Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedním ze zvláštních rysů Lubitsche byla jeho celoživotní náklonnost ke všemu maďarskému, dalším pak schopnost přetvářet podřadné náměty ve vynikající filmy. A právě z této kombinace vznikl i Útěk z ráje, omamně perlivá komedie s příchutí šampaňského plného odlesků měsíce. Hra Laszla Aladara Čestný nálezce, vycházející z dobrodružství podvodníka Georgese Manolescua, měla nesoudržnou stavbu, na druhé straně se vyznačovala zajímavou zápletkou a romantickými postavami. Ve spolupráci se svým tehdejším scenáristou Samuelem Raphaelsonem rozehrává Lubitsch brilantní milostná manévrování lupiče gentlemana mezi dvěma ženami. Ovšem postavy tohoto trojúhelníku nejsou konvenčně sympatické, součástí jejich šarmu je vybroušený cynismus. Útěk z ráje vznikl ještě v době, než byla studia donucena opět stroze dodržovat cenzurní pravidla Haysova mravnostního kodexu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Falešný baron se dá dohromady s falešnou hraběnkou, vrátí si věci, co si navzájem během romantické večeře ukradli a začnou pracovat spolu. Jejich největší akcičkou má být okradení bohaté paní Coletové, ale jaksi to začne vypadat, že se lupič zamiloval :-) Zábavná předkodexová komedie se skvělými postavami a dialogy. Trošku to nudilo ve druhé půlce, ale jinak moc fajn :-) ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Stařičké a cynické. Miriam Hopkinsová ve vrcholné formě, ten její frajer už by dneska jako fešák neobstál. Příběh je děravý jak řešeto, zachraňují ho jednotlivé situace. SHRNUTÍ: Nikdy si nekupujte kabelku zdobenou brilianty! Budete vypadat jako buranští snobi a stejně vám ji každý bude chtít ukrást. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Dokonale elegantní a svižná komedie od mistra žánru s úžasným Herbertem Marshallem (věděli jste, že přišel v první světové o nohu a měl dřevěnou protézu?) mě přeci jen nevzala u srdce tolik jako třeba takový The Shop Around The Corner. Snad příště. Dialogy by se samozřejmě daly tesat: _Lily Vautier: You see, mother is dead. _Mariette Colet: Yes, that's the trouble with mothers. First you get to like them, and then they die. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Povedená komedie z netradičního prostředí, ústřední zlodějská dvojička je velice okouzlující a sympatická, stejně tak příběh točící se kolem milostného trojúhelníku. Výborné repliky i decentní vtípky pomáhají k vytvoření velice příjemného dojmu z celého filmu, ze kterého číší hravost a nádech ironie. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nie príliš typická romantická komédia, skôr taká romantika naruby so zaujímavým a odvážnym záverom. Možno budete mať problém s fandením hlavného hrdinu, ale Lubitsch to takto presne zamýšľal a celá nekorektnosť a morálna zvrátenosť filmu je jeho vtipným ťahom. Z dnešnej tvorby sa tomu blíži Coenovská právnická spolupráca s Clooneym a Jonesovou, aby ste mali predstavu, aký tón má celý film. Lenže v tomto prípade sa ešte nejedná o kalkul, ale o hru s dobovým divákom, ktorý si musel vystačiť s náznakmi a dvojzmyslami a mám pocit, že bol na tom lepšie. Toto nie je príbeh o zbližovaní dvoch rozdielnych ľudí, ktorí si k sebe na konci nájdu cestu, ale komplikovaný milostný trojuholník, kde je výsledok podmienený niečím iným, ako predvídateľnosťou žánrových klišé. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama