Reklama

Reklama

Stadion

Trailer 2

Obsahy(1)

Fotbalový stadion "Za Lužánkami" platil po dlouhá desetiletí za symbol fotbalového svatostánku s ojedinělou atmosférou a pravidelnými návštěvnickými rekordy. Avšak podobně jako v jiných městech i brněnský stadion se stal obětí postupných majetkových a obchodních spekulací, které spolu s politickým nezájmem vedly na začátku tisíciletí k jeho uzavření a postupnému zchátrání. Po více jak čtrnácti letech, během nichž se ze slavného stadionu postupně stal polorozpadlý, přírodou zarostlý brownfield, vyvrcholila frustrace fanoušků v ojedinělou mobilizaci sil, fyzických i politických. Úsilí fanoušků ve snaze navrátit svůj klub na místo, s jehož historií je pevně svázána fotbalová identita celého města, přesáhlo veškerá očekávání a vedlo k nevídaných výsledkům.
Dokumentární film Stadion vypráví neobyčejný příběh fanouškovské oddanosti a obětavosti. Touha zachránit milovaný stadion vedla brněnské fotbalové fanoušky k nevídanému projevu občanského aktivismu ve snaze změnit věci tzv. zespodu. Dokument zachycuje téma fanouškovství ve zcela nové sociální perspektivě a odhaluje fenomén identifikace člověka s urbánním prostorem města. (Tom_Hlavacek)

(více)

Recenze (4)

Riccmond 

všechny recenze uživatele

Dokument, který místy velmi pobaví (ŠeBa a jeho nesmrtelné hlášky) a jindy zase chytne za srdíčko nejednoho fanouška kopané. A pokud jste byli na brněnském stadionu Za Lužánkami v dobách návštěv 20-45 tisíc, pocity se vám jako zázrakem navrátí. Fakt špica, borci, to se vám betelně povedlo! ()

Kanonyr 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý, autentický dokument o znovuobrození stadionu Za Lužánkami. Snímek byl podán z více úhlů a já jsem byl s výsledkem spokojen. Jediné, co mi trošku vadilo, že jsem občas nerozuměl slovům, protože mikrofon byl daleko nebo nepříliš dobře umístěn. ()

kjama 

všechny recenze uživatele

Brněnský hokejový stadion Za Lužánkami už pár let nestojí a ten fotbalový chátrá. Právě tam se v dětství formovala moje láska ke sportu a proto se mě dokument velmi dotýká. Dokážu také pochopit fustraci fanoušků, kteří si "svůj" stadion opravili aby byli opět svědkem jeho dalšího chátrání. Film jsem viděla v rámci festivalu a měla jsem tu možnost setkat se i s tvůrci. Naprosto nechápu, že toto nešlo do kin, či okamžitě se neobjevilo v televizi. Velmi dlouho jsem se tak nezasmála, zároveň jsem si pobrečela z nostalgie, zopakovala trochu hantecu a hlavně se ujistila, že spousta lidí má to fotbalové srdce a je schopna se nezištně podílet na něčem větším. Díky moc Tomáši :). ()

Reklama

Reklama