Reklama

Reklama

Den D – přistání

(TV film)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Vylodění Spojenců v Normandii bylo připravováno velice důkladně; přípravy trvaly celé dva roky, protože -- jak se dodatečně ukázalo -- šlo o největší logistický úkol v dějinách válčení. Dne 6. června 1944 bylo ze 3000 letadel shozeno za německé linie hájící francouzské pobřeží celkem 23 000 parašutistů a současně se ze 7000 lodí vylodilo na pobřežním úseku strategicky rozděleném na pět sektorů 130 000 vojáků. Armáda provádějící invazi se musela probojovat přes 40 000 německých vojáků, 46 000 umělých zátarasů, přes překážky ve formě ostnatého drátu dlouhé několik set kilometrů a 2 miliony min. Teprve potom stanula opravdu pevně na evropské půdě. Tento film se soustředí na dění probíhající na pobřežním úseku Omaha, který zajišťoval východ k Vierville-sur-Mer a byl ze všech nejdůležitější. Největší bitva druhé světové války byla rekonstruována na základě analýzy velkého množství dat, zkoumání terénu laserovými skennery, 3D modelování a výpovědí očitých svědků. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (6)

Marze 

všechny recenze uživatele

Plážová mina "kastrátor", která vybuchovala nad zemí a sejmula víc vojáků najednou. No fuj. Ještě že je tahle bláznivá válečná německá generace už na hřbitovech. Teď jim tam totalitní Třetí Říši budují islámští přistěhovalci. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ako sa blížila operácia Overlord Spojenci začali s nácvikom pohybu vojsk po mori a ich vylodenie na pobreží. Na výcvik bola vybraná pláž Slapton Sands v Anglicku pre svoju podobu s plážou Utah Beach. Operácia Tiger bola určená na simuláciu podmienok skutočného pristátia. Na rozkaz generála Eisenhowera bola použitá ostrá munícia z dôvodu, aby si vojaci zvykali na bojové podmienky. Avšak nedodržanie plánu cvičenia pri nácvikoch, malo za následok 1405 mŕtvych a ďalších 200 zranených vojakov. Celá akcia bola prísne utajená z dôvodu aby sa neprezradil termín pripravovaného vylodenia v Normandii. Z piatich pláži (USA Utah a Omaha), (Veľká Británia Gold a Sword) a (Kanada Juno) pri vylodení Spojencov v deň D, len situácia na úseku vylodenia amerických jednotiek a predovšetkým na pláži Omaha bola tragická. Nedostatočne bolo riadené vylodenie techniky, ktorá takmer všetka skončila na dne mora. V neposlednom rade nedostatočná delostrelecká príprava, či nesprávne bombardovanie obranných pozícii v spojení s Beštiou z Omahy môžu za 3000 ľudských životov a obrovské množstvo zničenej techniky. A to sa malo jednať o bojovo najschodnejšiu pláž, kde Američania mali 6 násobnú početnú prevahu. Hold vo vojne sa nesmie nič podceniť. Pre porovnanie pri ostrom vylodení na pláži Utah zahynulo 200 amerických vojakov. Dokument sa venuje aj britskej časti predovšetkým generálovi Montgomerimu a potom generálovi De Gaullovi a jeho boju o moc. Osobne si myslím, že pri takomto množstve filmov o tejto významnej operácii, nám nové filmy už nemajú čo ponúknuť. Peklo v Normandii 1967, Život na zámku 1966, Deň D – podmorská odysea 2014, Deň D – Pristanie 2014, Vraky u pobrežia Normandie 2001, Zabudnuté obete 2013, Poslední hrdinovia Dňa D 2013, Utajená katastrofa Dňa D 2012, Invázia 1944 2011, Deň D 2004, Pathfinder – Výsadok v Normandii 2011, Normandia 2011, Deň D – Bitka o Normandiu 2007, Zachráňte vojaka Ryana 1998, Najdlhší deň 1962, Komando samovrahov 1968, Generál Eisenhower – Veliteľ invázie 2004, Krvavá Omaha 2008, Operácia „Overlord“ 1975, Od vylodenia po Berlín 2004, Vylodenie – Deň D 2007, Bitka bez návratu 1968, Komando zatratených 1969. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Vojáci vyděšení a ochromení hrůzou....Vojáci polo-utopení, vojáci kterým bylo zle z mořské nemoci, vojáci poranění ještě před vyloděním, vojáci beze velení-většina důstojníků padla, vojáci přetížení výzbrojí (až 70 kg)...a po tom všem začít bojovat... ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Akorát pár nových údajů plus nějaký ten osobní příběh z amerického pohledu, na který je tento dokument hlavně zaměřen. Vcelku pěkný vizuál v počítačové animaci. ()

Reklama

Reklama