Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedním ze zvláštních rysů Lubitsche byla jeho celoživotní náklonnost ke všemu maďarskému, dalším pak schopnost přetvářet podřadné náměty ve vynikající filmy. A právě z této kombinace vznikl i Útěk z ráje, omamně perlivá komedie s příchutí šampaňského plného odlesků měsíce. Hra Laszla Aladara Čestný nálezce, vycházející z dobrodružství podvodníka Georgese Manolescua, měla nesoudržnou stavbu, na druhé straně se vyznačovala zajímavou zápletkou a romantickými postavami. Ve spolupráci se svým tehdejším scenáristou Samuelem Raphaelsonem rozehrává Lubitsch brilantní milostná manévrování lupiče gentlemana mezi dvěma ženami. Ovšem postavy tohoto trojúhelníku nejsou konvenčně sympatické, součástí jejich šarmu je vybroušený cynismus. Útěk z ráje vznikl ještě v době, než byla studia donucena opět stroze dodržovat cenzurní pravidla Haysova mravnostního kodexu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Dokonale elegantní a svižná komedie od mistra žánru s úžasným Herbertem Marshallem (věděli jste, že přišel v první světové o nohu a měl dřevěnou protézu?) mě přeci jen nevzala u srdce tolik jako třeba takový The Shop Around The Corner. Snad příště. Dialogy by se samozřejmě daly tesat: _Lily Vautier: You see, mother is dead. _Mariette Colet: Yes, that's the trouble with mothers. First you get to like them, and then they die. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Docela sranda, zvlášť z toho pohledu, že rozdíl mezi tímto filmem a těmi, které se berou smrtelně vážně, je jenom velmi malý. Dnešní divák se tím nejspíš bude bavit víc než autory zamýšleným humorem. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Totálne nadšenie. Mix vtipnej komédie, zamotaného heistfilmu a dojímavej romance ktorá má stále švih,eleganciu, hravosť a ešte dokáže žonglovať s klišé.od Lubitcha som videl zatiaľ iba 4 filmy ale do všetkých som sa v momente zamiloval a musel ich obdivovať. 10/10 a onedlho sa bude asi u mňa meniť režisérska topka ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[6,5/10] (Paramount) (Čb. /// Produkce: Ernst Lubitsch /// Scénář: Grover Jones, Samson Raphaelson podle divadelní hry A becsuletes megtalalo László Aladára /// Kamera: Victor Milner /// Hudba: W. Franke Harling) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Slabší. Víc romance než komedie. Opět mě bavilo okrádání spojené s vtipem (obzvlášť počáteční vzájemné okrádání nemá chybu) a roztomilá Kay Francos. Krásné bylo umění stáčet řeč na jiné téma, moc vtipné. # Nejspíš nezapomenu na ruského socialistu. # "Má hodnotu maximálně 40 000" "Pokud bych ji prodal, dostal bych 5000." "pak bych se zachovala čestně a vrátila ji té dámě" # příběh 6 | hudba 6 | humor 4 | akce 0 | napětí 2 | pustil bych si znovu 5 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nie príliš typická romantická komédia, skôr taká romantika naruby so zaujímavým a odvážnym záverom. Možno budete mať problém s fandením hlavného hrdinu, ale Lubitsch to takto presne zamýšľal a celá nekorektnosť a morálna zvrátenosť filmu je jeho vtipným ťahom. Z dnešnej tvorby sa tomu blíži Coenovská právnická spolupráca s Clooneym a Jonesovou, aby ste mali predstavu, aký tón má celý film. Lenže v tomto prípade sa ešte nejedná o kalkul, ale o hru s dobovým divákom, ktorý si musel vystačiť s náznakmi a dvojzmyslami a mám pocit, že bol na tom lepšie. Toto nie je príbeh o zbližovaní dvoch rozdielnych ľudí, ktorí si k sebe na konci nájdu cestu, ale komplikovaný milostný trojuholník, kde je výsledok podmienený niečím iným, ako predvídateľnosťou žánrových klišé. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Lupič - gentleman měl na ženy dobrý vkus. Na můj vkus film moc stojí na dialozích. Ale Lubitsch se z této konverzační komedii snažil jako jeden z prvních o náznaky pohybu kamery. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Zapálený rusky hovořící trockista v davu údajných nálezců kabelky neměl chybu. Jinak opět lubitschovsky ironicky prošpikovaná necukerinová love story. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Raj by mal predstavovať talianske Benátky a francúzsky Paríž,kam sa uchýlia prosperujúci podvodníci,notorickí klamári a odvážni vynaliezaví kleptomani Gaston s Lily,ktorí si vyhliadnu „novú obeť” milú a extrémne dôverčivú bohatú Madam Colet,ktorú obalamutí naivnými rečičkami pod zámienkou vrátenia drahej kabelky,ktorú sám ukradol,o čom ona nevie,a tak sa dostáva do jej blízkosti a stáva sa novým tajomníkom,o ktorom nikto nič nevie,len François Filiba má nutkanie,že sa niekde stretli,veru,že má pravdu,okradol ho v Benátkach,a teraz sa stretávajú znovu... Na úvod je zaujímavo rozohraná zápletka,dvaja podvodníci,t.j Miriam Hopkins a Herbert Marshall,tento podarený párik sa hrá na niekoho,kým nie sú.obidvaja sa dostanú do honosnej vily k Madam Colet a chcú ju pripraviť o mastný sejf s peniazmi na konte sa im to podarí a zaisťujú si útek z raja a Madam o tom vie,s kľudom ho odprevádza... Trochu zvláštne,to uznávam,ale pozerať sa na herecký koncert trojice hercov,kde Kay Francis je po celý čas naivná,dôverčivá,nerozmýšľa je zaslepená,samozrejme toho dokáže hocikto jednoducho využiť. Využil toho režisér ERNST LUBITCH,ktorý s dokonalým načasovaním filmovej reči balansuje koľkokrát na tom,čo sa nakoniec stane,že do poslednej minúty som rozmýšľal,či si príde pre Gastona polícia,či ostane s Madam,alebo odíde s Lily,so spoločníčkou,s ktorou ho spája ohromná vzájomná náklonnosť! Nechajte sa prekvapiť,nie je to ťažké uhádnuť,veď je to v samom názve brilantného filmu o IDENTITE! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zlodejská romantická komédia má v sebe kúzlo dialógov i rozohranú zápletku. Je však aj "iná", zo začiatku posobí chaoticky, je to predovšetkým stavbou príbehu. Ten sa neskor dostane do vychodených koľají. Zábavná jednohubka. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Hrozně se mi líbila ta svěžest, která z celého filmu sálá. Jakoby ještě neopadlo to prvotní kouzlo zvukového filmu a všechno tak bylo nové a čerstvé. Ztělesněný "Lubitsch Touch". 7/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Stařičké a cynické. Miriam Hopkinsová ve vrcholné formě, ten její frajer už by dneska jako fešák neobstál. Příběh je děravý jak řešeto, zachraňují ho jednotlivé situace. SHRNUTÍ: Nikdy si nekupujte kabelku zdobenou brilianty! Budete vypadat jako buranští snobi a stejně vám ji každý bude chtít ukrást. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Falešný baron se dá dohromady s falešnou hraběnkou, vrátí si věci, co si navzájem během romantické večeře ukradli a začnou pracovat spolu. Jejich největší akcičkou má být okradení bohaté paní Coletové, ale jaksi to začne vypadat, že se lupič zamiloval :-) Zábavná předkodexová komedie se skvělými postavami a dialogy. Trošku to nudilo ve druhé půlce, ale jinak moc fajn :-) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Okúzľujúca, svižná a vtipne napísaná rom-com. Je úžasné sledovať, že ani po toľkých rokoch nestráca snímok paru, je hravý a chytľavý. Takto nejako má vyzerať kvalitný zástupca vo svojom žánri. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý film, o tom žádná. Jsou zde naprosto skvělé interakce mezi herci, příběh není úplně odfláknutý, ale pro mě to nebylo něco, co by mě mělo okouzlit a ohromit. Ernst Lubitsch natočil snímek, který snadno překlenul svou dobu a může se promítat i dnes, ale není to něco, nad čím budu trnout. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Genilany film nielen o tom, jaxa falosny baron zamiluje do falosnej grofky /ci kto ona presne bola/ .... proste genialny film, nadherne kulisy, tempo, perfektne dalogy ....... 100 % ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Elegantni komedie (zadna velka rachanda) s nadhernou Miriam, a s Key Francis a jejim zabijackym usmevem. Docela zabavna (ale predvidatelna) story o zlodejiccich vseho druhu. Ale jak rikam, zabaleno je to cele v luxusni krabici a prevazano jeste luxusnejsi masli...a to mam rad. 4+ ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Don't you dare to call me Adolf."     Klasická hollywoodska komédia režírovaná slávnym nemeckým režisérom, zaradená medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Zábavné to pre mňa určite bolo, len ten príbeh sa mi zdal akýsi zmätený, chcelo by to podľa mňa trochu ho rozviesť. Herecky to je výborne zahraté (nielen ústrednou trojicou, ale aj dvojicou nápadníkov, či ďalšími hercami vo vedľajších rolách), tá medová, obohraná hudba sa mi naopak zdala dosť otravná.     "I love you." "I believe you." "Then why do you want to go?" "Because I want to make it tough for you." ()

Reklama

Reklama