Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Výpravná koprodukční česko-slovenská pohádka o tom, co všechno se může stát, když nedostanete od sudiček do kolébky ani kapičku štěstí... Filmová pohádka režiséra J. Nvoty vznikla jako česko-slovenská koprodukce a vypráví příběh o tom, jak skromné děvče málem přijde o štěstí kvůli nezodpovědné sudičce, ale díky dívčině vytrvalosti a talentu a za pomoci popletených kouzel se všechno v dobré obrátí. Pohádka začíná ve chvíli, kdy přijde na svět děťátko a ke kolébce spěchají tři sudičky. Jedna má Johance do života darovat výjimečné vlastnosti, druhá překážky na cestě životem a třetí naděluje štěstí. Co se ale stane, když poslední ze sudiček, Tea (E. Vášáryová), svůj úkol nesplní? V pohádce plné napětí, humoru a překvapení se o tom na vlastní kůži přesvědčí její hlavní hrdinka, šikovná a sympatická Johanka (D. Zeleníková). Nemohou chybět ani král (O. Vetchý) a královna (známá slovenská šansoniérka S. Tobias), poněkud tvrdohlavý princ (F. Cíl) a jeho sestra, princezna stejně svéhlavá (slovenská zpěvačka Kristína). Chamtivý strýc a zlý bratranec se k Johance nechovají hezky, naštěstí proti nim zasáhne spravedlivá víla Tea. Jak už to tak v pohádkách a někdy i v životě bývá, je to především velká láska, která pomůže také Johance zdolat všechny překážky osudu. Nebude to ale snadné… (Česká televize)

(více)

Recenze (219)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Výjimka potvrzuje pravidlo, aneb sám se divím a plavu proti proudu, ale tahle skrz naskrz klasická pohádka se mi na Vánoce 2016 líbila ze všech nejvíc. Byl jsem rád za neokoukané slovenské exteriéry a relativně neokoukané slovenské herce, zamrzely jen některé postsynchrony. 70%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pohádka, ve které je tak strašně málo zla, že to chvíli vypadá, jak kdyby Slovensko ve své kinematografii vytáhlo nějakou červenou knihovnu. Fakt, že jo. Nehledě na to, že opět se rozčiluju nad tím, jak Slováci nechají nadabovat svůj film do češtiny, aby nám to jakoby vyznělo líp. O to horší bylo, když jsem den na to na slovenské televizi viděl jinou česko-slovenskou pohádku, kde český herec byl nadabovaný slovenštinou úplně jiným hercem. Kam na to ti distributoři chodí? Kdyby to všechno nechali po svým, věřím, že by to bylo daleko lepší. Nebo taky ne. Rozhodně by to ale pro režiséra bylo větší umění sladit. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Panovník, ktorý sa nevie ovládať, je nanič.“ To ale bola poťapenosť! Výnimočne zlá rozprávka. Nočnú moru pripomínajúci Matej Landl, triky ako z roku 1996, agresívne z koľají vyhodený Milan Ondrík, príšerné scény, otrasné dialógy a nezastaviteľne nevydarený scenár búrajúci základné rozprávkové pravidlá (napr. čo sa týka učenia detského diváka slušnosti a férovému správaniu, viď. zákerne zmanipulovaný súboj o srdce princeznej, ktorého sa tu dopúšťajú kladné postavy). Neodpustiteľná Emília Vášaryová. Na jej „pele mele, nech sa to všetko rýchlo takto mele“ nikdy nezabudnem. A Ondřej Vetchý? Neviem, asi mu imponovala možnosť zahrať si kráľa, ale toto fakt nie, nabudúce odporúčam klásť väčší dôraz na scenár. Dievča si dá dlhé vlasy pod čapicu a už ju všetci majú za chlapa (Fantaghiro oproti tomu bola Peter Sellers). Kladne by som ohodnotil snáď len peknú prírodu a vcelku fajn Dominiku Morávkovú-Zeleníkovú. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ze dvou mnou viděných letošních premiérových pohádek ta lepší, i tak ale stále jen průměr. Lepší dialogy i režie, ale postavy nic moc. Jinak řečeno, proč by se do prince a jeho přítele vůbec měl někdo zamilovat, princ nezodpovědné pako a jeho společník ňouma k pohledání, co na něm princova sestra viděla je mi záhadou. I jako oficiální šovinista musím prohlásit, že ženská hrdinka byla podstatně sympatičtější. Ale klasický pohádkový problém. Z drobný holky výměnou šatů kluka neuděláte, tomu by nevěřilo ani děcko (nehledě na to, jaký že to vlastně mělo důvod?). ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Sice souhlasím s tím, že láska je ten největší dar, naservírováno v téhle nehorázné slátanině se touhle myšlenkou cítím být spíš obtěžována než cokoliv jiného. Johančino tajemství mělo zůstat tajemstvím a divák by tak byl ušetřen pohledu na otravného tupého a poloslepého prince a jeho umrněného nevzhledného společníka. Tihle dva hošani i zadarmo drahý, proč by je kdo chtěl k něčemu jinému, než aby zajel stroje ve své fungl nové kafilérce, mi uniká. Johanka je nedomrlá, nijaká a kdyby jejím tajemstvím bylo to, že vlastně neexistuje, vyšlo by to skoro nastejno. Celou tu taškařici završují poletující víly sudičky (tady nastává zmatení, protože v pohádce se mluví o věštbě, což chápu jako proroctví, tedy jen vizi toho, co už je dané, kdežto sudba osud předurčuje, takže rozdíl něco jako mezi čtením a psaním textu) a to pomocí hystericky třepotavých pohybů, které bych přirovnala k tomu, když se snaží vzlétnout slepice dlouhodobě vykrmovaná za účelem její účasti u nedělního grilování. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ach jaj...Asi pred mesiacom som prvý krát zachytil správu o novej rozprávke aj so speváčkou Kristínou v réžii J. Nvotu. Hovorím si fajn, Nvota! to by mohlo mať úroveň! Lenže nechcel som veriť vlastným očiam, že ešte aj Vášaryovú budem kritizovať za herecký výkon. Celé to pôsobí ako guláš, presne podľa Vášaryovej kecov MELE-MELE. Ono sa tam mele všetko a so všetkým, vždy sa niečo deje, ale akoby to nemalo scenár a scény si tvorcovia len tak plácali na kolene a za pochodu. Triky film nespasia, musí tu byť príbeh. A ten o dievčati, ktoré si dá čiapku a všetci si zrazu myslia, že je chlapec a nikto ju nepozná, tak ten môže zožrať len naivný blbec. Turnaj o ničom, "hádanka" úplný trapas, ale najviac zo všetkého ma rozčuľovali nepresvedčivé herecké výkony, niektoré na úrovni školskej besiedky. Jediná presvedčivá bola snáď S. Tobias a na moje prekvapenie sa ako tak držala i sama Kristína, narozdiel od C. Buckingham. Už aj tých skromných 85 minút dávali tušiť prúser, len skutoční majstri dokážu za tak krátku stopáž povedať všetko bezchybne. Nefunguje príbeh, atmosféra, spomínané herecké výkony, tak čo pochváliť? Snáď snahu urobiť na Vianoce novú rozprávku a nehrabať sa stále v minulosti, výpravu, exteriéry a záverečnú pieseň od Kristíny. Juraj Nvota ako režisér ma neskutočne sklamal. 40%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Čím to, že všechny nedávno točené pohádky jsou takové nemastné a neslané? Filmaři na rozdíl od jejich předchůdců, kteří museli často zuřivě improvizovat mají prachy, mají k dispozici krásné exteriéry i interiéry, digitální efekty, nejeden hrad a zámek se dnes skví nejen novou fasádou a zrevitalizovaným parčíkem,.. Je i dost fešných princezen z řad mladých hereček za které by nejeden obyčejný Honza šel do bitky s baziliškem, ale nic prostě není ono. Nebo je to tím, že člověk zestárl? Věřím, že ne a že je to prostě jen a jen v levých rukou režisérů a scénáristů. OD Anděla Páně jsem dlouho nic pořádného neviděl a zklamal i Svěrák... Tak holt budu čekat dál. Jestli mne tu v této pohádce něco potěšilo, tak účast mé oblíbenkyně Szidi Tobias. Leč bylo to jen na okamžik, než otevřela coby královna ústa. Její neskutečný hlas byl totiž pohříchu předabován Ivanou Chýlkovou... Pche, nic proti Ivance Chýlkové, ale takovéto barbarství provedené na mé dvorní šansoniérce neodpouštím! Dvě šipky z kuše jsou za tuto koprovoudukci tak akorát! * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vizuálne odpudivé ochotnícke divadlo s nehercami a so scenárom napísaným podpriemerným žiakom 1. triedy základnej školy. 10/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

No vida, ještě v Nestydovi hrála Emília Vášáryová náruživou milenku hlavního hrdiny, a o pouhých 7 let později ji už obsazují do rolí bělovlasých stařenek nad hrobem. Každopádně její ztvárnění sudičky se mi líbilo, je to skvělá herečka, a její přítomnost zde je jedním z mála kladů tohoto filmu - jehož největší slabinou je povětšinou hrozný scénář. Motiv s dívkou vydávající se za kluka, jehož skutečné pohlaví nikdo zázračně neodhalí, je minimálně od časů Popelky strašně ohraný, a už mě nebaví. Celkově bylo sledování této pohádky dosti úmorné, a moc to nezachránila ani vydařená kamera a kostýmy. Skutečnost, že Česká televize film odvysílala v českém dabingu, je pak jen smutnou tečkou za tímto skrz naskrz nepovedeným projektem - přijde mi hrozné, jak je čím dál obtížnější narazit u nás na slovenský film nebo knihu v původním znění, protože se vše dabuje a překládá do češtiny. Co to jen o nás vypovídá?! ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Bele bele, ať se to všechno mele...". Řekly si nepochybně scenáristky, naházely do hrnce jedné z letošních premiérových pohádek všechna možná témata a dochutily neskutečně absurdním kýčem. Juraj Nvota poté servíruje mastný pohádkový fast food, který se hodí tak maximálně na nedělní ráno na Déčku pro malé předškoláky. Dokoukal jsem jen díky krátké stopáži, dvěma krásným slečnám a Emílii, kterou jsem ovšem chvílemi opravdu litoval. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Solídna televízna rozprávka, ktorá neublíži. Lenže aj tu sa ukazuje, že Nvota ide vždy iba na istotu a zrovna pri rozprávke, kde je možné všetko, mi to vadí akosi ešte viac. Prvá polovica ma ešte príjemne prekvapovala, lenže akonáhle dôjde na turnaj, tak fantázia, hravosť a originalita idú bokom. Veci nepomáha ani jemne povedané vykoľajená Vášáryovej postava, ktorá robí skôr zmätky, akoby pomáhala a mal z toho vyplynúť humor, lenže nevyplynul. Záver, kde sa dalo všeličo zachrániť, však ukázal, ako je Johankino tajomstvo nepôvodné a kde väzí hlavný inšpiračný zdroj. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Ďalšia maximálne nudná a zbytočná rozprávka zo slovenskej produkcie, ktorá absolútne nemá ducha a šarm a človeka len maximálne nudí. Jediné čo človeka baví je Emília Vášáryová ako "víla babralka" no inak je toto maximálne chrápadlo a jediné čo sa dá, je robiť si z toho sranda a vnímať to ako reklamu pre slovenskú speváčku "Kristínu." Ale musím uznať, že je lepšou princeznou ako bola Celeste Buckingham. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Začnu od refrénu: scénář je strašný. Hlavní hrdinka má za zády sudičku, co občas něco splete, ale za chvíli všechno zachrání. Tudíž napětí na nule, tohle nemůže dopadnout špatně. Teď režie: pan Nvota vůbec nezvládl natočit humorné scény s vtipem, takže zůstala jen lopotná snaha bez výsledku. Kristína samozřejmě zvládla titulkovou píseň a jako herečka také nepůsobí marně. A fungují i herecké výkony Dominiky Zeleníkové, Filipa Cíle, Szidi Zobias, Jany Oľhové či Ondřeje Vetchého. Výborná je kamera Jana Malíře. Ale výsledkem jejich snažení je stejně jen další snadno zapomenutelná pohádka. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

50%. Scenáristický zlepenec, na ktorý sa pozerá lepšie, než by sa na prvý pohľad zdalo. Finálna nočná scéna síce rozbíja aj to minimum súdržnosti, čo film mal, ale do priemeru sa rozprávka ako TV projekt vmestí... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtovka ze slovenských hrádků by se snad zkousnout dala, ale ať se na mě Nvota a spol. nezlobí, dabovat tohle do čeština, pokurvit synchro a ještě tam nasázet naprosto nevhodné výrazy, to fakt ne. Pánové by měli vědět, že huba se v pohádce neříká, a v soubojích se nezabíjí. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka mne dosud míjela, ale dnešní velikonoční odpoledne mi připravila opravdu nevšední divácký zážitek - mírou stupidyty trumfla i McGyvera běžícího na Primě - ten vedle ní vyhlíží jako vysloveně intelektuální záležitost. Přédesílám, že Emílii Vašáryovou i Ondřeje Vetchého řadím ke svým oblíbeným hercům, tady ale oba budí dojem, jakoby hráli v rámci arteterapie ústavu pro léčbu lehčích mozkových disfunkcí. O scénáristické neschopnosti a z ní plynoucím nelogickém ději plném blábolů škoda slov. Až na půvabnou a krásně vypadajíci i pějíci Kristínu (jejíž postava se nápaditě jmenuje Kristýna, to asi aby nezapomněla čí je), se slovenským filmařům hrubě nevydařil casting. Některé postavy (královna, princ, jeho kumpán nebo v některých komentářích vychvalovaná titulní šelma ryšavá) mají vyzáž vskutku úděsnou a tak kromě již zmíněné známé pěvkyně zůstávají největším kladem této frašky tradičně pohledné slovenské exteriéry. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Sázka na jistotu - bez moderních experimentů, navíc s přesvědčivými herci. Nejlepší byla postava zapomnětlivé sudičky. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

Bele, bele, ať se to všechno rychle mele... Tak. Jediná zapamatováníhodná věta z celé pohádky. Mám dojem, že i Emília Vášáryová si přála, aby se to hodně rychle mlelo, aby v tom už nemusela být. Výborná pohádka. V první půlce se sice nic nedělo, zato ve druhé půlce... Tam se taky nic nedělo. Všechno to bylo celé nějak špatně začarované. Tea prostě nestihla popřát štěstí nejen Johance, ale, bohužel, ani této pohádce. ()

Reklama

Reklama