Reklama

Reklama

Suezský průplav

(TV film)
  • Francie Chantiers de l'extrême : Le canal de Suez (více)
Francie, 2017, 52 min

Obsahy(1)

Napříč egyptskou pouštní krajinou se táhne přes sto devadesát kilometrů dlouhá dopravní cesta. Jde o jeden z největších technických počinů všech dob. Tato uměle vytvořená vodní zkratka oddělující Afriku a Asii navždy změnila svět. Od druhé poloviny devatenáctého století, kdy byla dokončena, významně zkrátila cestu z Evropy do Asie. Od té doby mohly lodě využívat přímého spojení mezi Středozemním a Rudým mořem a nemusely obeplouvat africký kontinent. Každý rok tudy propluje 18 000 lodí a projde zboží o hmotnosti zhruba sedmi set milionů tun. Podíváme se na to, jak se Suezský průplav vyvíjel v souvislosti s potřebami nákladní námořní dopravy a jak ho po rozšíření využívají lodě dlouhé čtyři sta metrů. Jde o nejfrekventovanější plavební kanál na světě a jeho dno hloubí stále dokonalejší stroje. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

otík 

všechny recenze uživatele

Chystá se obnova, úprava a rozšíření Suezského průplavu. Proto je třeba to zdokumentovat a také připomenout historii stavby kanálu. Uvidíme jak pár archivních snímků a fotek, tak se i dozvíme o hlavních osobnostech, které stály za vznikem kanálu. Většina dokumentu je však věnovaná nové technice, která bude na úpravě kanálu pracovat a sledujeme ji jak v reálu, tak i na počítačových simulací. Velmi poučný, zajímavý a díky dramatické hudbě i trošku "napínavý" dokument. Velká spokojenost. Hudba: Parigo ()

Reklama

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Kdyby to bylo kratší, bylo by to bájo. Takto jeden musel být ve střehu, aby mezi "dija dija dá" neprošvihl novou informaci. Egypt báječně zainvestoval, včil jen, aby tam bylo (o5) bezpečněji. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné co lidi dokáží sestrojit a vybudovat, opravdu fascinující dokument o jednom z novodobých divů světa. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama