Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedním ze zvláštních rysů Lubitsche byla jeho celoživotní náklonnost ke všemu maďarskému, dalším pak schopnost přetvářet podřadné náměty ve vynikající filmy. A právě z této kombinace vznikl i Útěk z ráje, omamně perlivá komedie s příchutí šampaňského plného odlesků měsíce. Hra Laszla Aladara Čestný nálezce, vycházející z dobrodružství podvodníka Georgese Manolescua, měla nesoudržnou stavbu, na druhé straně se vyznačovala zajímavou zápletkou a romantickými postavami. Ve spolupráci se svým tehdejším scenáristou Samuelem Raphaelsonem rozehrává Lubitsch brilantní milostná manévrování lupiče gentlemana mezi dvěma ženami. Ovšem postavy tohoto trojúhelníku nejsou konvenčně sympatické, součástí jejich šarmu je vybroušený cynismus. Útěk z ráje vznikl ještě v době, než byla studia donucena opět stroze dodržovat cenzurní pravidla Haysova mravnostního kodexu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

classic 

všechny recenze uživatele

Raj by mal predstavovať talianske Benátky a francúzsky Paríž,kam sa uchýlia prosperujúci podvodníci,notorickí klamári a odvážni vynaliezaví kleptomani Gaston s Lily,ktorí si vyhliadnu „novú obeť” milú a extrémne dôverčivú bohatú Madam Colet,ktorú obalamutí naivnými rečičkami pod zámienkou vrátenia drahej kabelky,ktorú sám ukradol,o čom ona nevie,a tak sa dostáva do jej blízkosti a stáva sa novým tajomníkom,o ktorom nikto nič nevie,len François Filiba má nutkanie,že sa niekde stretli,veru,že má pravdu,okradol ho v Benátkach,a teraz sa stretávajú znovu... Na úvod je zaujímavo rozohraná zápletka,dvaja podvodníci,t.j Miriam Hopkins a Herbert Marshall,tento podarený párik sa hrá na niekoho,kým nie sú.obidvaja sa dostanú do honosnej vily k Madam Colet a chcú ju pripraviť o mastný sejf s peniazmi na konte sa im to podarí a zaisťujú si útek z raja a Madam o tom vie,s kľudom ho odprevádza... Trochu zvláštne,to uznávam,ale pozerať sa na herecký koncert trojice hercov,kde Kay Francis je po celý čas naivná,dôverčivá,nerozmýšľa je zaslepená,samozrejme toho dokáže hocikto jednoducho využiť. Využil toho režisér ERNST LUBITCH,ktorý s dokonalým načasovaním filmovej reči balansuje koľkokrát na tom,čo sa nakoniec stane,že do poslednej minúty som rozmýšľal,či si príde pre Gastona polícia,či ostane s Madam,alebo odíde s Lily,so spoločníčkou,s ktorou ho spája ohromná vzájomná náklonnosť! Nechajte sa prekvapiť,nie je to ťažké uhádnuť,veď je to v samom názve brilantného filmu o IDENTITE! ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Slabší. Víc romance než komedie. Opět mě bavilo okrádání spojené s vtipem (obzvlášť počáteční vzájemné okrádání nemá chybu) a roztomilá Kay Francos. Krásné bylo umění stáčet řeč na jiné téma, moc vtipné. # Nejspíš nezapomenu na ruského socialistu. # "Má hodnotu maximálně 40 000" "Pokud bych ji prodal, dostal bych 5000." "pak bych se zachovala čestně a vrátila ji té dámě" # příběh 6 | hudba 6 | humor 4 | akce 0 | napětí 2 | pustil bych si znovu 5 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nie príliš typická romantická komédia, skôr taká romantika naruby so zaujímavým a odvážnym záverom. Možno budete mať problém s fandením hlavného hrdinu, ale Lubitsch to takto presne zamýšľal a celá nekorektnosť a morálna zvrátenosť filmu je jeho vtipným ťahom. Z dnešnej tvorby sa tomu blíži Coenovská právnická spolupráca s Clooneym a Jonesovou, aby ste mali predstavu, aký tón má celý film. Lenže v tomto prípade sa ešte nejedná o kalkul, ale o hru s dobovým divákom, ktorý si musel vystačiť s náznakmi a dvojzmyslami a mám pocit, že bol na tom lepšie. Toto nie je príbeh o zbližovaní dvoch rozdielnych ľudí, ktorí si k sebe na konci nájdu cestu, ale komplikovaný milostný trojuholník, kde je výsledok podmienený niečím iným, ako predvídateľnosťou žánrových klišé. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Útěk z ráje je naivní černobílá komedie z meziválečné Ameriky, která má svou předlohu v divadelní hře, což rozhodně nezapře. K jejím přednostem patří odlehčený příběh plný uhlazených, ale přitom cynických dialogů. Ty probíhají především mezi ústřední dvojicí zlodějíčků a většinou dokáží pobavit. Jejich slovní přestřelky, vzájemné okrádání a obdiv, je tím nejlepším z filmu. Bohužel místy je ta příběhová naivita až moc velká a je zde spousta malých i větších nelogičností. Například bezmezná důvěra k novému člověku, když mu znuděná bohatá žena přenechá na správu všechny své peníze. Nicméně je to poplatné příběhu a tomuto konkrétnímu žánru, kde se to dá odpustit. Ruku v ruce s tím jdou i herecké výkony. Místy excelentní s vybroušenými dialogy, místy ovšem lehké přehrávání, přehnaná strojenost a drhnoucí logika. Útěk z ráje není špatný a jako lehké komedii mu rád nechám tři hvězdy. Od Ernesta Lubitsche se mi ovšem více líbil Obchod za rohem, který doporučím raději. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Totálne nadšenie. Mix vtipnej komédie, zamotaného heistfilmu a dojímavej romance ktorá má stále švih,eleganciu, hravosť a ešte dokáže žonglovať s klišé.od Lubitcha som videl zatiaľ iba 4 filmy ale do všetkých som sa v momente zamiloval a musel ich obdivovať. 10/10 a onedlho sa bude asi u mňa meniť režisérska topka ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama