Reklama

Reklama

Stadion

Trailer 2

Obsahy(1)

Fotbalový stadion "Za Lužánkami" platil po dlouhá desetiletí za symbol fotbalového svatostánku s ojedinělou atmosférou a pravidelnými návštěvnickými rekordy. Avšak podobně jako v jiných městech i brněnský stadion se stal obětí postupných majetkových a obchodních spekulací, které spolu s politickým nezájmem vedly na začátku tisíciletí k jeho uzavření a postupnému zchátrání. Po více jak čtrnácti letech, během nichž se ze slavného stadionu postupně stal polorozpadlý, přírodou zarostlý brownfield, vyvrcholila frustrace fanoušků v ojedinělou mobilizaci sil, fyzických i politických. Úsilí fanoušků ve snaze navrátit svůj klub na místo, s jehož historií je pevně svázána fotbalová identita celého města, přesáhlo veškerá očekávání a vedlo k nevídaných výsledkům.
Dokumentární film Stadion vypráví neobyčejný příběh fanouškovské oddanosti a obětavosti. Touha zachránit milovaný stadion vedla brněnské fotbalové fanoušky k nevídanému projevu občanského aktivismu ve snaze změnit věci tzv. zespodu. Dokument zachycuje téma fanouškovství ve zcela nové sociální perspektivě a odhaluje fenomén identifikace člověka s urbánním prostorem města. (Tom_Hlavacek)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (4)

kjama 

všechny recenze uživatele

Brněnský hokejový stadion Za Lužánkami už pár let nestojí a ten fotbalový chátrá. Právě tam se v dětství formovala moje láska ke sportu a proto se mě dokument velmi dotýká. Dokážu také pochopit fustraci fanoušků, kteří si "svůj" stadion opravili aby byli opět svědkem jeho dalšího chátrání. Film jsem viděla v rámci festivalu a měla jsem tu možnost setkat se i s tvůrci. Naprosto nechápu, že toto nešlo do kin, či okamžitě se neobjevilo v televizi. Velmi dlouho jsem se tak nezasmála, zároveň jsem si pobrečela z nostalgie, zopakovala trochu hantecu a hlavně se ujistila, že spousta lidí má to fotbalové srdce a je schopna se nezištně podílet na něčem větším. Díky moc Tomáši :). ()

Riccmond 

všechny recenze uživatele

Dokument, který místy velmi pobaví (ŠeBa a jeho nesmrtelné hlášky) a jindy zase chytne za srdíčko nejednoho fanouška kopané. A pokud jste byli na brněnském stadionu Za Lužánkami v dobách návštěv 20-45 tisíc, pocity se vám jako zázrakem navrátí. Fakt špica, borci, to se vám betelně povedlo! ()

Reklama

Kanonyr 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý, autentický dokument o znovuobrození stadionu Za Lužánkami. Snímek byl podán z více úhlů a já jsem byl s výsledkem spokojen. Jediné, co mi trošku vadilo, že jsem občas nerozuměl slovům, protože mikrofon byl daleko nebo nepříliš dobře umístěn. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Film měl světovou premiéru v roce 2018 na mezinárodním dokumentárním festivalu „DocsMX“ v Mexico City, dále účast na festivalu „11 mm“ v Berlíně v roce 2019, v roce 2020 na „YFFF“ v japonské Jokohamě, „Match Cut Fussball Film Fest“ ve švýcarském Bernu a „Cinefoot“ v brazilském Sao Paulu. (Tom_Hlavacek)

Reklama

Reklama