Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Apoštol národní zrady je portrét temné osobnosti protektorátu i s jeho fascinujícím životním příběhem. Sleduje ideologickou přeměnu Emanuela Moravce z oddaného vlastence na kolaboranta, který raději spáchá sebevraždu, než aby byl po válce popraven... Emanuel Moravec, pokud by padnul na začátku války, možná by se po něm dnes jmenovaly ulice a učili bychom se o něm ve škole jako o národním hrdinovi. Kolaborantem se člověk nerodí, stává se jím. Zažili ve svém životě zásadní proměnu, kdy se i z vlastence stal zrádce. Ze strachu nebo ze zištných důvodů a možná, že zpočátku i s dobrými úmysly. Ve výsledku je ale kolaborace vždy jen spolupráce zbabělců, kariéristů a psychicky narušených lidí s těmi, kdo si uzurpují moc bez ohledu na druhé. Dohrávaný dokument s unikátními archivními záběry by měl být jedním z kamínků do mozaiky kolektivní paměti národa. Jména našich největších kolaborantů z období protektorátu by nikdy neměla upadnout v zapomnění, protože národ, který nezná vlastní minulost, je odsouzen si ji zopakovat. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

tatopulos 

všechny recenze uživatele

Kvalitní hraný dokument, rozhodně lepší než Až na dno zrady, který zůstal pouze u hodnocení jeho kolaborace, nezáživném vyprávění jeho života před Mnichovem (zaostal za psychologií osvětového ministra a o jeho machismu se zmiňuje jen okrajově). https://www.csfd.cz/film/230866-az-na-dno-zrady-emanuel-moravec/komentare/. Emanuela Moravce hodnotí historikové, evoluční analýzu udělá Cyril Höschl. Přibližují jeho život, ale nemůžou se shodnout, proč se spojil s nacisty. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument je o Emanuelovi Moravcovi, o jednom z najkontroverznejších postáv obdobia Protektorátu Čiech a Moravy. Zaujímavý je jeho postupný prerod z bývalého legionára, demokrata a masarykového stúpenca v osobnosť kolaborujúcej s hitlerovským nacistickým režimom (právom býva označovaný, ako český Quisling, pomenovaný po nórskom symbole zrady). Jeho aktivita sa mu vyplatila a bol menovaný ministrom školstva a ľudovej osvety, zakladal českú obdobu Hitlerjugend pod názvom Kuratórium mládeže v Čechách a na Morave. Až do konca vojny organizoval verejné zhromaždenia na ktorých nabádal k poslušnosti a lojalite k Tretej ríši. Vzhľadom k tomu, že bol postrachom pre českí ľud uvažovalo londýnske velenie o možnom atentáte na neho. Nakoniec svoj život ukončil sám v deň vyhlásenia Pražského povstania, kde sa bál oprávneného hnevu ľudí. Emanuel Moravec je stelesnením hrdinu z ktorého sa stane zradca a kolaborant. Obdobne skončili aj jeho deti mladší syn člen Hitlerjugend zahynul pri nálete a starší bol v roku 1947 popravený za účasť v SS jednotkách. Tento dokument je omnoho lepší, ako film Až na dno zrady, Emanuel Moravec z roku 1997. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařený vzdělávací dokument na České televizi. Vyprávění, filmový archiv, komentáře. S málokterou ideologií bylo takto rychle zatočeno kulkami.  Na bakalářském studiu na FHS UK jsem měl zkoušku z knihy Fašismus. Němci měli k českým fašistům  z Vlajky a dalších velmi rezervovaný, nedůvěřivý vztah. https://www.ceskatelevize.cz/porady/10727210677-apostol-narodni-zrady/ ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený a zpracovaný dokument o postavě českých dějin, která dodnes budí vášně. Forma zpracování byla vhodně zvolena. Akorát Pavel Nečas mi jako pretendent Moravce moc nesděl, je v obličeji typově jiný. Na druhou stranu, když jsem se zamýšlel, koho místo něj, jak mě nikdo nenapadl, on má vzhled dost unikátní. Ale rozhodně lepší volba, jak Landa v Českém století. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Životní příběh nejvýše postaveného kolaboranta českého původu Emanuela Moravce u něhož je neskutečně fascinující obrat o 180 stupňů z obránce republiky v jejího ničitele. Tento dokument částečně hraný je přehledný a pro mne jako někoho, kdo se o danou tematiku zajímá byl přínosný třemi info: 1) Už ve třicátých letech Moravec ve svých odborných statích projevoval neskrývaný obdiv k fašistickému zřízení 2) zmapovaný jeho milostný život 3)podrobné zmapování jeho konce , věděl jsem že se zastřelil, ale že ho ještě i zahrabali a pak vyhrabali... ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama