Reklama

Reklama

Sherlock Holmes versus Conan Doyle

(TV film)
  • Francie Sherlock Holmes contre Conan Doyle (více)
Francie, 2017, 52 min

Hrají:

Arthur Conan Doyle (a.z.), Jeremy Brett (a.z.), Basil Rathbone (a.z.), Benedict Cumberbatch (a.z.), Martin Freeman (a.z.), Edward Hardwicke (a.z.)

Obsahy(1)

První detektivku s Holmesem označili za lacinou a váhali s otištěním. Hrdina i jeho autor jsou však dodnes kulty. I více než 130 let poté, co jej Arthur Conan Doyle stvořil, je Sherlock Holmes fenoménem – a už dávno ne jen literárním. Neustále inspiruje a vybízí k novým zpracováním a dokonce i výkladům. Přitom, jak už to bývá, zpočátku příběhům podivínského detektiva nikdo nefandil. Ba naopak: Doyle měl dokonce dostat peníze navíc za souhlas, že první novela Studie v šarlatové může být otištěna až po roce od svého vzniku. Samozřejmě ovšem následoval obrovský úspěch, který autora nejdříve těšil, ale zároveň jej svazoval v souvislosti se zamýšlenou „serióznější“ tvorbou. V dokumentu pochopitelně najdete bohaté ukázky z většiny filmových i televizních verzí, včetně té nejnovější, nejslavnější a nejdiskutovanější: britského seriálu Sherlock, kde ztvárnil titulní roli Benedict Cumberbatch. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nových informací pro mně osobně celkem 0, ale to je jen můj problém. Příběh pánů Doyla a Holmese a jejich vztahu je převelice zajímavý a Francouzi ho ve svém dokumentu plném ukázek různých Holmesů a jejich hereckých představitelů také zajímavě pojali. Dokument je tedy velmi kvalitní a ke zpracování nemám výhrad. 85%. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Svižné opáčko všeho, co každý fanoušek Sherlocka a Arthura Conana Doylea zná. Není na škodu si to vše jednou za čas připomenout. V rámci stopáže maximum informací. Jedna z těch mluvících hlav (myslím nějaký literární expert) sice mlela dvakrát trochu z cesty, ale nad tím se dá přimhouřit oko - beru to jako zkoušku pozornosti. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Francouzi si vymysleli tezi, že literární postava Sherlocka Holmese pozřela a porazila svého reálného autora A. C. Doyla a pak ji všemožně obhajují. Dokument má snaživou obrazovou výbavu (knižní ilustrace, fotografie, ukázky z různých filmových interpretací), ale komentář se soustředí převážně na emocionální prožívání Sherlocka a jeho autora, na teoretické a velmi subjektivní výklady a příliš faktů se v něm nedozvíme. I tak ale přinese několik zajímavých údajů. Ocenila jsem hlavně, jak Sherlock inspiroval reálnou detektivní profesi + spoustu dalších fiktivních postav odvozených od jeho charakteru. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nie je to zlé, vlastne je to v prvej polovici veľmi pútavé. Ale ku koncu už to nudí a šumí do prázdna. Chýba tomu údernosť. Ale možno to bol zámer. Samotný Holmes tiež nebol úderný, ale systematicky, pomaly a na prvý pohľad nenápadne si šiel za svojím, až zrazu... Páčilo sa mi spomenutie Dr. Housea, ktorého skutočne môžeme do istej miery chápať ako novodobého Holmesa. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Legendární literární postava a její činorodý stvořitel Od Studie v šarlatové až po Na starém zámku v Shoscombe. Z informačního hlediska výborné, včetně zahrnutí ukázek detektivových filmových představitelů od Rathbonea po Cumberbatche, nicméně ten stupňující se ústřední motiv zápasu ambiciózního tvůrce s jeho zlatým vejcem, kterého už má po krk, mi přišel až moc na sílu. Při stále větších sumách od vydavatelů v librách i dolarech se těžko umírá v Reichenbašských vodopádech, nehledě na to, že jen postava, která ve skutečnosti nežije, se může stát nesmrtelnou. Chtělo by se říct: „Jak prosté..“ ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama