Reklama

Reklama

VOD (1)

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Krásný film, plně nadýchaný tou atmosférou roku '62 a překypující sympatickými postavami a jejich příběhy. Jen málo filmů dokáže přiblížit atmosféru určité doby v takové míře jako American graffiti. Celý snímek je doprovázen výborným hudebním výběrem, který hraje téměř bez přestání. Herecké výkony všech hlavních představitelů jsou skvělé a ukáže se nám tu i mlaďoch Harrison Ford. Americké graffiti je nádherný film, který na mne udělal obrovský dojem. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Ach, to mládí. Jak nám krásně ubíhá před očima. Nádherný (ne)příběh zasazený do 60. let je esence doby, potažmo celé generace. Nemusí se jednat o nějaké velké drama s prvoplánovými scénami rvoucí za srdce, stačí jen vsadit na mírně naivní a naturalistické pojetí, protože ukazuje hrdiny v naprosto přirozených a nám blízkých situacích. Žádná hlubokomyslná sonda do duší teenagerů, jen pohodová a vtipná retrozábava, která pro milovníky starého rock'n'rollu může přímo apelovat na kult. Okouzluje nás a připomíná nám krásné časy našeho mládí, kdy jsme žili stejným ležerním způsobem života a svým "prozevlováním" a typizací hrdinů se hrdě trefuje do skoro každého charakteru. Stojí na pokraji dospělosti a tohle je jejich poslední noc. Noc, za kterou se taky může všechno změnit. V závěru ještě dodává nostalgickou a myšlenkově hodnotnou tečku a vám bude ten film připadat božský. Jistě, někdo to může rychle shodit, že je to film o ničem, ale pro mě, jako pro člověka, který se v podobné etapě života nachází, má tato jízda maximálně pozitivní náboj se vším, co k tomu patří. That's the way I like it. O to víc mě mrzí, že po tomto filmu už Lucas popustil a podobně laděný snímek už ani nehodlá natočit. Mnohdy se dá totiž v menším prostoru a s menší kamerou vykouzlit více, než co by se vešlo do všech galaxií... ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Teda Georgi, ty se toho nebojíš. Americké graffity jsou filmem v úplně jiné smyslu tohoto slova než pozdější slavné Hvězdné války a upřímně mohu říct, Lucas uměl (a já doufám stále umí) točit film. Tady trefil skoro vše, co mohl. Retro 60. léta do posledního detailu a jedna dlouhá noc několika kamarádů. Rozhodování o budoucnosti se tu potkává s pochopením vlastních citů a uznání vlastní smrtelnosti/porazitelnosti. Příjemný 110 minut bez slabšího místa, které odsýpají i přes nikterak extra nabitý děj. Graffity jsou mimo jiné také jukebox největších hitů 60. let a se správnou náladou jsou trefa do černého. PS: Robert Zemeckis se při natáčení Návratů do budoucnosti minimálně maličko inspiroval:) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Oddychový film bez špeciálnych efektov okamžite nadchne divákov. Nerieši extra závažné témy, ale ponúka výpoveď svojej doby a dôveryhodne predostiera charaktery jednotlivých osôb. Vo filme mohol každý nájsť sám seba, svoju mladosť a práve preto sa stal kultovým. Pôvodný prvý zostrih filmu mal až 210 minút, súčasných 110 minút však plne stačí na to, aby ste si retro film dokonale vychutnali. Prenesiete sa s ním do obdobia, kedy v hitparádach kraľovali spevák Bobby Darin, či priekopník rock'n'rollu Buddy Holly. Americké graffity dodnes ostávajú po réžijnej stránke najlepším filmom Georga Lucasa. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Americké dospívání v šedesátkách z pohledu George Lucase? No já vám nevím, na mě se to zdá moc jednoduché a glorifikující. Jako kdyby všechen ten rock'n'roll znamenal bezproblémové ježdění ve fordkách, vanilkovou colu a Budy Hollyho. Asi nás je menšina, ale pro mě vždy bude Americké graffiti jen tím docela atmosferickým filmem Lucase, ve kterém je plno krásných aut a několik různě kvalitních příběhů. Na to abych ho i já bral nějak kultovně je pro mě moc plochý. Každopádně 110 minut je to ale docela příjemných. Tím to ale pro mě končí. Your car is uglier than I am. That didn't come out right. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • V roce 2007 označil Americký filmový institut snímek jako 62. nejlepší film v historii. (novoten)
  • V době natáčení se Harrison Ford živil jako truhlář. Jednoho dne mu ale zavolali z kanceláře režiséra George Lucase. Byla to zakázka na výrobu skříně. Když Ford dorazil na místo, Lucas řekl, že si ho pamatuje z nějakého filmu. Divil se, že se herec živí truhlařinou, a nabídl mu malou roli ve filmu. [Zdroj: prochlapy.cz] (Duoscop)
  • Jeden z důvodů, proč většina studií odmítla scénář byl ten, že režisér požadoval na soundtrack alespoň 40 písní, což by přirozeně vedlo k vysokému rozpočtu. Na milost ho vzal Universal ve chvíli, kdy do hry jako producent vstoupil Lucasův přítel Francis Ford Coppola, tehdy posílený úspěchem Kmotra. (novoten)

Reklama

Reklama