Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto silném příběhu, natočeném podle skutečné události, absolvent harvardské univerzity Bryan Stevenson svede právní boj o osvobození neprávem odsouzeného. (Magic Box)

Recenze (92)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nečekal bych, že to řeknu, ale jsem spokojen. Líbilo se mě dobová atmosféra, výlíčení rasismu a výkon Jamieho Foxxe. V dnešní době, kdy je v USA rasismus vůči bílým už zcela nepokrytý, mívám s černofilmy a jejich kecy proti bílým velký problém, ale díky době do který byl příběh zasen, to zde bylo v pohodě, byť mě bílá protistrana přišla příliš ploše a neaktivně napsána, sledoval jsem vývoj se zájmem. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

I přes hvězdné obsazení je Obhájce nevinných hodně utahaná nuda, kde se jen těžko hledají napínavé momenty. Tvůrci vsadili na poselství a hluboce lidský příběh, ale tak nějak se vykašlali na všechno ostatní, takže i přes potenciálně atraktivní zápletku je to celé nakonec jen televizně vypadající prázdné nic, o rasistických buranech z jihu. Tohle téma už v Hollywoodu zpracovala spousta filmů. A většina z nich byla zajímavější a zábavnější než tahle předvídatelná a jednoduchá podívaná, která se snad i bojí být něčím zajímavá a jiná a zuby nehty se zkouší držet ve škatulce "neurážející průměr." Což je sakra málo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $36,001,502Tržby Celosvetovo $50,401,502▐ Tak toto mi sadlo, takéto smutné príbehy ma dostanú. Väzenská téma a bezprostredná americká nenávisť voči černochom. Veru je asi z čoho vyberať, v tej slobodnej amerike sa veru majú ľudia ako v raji, a odsúdia bez problémov toho kto im "je trochu nesympatický" a vojde im do cesty, heh, nuž smola. Smutný ale silný príbeh o tom ako sa nakladá so zákonmi medzi papalášmi, tí čo ich majú velebiť ich najviac zneužívajú, no krása a smutná realita. Michael B. Jordan v ďalšej dobre vytipovanej úlohe. /80%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Parádní soudní drama s výborným Michael B.Jordanem a Jamiem Foxxem! Jamie Foxx je obviněný z vraždy 18 leté dívky a hrozí mu smrt elektrickým křeslem, ale Jamie Foxx tvrdí nevinu, důkazy jsou nepřímé a spíš to vypadá na rasistické odsouzení a Jordan jakožto začínající právník udělá vše proto, aby mu zachránil život. Film plyne pomalejším tempem, ale sbírání důkazů mě bavilo a finální soudní rozstřel má sílu, tlak i emoce, takže za mě spokojenost. Fanoušci soudních dramat by měli zbystřit. Ve vedlejší roli potěší i milá Brie Larson.8/10 ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hodil jsem za hlavu patos i kýč, kterých tu i tak je spíše pomálu, a užil si zručně odvyprávěný příběh, který sice neměl tak úplně co říct, ale rozhodně musel být vyslyšen. [HBO GO] ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Obhájce nevinných své poslání v součtu splňuje a velmi intenzivně obhajuje své nadčasové etické myšlenky. Po jeho zhlédnutí budete s velkou pravděpodobností dost nahněvaní na nespravedlnost, jaké se na obžalovaném Walterovi dopustilo, a snad i pocítíte obdiv ke skutečným lidským předobrazům, které příběh inspirovaly. Jenže jako formální skládačka plná vzletně důležitých motivů snímek nijak nevyniká a podává dost zjednodušující výpověď, která se i velmi explicitně veze na odkazu slavného předchůdce z roku 1962, přičemž své poselství nijak nekazí, ale zároveň mu ani nedodává žádné přidané hodnoty či příběhové invence. 65% ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Silné a hlavně nadčasové drama, které nevypovídá jen o minulosti, ale usvědčuje americký systém fakticky i dnes, kdy jste automaticky označen za vinného jenom proto, že máte takovou a takovou barvu pleti. Takových upozornění na nespravedlivé chování státu vůči nevinným a chudým lidem nikdy nebude dost. Můj oblíbenec Michael B. Jordan znovu potvrzuje, že je výjimečným hercem své generace, a jeho zralý herecký výkon se úplně v pohodě vyrovnává s výkony jeho starších kolegů v podobných rolích. Jamie Foxx a Brie Larson Jordanovi zdatně sekundují, ale Michael B. Jordan dokáže celý film na svých bedrech utáhnout sám. Film sice stojí primárně na hereckých výkonech, ale v neposlední řadě má také výborné řemeslo a srdíčko v kombinaci s přiměřeným patosem diváckému zážitku krásně pomáhají. Byla by velká škoda, pokud by Obhájce nevinných upadl do zapomenutí. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(88%) V mých očích je JUST MERCY skvělé soudní drama – a to ještě podle skutečných událostí, zasazené do doby někdy na přelomu 80. a 90. let. Je mi jasné, že ne každého diváka to uchvátí tak jako mě, přeci jen to mělo pomalejší tempo, úvod byl trochu divný a finální jednání u nejvyššího soudu mohlo být dle mě, víc dramatičtější, ale to jsou opravdu jen malé prkotiny či nedostatky k tomu, abych dal plný počet hvězd. Ty jsem nedal, ale to je fuk, hlavní je, že mi to sedlo jako ulité. Hlavní, mladý a nezkušený obhájce odsouzených vrahů, kterého hrál Michael B. Jordan mě příjemně potěšil. Je super, že zvládá i jiné role krom ikonického CREEDA! Ve filmu mě bavilo spoustu napjatých scén a situacích. Celkově negativní, rasistický pohled na černochy atd. Jamie Foxx byl skvělý jako vždy. Bavily mě ale i vedlejší role postav jako třeba psychicky nemocný černoch, který se neubránil elektrickému křeslu atd. Má to mnoho napínavých sekvencí, dialogů, takže snad není ani nouze o nudu, ale každý divák to vstřebá po svém. Něco málo mi chybělo a hned bych to vyzdvihl na stopro. Je to ten typ pomalejšího filmu bez výrazné hudby a spádu, ale mě toto pojetí sedlo. Toť vše. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Sú tam dobrí a zlí, a je tam katarzia. A Brie Larson do počtu. A všetko sme to už videli. Pred rokmi, keď Cretton natočil jeden z najlepších nezávislákov vôbec, som čakal, že bude dnes robiť trochu iný druh filmov. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Just Mercy" ma úprimne zasiahlo. Film ma skutočne zasiahol a dostal zo mňa veľkú dávku emócií. Viem, že v Amerike boli v minulosti pravidlá nastavene tak absurdne, že nevinní ľudia skončili popravení len z toho dôvodu, aby sa čo najskôr celý prípad uzavrel. A okrem toho, Amerika potrebuje niekoho, koho môžu nenávidieť. A takto sa rôzni ľudia dostali do veľmi ťažkých situácií, z ktorých nebolo pre nich cesty späť. Aj preto ma teší, že sa našiel niekto, kto bol schopný takéto prípady sledovať a snažiť sa ich vyriešiť a pomôcť ľuďom, ktorí skutočne potrebovali pomôcť. Michael B. Jordan A Jamie Foxx sú absolútne excelentní v tomto filme. Obom som veril role, ktoré predstavovali a dali do toho absolútne maximum. Po hereckej stránke to zvládli najlepšie ako mohli. Film pôsobí veľmi autenticky. Je tu niekoľko vynikajúcich scénok. Pokúsim sa ich popísať bez toho, aby som nejako výrazne spoiloval dej, no máme tu svedka, ktorý má strach vypovedať. Má strach z niekoho, kto na neho vyvolával nátlak. A páči sa mi ako Bryan pochopí čo sa deje a postaví sa pri výsluchu tak, aby na danú osobu nevidel. Aby ho to tak nedesilo. To si viem predstaviť veľmi dobre. Plus metódy, ktoré boli použité na to aby získali jeho výpoveď boli skutočne hnusné. Ako človek, ktorý je popálený na veľkej časti tela si viem veľmi dobre predstaviť, čím si musel počas týchto skúseností prechádzať. Okrem toho je skvelé, že Bryan pôsobí ako človek. Scénka, kde sedia s Brie Larson na lavičke a on si vyčíta čo sa stalo je pre mňa jedna z najlepších. Pretože sám musí pochopiť vnútri, že to čo sa deje nie je jeho vina. A uvidíme aj jednu popravu. A musím povedať, že to zo mňa dostalo emocionálnu reakciu. Pretože v tom filme vidím ľudí. Ľudí, ktorí si určite nezaslúžia to, čo sa s nimi čoskoro stane. Vizuálne je film nádherný, nenudil som sa ani na minútu a ubehlo mi to ako voda. V momentálnej situácii hodnotím film ako najlepší, čo som za tento rok videl. A preto ho aj patrične ocením. Hodnotenie: A+ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom sa treba pripraviť na dve hodiny rozprávania o tej istej téme, na konci ktorej je zase rasizmus. Pre mnohých to bude zdĺhavé, pomalé tempo právnického príbehu, to si môže a nemusí nájsť svojho diváka. Človek nespravodlivo odsúdený na trest smrti je ale dobrá nosná téma. Ide o skutočný príbeh o mladom právnikovi, ktorý odhaľuje súdnu nespravodlivosť diskriminačného právneho systému na juhu USA, kde ešte stále nepochopili, že otroctvo je už dávno zrušené. Napriek tomu sa však netvárme, že všetci černosi vo väzení sú nevinní. Niekedy šiel film aj takýmto dojmom. Emócie vyvolá dvakrát. Zhruba po hodine, keď právnika zastavia v Alabame policajti a potom súd, ktorého časť môžete vidieť aj v traileri. Inak priemer, jedno pozretie stačí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem filmařsky tuctový film a na začátku mě to vtáhlo. Ale pak se rodinný příběh změní ve standartní soudní drama. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Proste, súcit” , ale, s kým mať vlastne tento súcit ? Buď s prehnitou americkou justíciou a ich typické prehmaty, t. j. «justičné omyly» , kedy konečne (pre)pustia nevinného človeka na slobodu (najmä Afroameričana) z múrov väznice, a to aj po extrémne dlhých, desiatkach rokov, keď si aj sami zrejme povedia: „Hups, toto je akási chyba, veď ale mýliť sa, je predsa ľudské, však ?” , alebo, kto im potom vráti ten stratený čas, že ani samotné odškodnenie, ak sa ho avšak dočkajú, nezahojí všetky rany na ubolenej duši, ktorá je už po zdravotnej stránke dávno podlomená ! Na každých deväť ľudí, ktorí boli v USA popravení, pripadá jeden človek odsúdený na smrť, ktorý bol uznaný nevinným a prepustený, čo je šokujúca (alarmujúca!) štatistika pochybenia. A skúste si to teraz následne vynásobiť, čo vám z toho bude vychádzať ? A v rasisticky založenej Alabame, naprosto nič nové pod slnkom, keď si to tentokrát zlízne černoch v produktívnom veku, Walter "Johnny D." McMillian, ktorého obvinia zo zabitia 18-ročnej belošky Rondy Morrison, odsúdia ho na základe pochybného svedectva kriminálnika Ralpha Myersa, a tak ho prokurátor Chapman ihneď šupne natvrdo za mreže, kde mu hrozí i trest smrti ! Našťastie sa jeho prípadu ujíma začínajúci černošský právnik Bryan Stevenson, podľa ktorého pamätí (knižnej predlohy) uzrel svetlo sveta aj tento podarený film na motívy skutočných udalostí. Havajčana (režiséra), Destina Daniela Crettona vôbec nepoznám, ale to absolútne nezabránilo tomu, aby som si od neho pozrel pozoruhodný snímok, v ktorom účinkuje, napríklad - Michael B. Jordan, ktorý so svojim slávnym menovcom, basketbalistom, nemá nič spoločné, iba rovnaké meno a priezvisko, a to je asi tak všetko. Bakari je fenomenálny, žiadny nádych po N'Jadakovi z Čierneho Pantera, ostáva iba mimoriadne sústredené herectvo, pred ktorým naozaj, klobúk dolu ! Jamie Foxx sa cítil, ako kapor vo vani, tesne pred Vianocami, a to doslova ! Bie Larson ma celkom potešila, keď už teda nič iné. Veľa krásavíc sa tu nevyskytlo. Do budúcna zvažujem, že dám ešte šancu dajakému filmu od D. D. Crettona. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Jako jediný mínus, který věřím, že bude určitou část publika štvát, vidím velmi pomalé tempo a poměrně okaté poukazování na rasismus v průběhu celých dvou hodin. Sbírání důkazů a rozplétání případu je víceméně opravdu jen dvouhodinová konverzačka bez jakékoli akce, napětí či spádu a téma rasismu je hlavním motivem celého snímku, takže hádám žádné překvápko. Kdo ale má tyhle soudní dramata rád, tu čtvrtou hvězdu si podobně jako já může přihodit a dostane celkem silný a emocionálně slušný zážitek umocněný sympatickým výkonem Michaela B. Jordana. Soudní subžánr má určitě lepší kousky a i mě zde chyběl větší drajv, ale i tak převažuje mírná spokojenost. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Antirasistické soudní drama natočené přesně podle příručky, ve kterém černý právník obhajuje černého vraha, kterého chce bílá jižanská justice posadit na elektrické křeslo. Problém je, že podobných filmů rozdělujících na zlé bělochy a chudáky černochy je zkrátka moc a musí to být vyloženě pecka, aby vzbudily výraznou pozornost.. A Just Mercy žádná bomba není. Nemůžu říct, že by to bylo vyloženě špatné. I když se to občas táhlo, tak odhalování pravdy bylo místy zábavné a sekvence ze soudní síně dokázaly vzbudit i nějakou emoci, ale celkově jsem zůstával vůči dění spíš chladný. Průměr a to i přesto, že je to jedna z těch lepších agitek. 50% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Rozvláčna súdna dráma, ktorá ukazuje jak šlendriánske procesy prebiehali v USA a to aj v tak vážnych prípadoch v ktorých obvinených odsúdili na trest smrti. Celé sa to postupne zvrhne na protirasistickú agitku v ktorej napriek jasným dôkazom o nevine, zlí belosi postavený na vysokých pozíciách, odmietajú uznať svoju chybu až do zázračného finále v ktorom ju proste uznajú a to je všetko. Ide sa domov. Ďalší dôkaz, že je systém v USA zle nastavený a nerozhodujú pravidlá a zákony, ale ľudia. Ale ako som povedal, všetky tieto staré známe skutočnosti sú podané strašne rozvláčne vo filme s prehnanou stopážou, ktorý vlastne nič nové neprináša. 5/10. ()

Související novinky

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

26.03.2019

Herec Michael B. Jordan (Creed, Black Panther) bude produkovat a zároveň ztvární hlavní roli v biblickém velkofilmu Methuselah od studia Warner Bros. Příběh vypráví o muži, který se dožil 969 let,… (více)

Reklama

Reklama