílené...ale tak šel čas..co to tady čtu???že se nemá říkat cynický Himler??a on nebyl???a Adolf nebyl zrůda???ale ale..... doufám že jsem jen narazil na špatné komentáře.... ()

Gmisiycs 

všechny recenze uživatele

Opět propaganda. Není to dokument. Je to skoro odpad. Ta jedna hvězda je za to, že je ve filmu zmíněno několik údajů, které jsem ještě neznal. Dokument je dokument. Předkládá fakta. Tento film se jen hemží výplody typu: "Cynický Himler". Tohle ale v dokumentech nemá co dělat. Dokument se má rovnat pravdě. Páni tvůrcové, upozorňuji znovu, že i já mám mozek který umí myslet a jestli je někdo cynik, vrah, hajzl atd., to dokáži posoudit sám. Na vymývání mozku jsem si zvolil svou vládu. Nepotřebuji k tomu ještě rádobydokumentaristy. Jinak ale určitě doporučuji skouknout. To, že jde o nekvalitní dokument ještě neznamená, že pro Vás nemusí být přínosný. ()

Reklama

Reklama