Reklama

Reklama

Eurovision Song Contest 2018

(pořad)
  • Portugalsko Eurovision Song Contest 2018
Hudební / Soutěžní
Portugalsko, 2018, 2x120 + 220 min

Obsahy(1)

Největší televizní událost první poloviny roku je tady. Postoupí Mikolas Josef jako teprve druhý český reprezentant do Velkého Finále? Přímý přenos 63. ročníku Eurovision Song Contest. Česká republika se účastní prvního semifinále spolu s dalšími 18 zeměmi a má historickou šanci postoupit podruhé ve své historii do velkého finále. Mikolas Josef je favorizován se svou písní Lie To Me, se kterou reprezentuje Česko v 63. ročníku Eurovize. Pro naši zemi je to teprve sedmá účast na této největší nesportovní události světa, kterou letos hostí hlavní město Portugalska – Lisabon. O dalších postupujících můžete rozhodnout i vy, a to hlasování přes SMS nebo oficiální aplikaci Eurovize, se kterou bylo možné hlasovat i v českém národním kole. Hlasovat nelze pro domácího interpreta. Postupuje celkem deset zemí z devatenácti. Kromě České republiky se tohoto semifinále účastní také Albánie, Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Belgie, Bulharsko, Estonsko, Finsko, Chorvatsko, Irsko, Island, Izrael, Kypr, Litva, Makedonie, Rakousko, Řecko a Švýcarsko.
Druhé semifinále největší nesportovní události na světě Eurovision Song Contest proti sobě svádí 18 zemí. Postoupit do Velkého finále však může pouze deset z nich. Toto semifinále navíc nabízí souboj tradičně úspěšných zemí v této soutěži, z nichž mnohé již v minulosti minimálně jednou vyhrály nebo se tradičně umísťují velice vysoko ve finálním žebříčku. Ve druhém semifinále se utkají se svou hudbou tyto země – Austrálie, Černá Hora, Dánsko, Gruzie, Maďarsko, Malta, Moldavsko, Norsko, Nizozemsko, Polsko, Lotyšsko, Rumunsko, Rusko, Slovinsko, San Marino, Srbsko, Švédsko a Ukrajina.
Lisabon hostí poprvé ve své historii Velké Finále Eurovision Song Contest. V roce 2017 vyhrál Salvator Sobral jako první Portugalec tuto soutěž s třiašedesátiletou tradicí. Celkem 26 zemí se utká o vítězství, z toho 20 postoupilo ze semifinále a 6 postoupilo automaticky. Mezi nimi domácí Portugalsko jako hostitelská země a dále pak tradičně země velké pětky – Francie, Itálie, Německo, Španělsko a Velká Británie. Tento ročník Eurovision Song Contest, stejně jako loni, rozděluje body diváků a body poroty, které následně sečte dohromady. Funguje to tak, že porota rozděluje 1–8, 10 a 12 bodů deseti písním. Tyto body se diváci dozvědí jako první od hlasatelů jednotlivých veřejnoprávních televizí. Stejný počet bodů rozdělují také diváci. Jejich hlasy z jednotlivých zemí se sečtou a připočtou se k hlasům od poroty. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Karlos80 odpad!

všechny recenze uživatele

Eurovisi pro rok 2018 vyhrála zopěvačka Netta která representovala Israal:-) Jen nechápu, od kdy je Israel v Evropě, aha už vím, ona musela vyhrát jinak by to byl rasismus, a pak tu máme i silnou všudypřítomno, leč neviditelnou jewrejskou lobby že? :-) Mno, pokud to takhle půjde dál, tak se dožiji i toho, že se naše děti ve škole budou učit hebrejsky. :-) Rok od roku trapnější vítězové a zprofanovaná záležitost. Tohle politické divadlo jak se zdá už dávno není soutěž o zpěvu. Doby kdy touto soutěží prošla například skupina Abba nebo Celin Dion jsou nenávratně pryč... ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

26 úděsných pěveckých vystoupení, kdy si člověk řekne: "To ušlo." dvakrát za 3 hodiny, zbytek apaticky zhlédne, aby se prokousal k tomu "zábavnému" konci, který ho pokaždé akorát nasere. Odborná politická porota z účastnických zemí rozdělí hlasy podle toho jakého souseda či spojence má nejraději (nás tradičně nikdo, takže dostaneme hovno), přičtou se hlasy diváků, kteří pokud mají štěstí, vyhraje účinkující, který se jim skutečně líbil nejvíce a je po všem. O to je naše letošní 6. místo fakt cenné, takřka gigantický kulturní "úspěch" tuzemské svěží (ne)populární scény, kterou si střílí lidé do uší po celém světě. Šokující, ale pravděpodobně se lidem mimo ČR více líbí světová moderní hudba než námi dříve vyslaní Kabáti zpívající o chlapech, co se posrali s nožem anebo sekerou.Ta soutěž je příšerná sračka, ale nutí české organizátory soutěže a s nimi i hudební scénu, aby si hrála na světovou a vyslala do soutěže někoho, kdo se zalíbí i mimo hranice, čímž se vyšle vzkaz především do ČR, kde je vrchol popu stále Michal David, Kryštof nebo Chinaski s texty z generátoru náhodných slov s pozadím špatně zparodovaného italského disca 80. let nebo britského pop-rocku let 90., že svět je (půl století) trochu jinde a ne pouze v hudbě. Třeba se díky tomu naše nepopulární hudba trochu zlepší a člověk se nepoblije pokaždé, když omylem zapne rádio, protože jinak k jejímu aktivnímu vyhledávání nutkání skutečně nemá. A absence kýblu u rádiových přijímačů je pádný důvod, proč jednou za pár let přetrpět tři hodiny Eurovizi, která by se měla používat místo waterboardingu a zpívat by pak začal skutečně úplně každý. 40 % Pro zajímavost: Izrael, Rakousko, tam jsme skončili u diváků na 1. místě. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Zdá sa mi, že v porovnaní s minulými ročníkmi bolo menej kecov a program rýchlejšie odsýpal. Stále ťažšie sa mi hľadajú piesne, ktoré ma zaujmú, ale niečo malé vždy ulovím. Ani mne sa zďaleka nepáčia všetky, ale dobre si uvedomujem, aký druh piesní tu súťaží. A keď nemám náladu, tak ma nikto nenúti Eurovíziu pozerať. Väčšinou si ju nahrám a potom pozriem alebo popreskakujem, keď (ak) sa mi chce. Dávať takémuto programu odpad, pretože sa mi nepáči produkcia, je ako pozerať súťaž v hip hope, keď ho nemám rád - a potom mu dať odpad. Eurovízia je prevažne popík, interpreti sú podľa mňa zriedka známi za hranicami... má to proste svoje pravidlá a špecifiká. Ak vám to vadí, prečo to pozeráte? Keď máte iný vkus, ťažko si tu budete hľadať niečo pre seba. ()

Big Bear odpad!

všechny recenze uživatele

Tak nějak přemítám nad dnešním světem a vybavuje se dávný vtip z rádia Jerevan... ,? Rádio, kdy bude lépe?'' - ,,Už bylo...''. Ať už koukám na zprávy, či na cokoliv jiného, mám dojem, že ať už jsme si prošli čímkoliv, není to nic proti tomu čím si projdeme v budoucnu a že to vlastně bylo celkem v pohodě... Všechno je dneska tak nějak divné. Nelogické. Menšiny dnes mají více práv než majority, čím větší exot se někde objeví, tím více řve o svých právech a všichni mu naslouchají a souhlasně přikyvují. S hudbou je to dle mého podobné. Buď už jsem zestrárnul a přešel svůj breakpoint, nebo tak nějak dnes nemám pocit, že to co se teď hraje jako mainstream je poslouchatelné. A jestli to přetrvá 50 let jako hudba našich tátů a co 50 let, 80, 90 let ! nezapomeňme na éru blues, jazzu a hlavně swingu atd..., tak se všem omluvím. Ja si myslím, že je to krmě pro zblblé mladé masy a Eurovision mi připadají jako takové ,,chléb a hry'' co lůze čas od času nějaký ten caesar dopřál aby byla v poho a moc se nezajímala o to jakým způsobem a kam Řím vede. Všichni se mají rádi, všechno je bezva, každej stát je kámoš. Je to prostě takové sluníčkové intrnešnl křepčení! Hudební Hry bez hranic. A do toho nadějná generace nových slavíků... že vypadají divně už od pohledu? Tím lépe! Čím větší exot, tím větší šance na úspěch! Vzpomeňme na vousatou zpěvačku s pindíkem Konchýtu Buřt, kterážto vyhrála za Rakousy na což byli doma jistě pyšní... No teď to naštěstí nebylo tak ostré, vyhrála ,,Mama'' Cass z Izraele ... v Eurovision... Eh...že Izrael není v Evropě? nechte to bejt.... (nic proti Izraeli, já jim fandím a obdivuji jejich nesmírnou trpělivost s tím vším tam kolem ... já už bych asi u těch mírumilovných sousedů dávno rozsvítil...). Nemám ani nic proti jejím skřekům u nichž můj starší potomek pouštějící si to na ytb si nejprve myslel, že se mu seká video...:-) !!! Jen si kladu otázku, umějí tito mladí ,,umělci'' ještě zpívat jen čistě svým hlasem aniž by ho museli jakkoliv elektronicky upravovat a v jejich případě vylepšovat??? Tedy jasněji, - umí vůbec zpívat? - ODPAD ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

1. semifinále: Tak tady není moc co napsat, uběhlo to celkem rychle, je vidět, že to hlavní se chystá až na finále. Překvapil mě český reprezentant Mikolas Josef, já do teď ani nevěděl, kdo to je, a navíc má ještě takové divné jméno. Ale byl fakt dobrej, zajímavé vystoupení a i píseň dobrá. Jinak postoupili všichni mí favorité až na Ázerbájdžánku, té jsem fandil asi nejvíce, ale bohužel zrovna ona nepostoupila. Jinak líbili se mi Litva, Finsko a trošku Izrael a Rakousko. 2. semifinále: se neslo v podobném duchu jako to první, dokonce bych řekl, že to odsejpalo ještě rychleji. Líbilo se mi např. taneční vystoupení moderátorek večera. Jinak z tohoto kola postoupili pouze dva mí favorité, bohužel Poláci, kteří měli skvělou píseň, tak vypadli. Jinak zklamalo Rusko, ta jejich zpěvačka vůbec nezaujala a píseň byla špatná. Jinak tradičně špatná Ukrajina, jako snad každý rok. Finále: Tak začnu zahájením, ty portugalské lidové písně se mi vůbec nelíbily. Co se týče moderátorek, tak ty mohu jen a jen pochválit, zvládly to skvěle. Co se týče celkově pěveckých vystoupení, tak jsem spokojen, až na výjimky byly všechny písně dobré, takže fajn strávené 4 hodiny u televize. :-) A teď už k výsledkům. Pro mě obrovské překvapení, že propadl Alexander Rybak z Norska, vítěz Eurovision z roku 2009. Naopak překvapení v pozitivním slova smyslu je Mikolas Josef, který skončil celkově na 6. místě! Opravdu úspěch pro Českou republiku, nejlepší umístnění v historii. Jinak já jsem to nejvíce přál Moldávii, líbila se mi hlavně jejich choreografie, fakt to měli vymakaný. Pak mě zaujala Litevka se svou romantickou písní. Dále Slovinka s taneční peckou a taneční song měla i Finka. A mou 5 vyvolených uzavírala dáma z Izraele, která také nakonec vyhrála! Její píseň byla fakt zajímavá, taková jiná od ostatních a určitě si vítězství zasloužila. Jsem hlavně rád, že nevyhrál ten chlapík ze Švédska, ta jeho píseň byla jak z nějakého gay baru. Jinak to hlasování, myslím si, že daleko lepší vkus mají diváci, je to už několik let vidět. Dle mého názoru by "odborné" poroty do toho hlasování neměly zasahovat, stejně ani pořádně nevíme, kdo v takové porotě sedí. Mělo by to prostě být jenom na divácích. No každopádně povedené finále (i obě semifinále), Portugalci to organizačně i moderátorsky zvládli na jedničku, pěvecké výkony skvělé, s vítězkou spokojenost a tak mohu v klidu i ohodnotit 5 hvězdičkami. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděl pár ročníků Eurovision, ale vždy hlavně kvůli přehlídce nejrůznějších exotů z různých koutů světa, než abych jí považoval za nějak hodnotnou soutěž. Snad v době kdy vyhrála taková ABBA, by se o tom dalo ještě mluvit, ale hlavně poslední ročníky stály vážně za to. Samozřejmě se tu objevilo několik zajímavých interpretů nebo skupin (Ruslana, Lordi, Loreen, Alexander Rybak, nebo Conchita Wurst), ale většina ostatních nestála ani moc za řeč. Nějak mě nepřekvapuje, že Česká republika nikdy nějak extra nezazářila. Tedy až letos a to ještě díky borcovi, kterého jsem do onoho večera vůbec neznal. Jeho písnička potažmo vystoupení nebylo nejhorší. To že vyhrála zástupkyně Izraele, komentovat nebudu (v historii soutěže není prvním vítězem z této země, která do Evropy nepatří, ale díky židům je s ní pořád spojována…). ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Horší než předloni, lepší než vloni. Show jako takovou jsem od Portugalska čekal trochu lepší, nicméně kvalita písniček nadprůměrná, postupy v semifinálových kolech v 90 % spravedlivé a výsledky finále jak takž také obstojné (ačkoli body především od "odborných" porot mě teda nepřestanou udivovat asi nikdy). Za mě nejlepší vystoupení určitě Irsko. Ale úspěch ČR teda opravdu wow! :) Že budeme ve finále čtvrtí v diváckém hlasování by mě ani ve snu nenapadlo! :) Nicméně Mikolas nás reprezentoval opravdu výborně. Jsem docela zvědavý, čím to chce ČT v budoucnu překonat, ale palce držím v každém případě. Pokud Čechy zajímá tak hojně různá sportovní utkání, proč by musela Eurovizie (jako největší hudební utkání) mít v ČR tak tragickou sledovanost? Neříkám, že to nemá své mouchy, ale nemyslím si, že je to trapná show jako občas slýchám. ()

oveckaoa odpad!

všechny recenze uživatele

Eurovizi jsem přestal sledovat od doby kdy tam byla Tereza Kerndlová a nepostoupila pak to šlo do háje. Za tu dobu se tam vystřídalo několik českých zástupců a skoro všichni nestály za nic například tito trapáci https://www.youtube.com/watch?v=JsjBPt-GeFc (snad mě Banga nezažaluje za rasismus) výjimku tvořila pouze Gunčíková jejiž píseň se dala aspoň poslouchat. Tento český zástupce o kterém jsem do začátku této soutěže nikdy ani neslyšel (o nic jsem stejně nepřišel) též nic nepředvedl a jeho píseň je příšerná po všech stránkách. Ohledně Izraelky před chvílí jsem shlédl klip a tragédie po všech stránkách nicméně kauza MeToo je pořád aktuální tak se nedivím. Jinak pořád to má větší úroveň než český Slavík, kterého věčně vyhrávají jedni a ti samí co minimálně 10 roků nic nového nevydali. P.s. jinak pro mě za mě ať tam soutěží i Somálsko a Šalomounovy Ostrovy ()

filipvrbik odpad!

všechny recenze uživatele

Svět se zbláznil, prohlásila moje mamka a já jí dávám jednoznačně za pravdu- aby vyhrála jakási "zpěvačka", která pouze vydávala určité skřeky, to už bylo opravdu za hranou, všichni kdo na ni hlasovali, by se měli dobrovolně nahlásit v Bohnicích nebo Černovicích...a celkově úroveň soutěže jedna velká katastrofa, to už v superstar je ročně aspoň 20 lepších zpěváků...to kdyby viděl Palo, tak asi dostal infarkt....0% ()

Yokolobuna 

všechny recenze uživatele

Tak tento ročník jsem si opravdu užil. Z dosud viděných se sice do organizace a do výkonu nejvíce povedlo Švédsko z roku 2016, ale letos jsem se bavil nejvíc. Formát Eurovise je mi velice sympatický. Všechno hezky utíká, minimum zbytečných keců okolo a během pár desítek minut hlasování je rozhodnuto. O to víc mne mrzí, že český jouda dá přednost před Eurovisí stopadesátéčvrté řadě Superstar s jednou písničkou na půl hodinu, výkony na úrovni pouťového karaoke a Cristovaa v porotě. Už jen to, že autor ultimátních hoven jako "Sweet chilli love song" a podobných skladatelských veledíl sedí v něčem takovém jako guru, o soutěži něco vypovídá (viz fajnšmekři jako filipvrbik, kterému zjevně někdo nasral do uší, když mu přijdou ti chcípaci ze Superstar lepšími zpěváky). Ale zpátky k Eurovisi... Bouček taky víceméně dobrý, až na pár nesmyslů jako když tvrdil, že někdo zpíval s lídrem skupiny Maroon Five Adamem Lambertem ehm... asi chyba v poznámkách. Skutečně mne mrzí, že tohle nikdy v rádiu neuslyšíme, přitom některé kousky jsou neuvěřitelně chytlavé a mnohdy současnou produkci, co mi hrají na cestě do práce, hravě strkají do kapsy. Letos mi navíc vyloženě nevadí ani vítězná píseň... jen ta asijská stylizace mi v podání Israele přijde trochu mimo mísu. A moje oblíbené skladby? Jednoznačně Dánsko, Rakousko a ČR :). V závěsu pak Itálie, Francie, Německo, Norsko.... I jejich zasloužené umístění dělá tento ročník zatím mým nejoblíbenějším. Těším se na další rok. P.S. Zajímavě uvažuje i uživatel Zeck... Jakožto správný Čecháček vše označuje za sračku. Česká hudební scéna je sračka... Evropská je pak sračka, od které by se měla ta česká učit? Co tedy sračka není? Zeckovo vlastní hovno? ()

AlexUnited 

všechny recenze uživatele

V tomto ročníku sa vyskytla podľa mňa až nezvykle vydarená, vyvážená, žánrovo pestrá a rozmanitá zostava dobrých pesničiek. Po prvom semifinále som bol vyložene spokojný, pretože do finále odtiaľ postúpili takmer všetky skladby ktorým som to prial. Kľúčový bol postup mojich dvoch naj favoritiek: Estónsko (Elina Nechayeva : La Forza) a Fínsko (Saara Aalto : Monsters). Z kompletnej desiatky postupujúcich by som možno jednu-dve skladby vymenil, ale ideálnych výsledkov sa človek asi nikdy nedočká. Výsledky druhého semifinále však už boli pre mňa katastrofou. Bol tam síce pretlak kvalitných songov takže som vopred rátal s tým, že niekoľko mojich obľúbencov nemá šancu sa prebojovať, ale vôbec by ma nenapadlo, že vyletia obidvaja moji najväčší favoriti z tohto kola a to Malta (Christabelle : Taboo) a Poľsko (Gromee feat. Lukas Meijer : Light Me Up). Taktiež mrzí aj tesný nepostup Rumunska. Finálové kolo som už sledoval teda s istou mierou sklamania a znechutenia, pretože (ako v podstate každý rok) mi vo finále zopár interpretov chýbalo, keďže na ich úkor postúpil niekto, kto tam nemusel byť. A to som po prvom semifinálovom kole naozaj dúfal, že tentokrát mi to má šancu vyjsť defacto ideálne. Preto stŕham jednu hviezdičku, inak hodnotím nadpriemerne, pretože ako som spomínal skladby boli tento rok kvalitné, rôznorodé hudobné štýly (páčili sa mi Estónsko, Fínsko, Dánsko, Rakúsko, Moldavsko, Slovinsko, Taliansko, Španielsko, Litva, Albánsko, Austrália, Cyprus, Maďarsko, z nepostupujúcich Malta, Poľsko, Rumunsko, možno ešte Azerbajdžan, Švajčiarsko,...), množstvo sympatických atraktívnych speváčok, moderátorky taktiež v pohode. Celkovú víťazku nehodnotím, vyhrala divácke hlasovanie, takže čo si ľudia zvolili, to majú. Hlasy poroty tentokrát narobili menej škody než minulý rok, aj keď je zvláštne že porotcovia skôr podporujú mainstreamové pesničky a diváci viacej vedia vyzdvihnúť alternatívne či umelecké vystúpenia. Nesúlad a rozpor medzi diváckym a porotcovským bodovaním je po tomto ročníku evidentný a v mnohých prípadoch markantný, stále si myslím, že hlasovanie porôt by malo byť zrušené. ()

Amalberga 

všechny recenze uživatele

Rok 2018 nic moc, asi proto se Mikoláš Josef umístil relativně vysoko, přitom v těch brýlích a kšandách vypadá neskutečně slizce. Opravdu nechápu, jak to mohla vyhrát Netta se svou neskutečně otravnou písní a ještě ke všemu si očividně půjčila (nebo vykradla, jak se to vezme) z japonské kultury. ()

ExRusikk 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že půlka lidí tady hodnotí samotný přenos, a druhá půlka tu hodnotí to, jak se jim nezamlouvá vítězka. Vyhrála to Netta, která dostala nejvíc hlasů od diváků, love it or leave it. Její tvorba je ovlivněna moderními směry, a to se nemusí líbit každému. Ale je dobré si neplést to, že se vám něco nelíbí s tím, že je něco špatné. ... A teď k mým 4*. Eurovize zvládla hromadu živých vystoupení narvat do jednoho pořadu bez větších zádrhelů a chyb (pominu-li vběhnutí fanouška na stage, to byl velkej lame pořadatelů). Na to, že byla stopáž více než 3 hodiny, vše běželo velmi svižně. Moderátorky zvládly svou roli na jedničku - působily profesionálně, rozhovory zvládly udělat zajímavé a zároveň je rozumně časově krotit, a nechybělo ani trochu toho vtipu. A výsledek Mikolase Josefa byl příjemným překvapením na závěr. ... Jedna osobní poznámka - Netta si mohla nechat ty kecy o zvolení rozdílnosti pro sebe. Zbytečně z hudební akce dělala sociální agitku. ()

Reklama

Reklama