Reklama

Reklama

Národní očista

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokumentární film Národní očista otevírá dosud u nás dokumentárně nezpracované téma jedné z nejtemnějších částí naší historie – poválečných retribučních procesů a lidových soudů. Rozkrývá problematiku veřejných poprav, otázku viny a trestu, touhy po pomstě za každou cenu a osobní účasti na jejím vykonání. Skrze zatím nepublikované archivní záběry můžeme téměř v přímém přenosu sledovat ukázky lidových soudů, poprav a dramatické příběhy lidí, kteří byli v retribučních procesech odsouzeni na smrt často za banální osobní spory. Kromě různých hádek mezi sousedy, závisti kvůli majetku a rodinným svárům byla motivací udavačů také tzv. „horizontální kolaborace“, kauzy žen obviněných z milostných vztahů s Němci. I tuto problematiku dokument skrze skutečné osobní příběhy ukazuje, čeho všeho jsou lidé schopni, jak na straně trestaných, tak trestajících. Mapuje toto období také pohledem historiků, právníků a etologa, kteří se zamýšlejí obecně nad tím, proč se z lidí za války stávali udavači a jak funguje v člověku mechanismus touhy po odplatě, nejen uvnitř jedince, ale i v davu. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Krátké zmapování faktů a plno čísel, za kterými jsou opět schováni lidé. Český národ se dere z háchovské ulity, kde pevnou rukou vládla politika pasivního přežívání v okupaci, a chce se mstít, na poli právním, ale žel i na ulici a vesnicích. Tvrdě, nejlépe stejně, jako jeho okupant a trýznitel. Zde nejde o Čechoslováky, kteří nebyli v Evropě jediní mstitelé a samozvaní zastánci spravedlnosti, tady jde o člověka samotného, kterého kupředu žene, místo radosti a naděje po novém začátku, převážně zloba a nenávist, jak je vidět i v dnešních dnech, kdy se tento jinak poučný dokument o různorodosti lidských povah a nebezpečnosti davového jednání, mění v kontroverzní záležitost. A je skutečně i v roce 2018 nutné připomínat, jaké zrůdnosti páchal nacistický režim v Evropě? Zřejmě ano. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Rozhodně velmi kvalitní dokument o stále ještě dosti neznámém / nepřijatém tématu našich dějin. Za normálních okolností bych jej hodnotil čtyři hvězdami, protože ale jde o tuzemskou produkci, rád "přihodím" hvězdu navíc. Jen houšť a větší kapky... Mimochodem velmi zajímavé je to, jak někteří zdejší komentátoři dokumentu předhazují manipulaci, neobjektivitu či protičeskost. Právě to velmi ilustrativně ukazuje, jak moc se mnozí Češi doposud nevyrovnal s vlastní historií... Zajímavé komentáře: mchnk, Hwaelos. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Velice chytře prokomponovaný dokument, který hovoří o palčivém tématu, jež dodnes rozděluje společnost. Už název napovídá, že režisér pracuje s určitým zorným úhlem, ale domnívám se, že to nevadí. Kontext je v tomto případě dobře známý, proto mi nepřijde nutné pořád znova podotýkat, že retribuce se dotkly rovněž skutečných kolaborantů a válečných zločinců nebo že nasrání obyvatelstva mělo logické důvody. Namísto toho se Kratochvíl věnuje spíš oněm sporným případům, kde bylo jednoznačné provinění prokázáno spíš na podkladě plošného uplatnění Benešových dekretů, než na základě faktů. Kromě informační hodnoty si ale cením i toho, jak režisér film vystavěl. Sevřenost celku buduje za pomoci několika složek, které se opakovaně vracejí (mluvící hlavy, útržky z dobových filmových týdeníků a Werichova satira, z níž imho opravdu hodně mrazí). Zároveň se talking heads velmi dobře doplňují tím, že v jednotlivých segmentech hovoří vždy o stejném tématu, jen vnášejí různé úhly pohledu. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument na ktorý som sa tešil a očakával som od neho historickú bombu. Ale skutek utek. Začiatok nás pomaly uvádza do deja. Beneš 19.6.1945 podpisuje Veľký retribučný dekrét, ktorý mal za úlohu potrestať skutky spáchané v dobe 2. svetovej vojny. Ním boli založené Mimoriadne ľudové súdy (celkom 24), významné osobnosti súdil Národný súd, previnenie proti národnej cti trestali aj národné výbory. V ich právomoci bolo aj udelenie trestu smrti (na Slovensku požiadavka na sudcu bola osoba staršia ako 21 rokov, politický bezúhonný a musel vedieť čítať a písať??). Čo to vlastne retribucia znamená - odplata vykonaná po skončení vojny na porazenom nepriateľovi a jeho pomocníkoch kolaborantov. Prvá verejná poprava v rámci retribučného procesu bola poprava námestníka pražského primátora počas vojny a horlivého stúpenca nacistického besnenia profesora Josefa Pfitznera. Na jeho poprave 6.9.1945 na Pankráci bolo prítomných 30 tisíc ľudí a zároveň išlo aj o poslednú verejnú popravu v Prahe. V ďalšej časti sa úroveň dokumentu úplne stratila a vybavovala sa na úrovni okresnej ligy. Ktorá žena, komu bola alebo nebola neverná a ktorá spala s kým? A neberiac do úvahy komentár, ale český fundovaný historik oblečený v maskáčoch s americkým emblémom na rukáve. Tak to už bola sila už aj na mňa. Mal by som ešte mnoho materiálov na zverejnenie, ale tento odev v dokumente pod názvom Národná očista si myslím že bol viac ako nepatričný a preto som aj skončil. Ale toto nemôže byť iba osobnou vecou tohto historika. Škoda. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Nakonec mi nejpřínosnější připadaly příspěvky etologa Jana Zrzavého. Jinak je to další z těch "objevných dokumentů" dokazující, že největší peklo se rozpoutalo až po II. světové válce v ČSR. Zaujalo mne, že i tak známý případ Herty Kašparové zde byl zmíněn jen jakoby mimochodem a v zjednodušené až zkreslené podobě. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Námět opravdu výtečný, ale výsledek nějak nenaplnil má očekávání. Demonstrovat nespravedlnost procesů na dvou děvčatech , která randila s gestapáky a šli si sednout na pár měsíců asi není fér, ale ve srovnání s případy během vystěhování sudetských Němců, kde docházelo i k vraždám nevinných, se mi to zdá trochu nepřiměřené. To nemluvím o tom, že případy jako prezident Hácha ( do kterýho se chudáka trefovali všichni chytráci co emigrovali včetně V+W) nebo nezmiňované známé osobnosti typu Burian tady mají minimální ne-li nulový prostor. PS: Trochu cimprlich rozmazávat postavu dobytka Franka při popravě ne? To je nějaká pseudokorektnost nebo co, jako? ()

MartinX. 

všechny recenze uživatele

Dokument poučný v mnoha směrech. Jednak ukazuje, že největší "hrdinové", bažící po spravedlnosti, se vyrojí pravidelně, až jim nic nehrozí. To konečně vidíme i u současných bojovníků proti komunismu, třicet let po něm. Ostatně, ta spousta chytrých, kteří soudí sedmdesát let po válce, je taky docela smutná. Věci jsou obvykle složité, a tento dokument se moc nesnaží onu složitost ukázat. A tak je tento film poučný také v tom, jak lze malou manipulací dosáhnout velké manipulace. Ani se nenamáhá vyložit, že tomu všemu něco předcházelo. Peklo, jaké v tomto rozsahu nemá v lidských dějinách obdobu. Strach a deformace lidských povah, které ta hrůza vykonala, dokument zcela pomíjí. Že mnohé excesy, které se děly po válce, mají svůj základ v tom, co se dělo během války, autora moc nezajímá. V dokumentu jsou kromě toho zcela nechutným způsobem použity úryvky z válečného vysílání V+W. Pane Kratochvíle, řečeno právě s tím Werichem, ve válce se bojuje jakýmikoliv prostředky, ve válce se nadává, ve válce se vyhrožuje. V té válce se, opakuji, bojovalo se zlem, které v této mase nemá obdoby. Koho udivuje, že se tomu zlu nadávalo a vyhrožovalo, má něco s hlavou. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je výsměch elementární objektivitě. Jak tady někteří zmiňují: v dokumentu vůbec nic nepadne o hrůzách, které předcházely mimořádným lidovým soudům (a Národnímu soudu v Praze) - pouze naznačeno je to u stvůry Kašparové. Mimořádné lidové soudy odsoudily na smrt výraznou část gestapáků, kteří se českým úřadům dostali po válce do rukou. Většina českých kolaborantů, kteří byli odsouzeni k smrti, si to rovněž zasloužila (stačí si prostudovat seriózní odbornou literaturu, sám znám regionální případy). Prohřešky proti malému retribučnímu dekretu byly řešeny trestními nalézacími komisemi ONV, které neudělovaly drakonické tresty (navíc velká část případů skončila omilostněním či očištěním). O kvalitě dokumentu vypovídá též obsazení, poněvadž z vystupujících historiků ani jeden nepatří k renomovaným a obecně známým (osobně znám pouze Machalu, jenž byl jako jediný poměrně solidní a seriózní). Stačí si to porovnat s historiky, kteří vystupují v dokumentu Apoštol národní zrady. ()

MJ 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé, ale málo objektivní. Od začátku to na mě působilo účelově "protičesky"... ()

Reklama

Reklama