Reklama

Reklama

VOD (1)

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Tak se mi zdá, že Hvězdné války (asi) zabily jinak docela velký talent - THX 1138, Americké grafitti... Co by býval Lucas natočil, kdyby zbytek své kariéry nespojil s fenoménem rytířů s blikajícími meči? Protože American Grafitti je vynikající retro - ten feeling rock n' rollu, pomády, drive-in kin a naleštěných kár je prostě super! K tomu mladičký Ron Howard nebo cameo Harrison Forda! Prostě škoda, George už se asi nikdy k takovéhle čisté filmařině nevrátí. ()

Redlum 

všechny recenze uživatele

Lucase prilis v lasce nemam, ale Americke graffiti se mi zkratka libilo. Neni to nic hlubokomyslneho, spise takova oddychova retro-komedie se skvelym "jukeboxem" starych vypalovacek. Pohled na mlade zacinajici herce a tvurce (Ron Howard, Richard Dreyfuss, Harrison Ford) take potesi. A dalsi plus filmu - at jsem se dival jak jsem chtel, nenasel jsem tam zadneho robota! Doufam, ze Lucas pri dalsi vlne renovaci svych del nesahne i po Americkem graffiti. Vsichni vime, ze by toho byl schopny. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film George Lucase. Velká škoda, že se navždy zaprodal galaxii daleko odtud a jednomu dobrodruhovi s kloboukem, protože tady dokázal v komorním žánru dokonale vytvořit maloměstskou atmosféru a za pomoci perfektně padnoucích herců vyprávět příběh se všemi aspekty sociálně-existenciálního dramatu a zároveň dostatečně odlehčenou teenagerskou komedii. Klíčem je to, že až do samotného konce není jasné, k jaké rovině se scénář přikloní. Zda nechá hrdiny v průběhu jediné noci definitivně dospět nebo jim udělí bolestnou lekci. A možná, že dokáže zcela nenásilně udělat obojí. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Retro pohádka přesně podle mýho gusta..... prostě takový příběh nepříběh, který je jakousi feel-good coming-of-age drobnokresbou, odehrávající se za jedné letní noci, a rámující půvab, naivitu a radosti i strasti mládí, ale i náturu a vzpomínky jedné generace. Nejzajímavějším prvkem je zde však hudba znějící z široké palety míst [rádia, auta, ulice, jukeboxy, apod.], která je výhradně diegetická, a která hraje prakticky nonstop takřka po celou dobu stopáže. O to větší je škoda, že se George Lucas nadobro upsal Hvězdným válkám a už nikdy nic podobnýho nenatočil, protože jeho impakt na nezávislé scéně amerického filmu je díky tomuto dílku prostě nesmazatelný.... Soundtrack boží! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Perfektní iluze. Maloměstský život (nebo se snad jedná o velké město, ve filmu není poznat) amerického západu jedné jediné letní noci. Absolventi se střetávají, aby se příštího dne možná navždy rozešli do svých dalších životů. Postava DJ ďábla provází hlasem celou noc, jeho malé cameo je milé a dodává nádech tajemna. Jedno je patrné, život v amerických 60´ byl asi o padesát let před životem u nás, a řekněte sami, kdo by v téhle hudební éře nechtěl žít (já bez váhání, nemuset do Vietnamu). Letní filmy, to je moje. Velmi solidní dabing ČT 1995. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • V době natáčení se Harrison Ford živil jako truhlář. Jednoho dne mu ale zavolali z kanceláře režiséra George Lucase. Byla to zakázka na výrobu skříně. Když Ford dorazil na místo, Lucas řekl, že si ho pamatuje z nějakého filmu. Divil se, že se herec živí truhlařinou, a nabídl mu malou roli ve filmu. [Zdroj: prochlapy.cz] (Duoscop)
  • Harrison Ford byl požádán, aby si pro film ostříhal vlasy. Odmítnul s tím, že jeho role je příliš malá a místo toho navrhl, že bude nosit klobouk. (novoten)
  • Ve filmu jsou použity tři Chevrolety 1955. První je vidět při záběrech zvenku, druhý při záběrech zevnitř a třetí se použil při natáčení závěru závodu. (novoten)

Reklama

Reklama