Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

  • Česko Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje (více)
Trailer 2

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubě lodi se totiž nacházejí tajné plány nové děsivé zbraně, Hvězdy smrti, kterou Impérium právě postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společně s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápětí na planetě zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodině svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobě nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společně s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když Písečné lidi od Bena odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává mu světelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princezně Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té době však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí několik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společně vyrazí do blízkého města a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychleně odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria... (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 267)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, když jsem Lukea Skywalkera, Hana Sola, Darth Vadera a další postavy Hvězdných válek potkala poprvé: bylo mi asi 10, film běžel na polském programu s jejich kouzelným rychlodabingem a já byla celkem u vytržení. Tý vado, střílelo se tam, šermovalo světelnými meči, čarovalo, byli tam roboti (jeden strašně roztomilý!), vesmírné lodě, stíhačky, silní hrdinové a princezny, všemožné obludky a děsivý, sípající padouch! Jiskřička mé příchylnosti ke sci-fi (fantasy) se rozhořela zase o něco více (na úplné vzplanutí musela počkat ještě pár let do Plyšáku). Když se na to dívám v současné době, musím se zprdla hrdla smát té pohádkové jednoduchosti, s jakou je pojata zápletka a vlastně celý SW svět, logika dostala hodně na prdel. Kromě toho je princezna Leia nejhnusnější aristokratka filmového plátna a C3PO nejotravnější postavou, jakou jsem kdy měla tu smůlu vidět a slyšet... hned po Jar-Jar Binksovi. Nedivím se nikomu, kdo "Nové naději" připrdne podprůměr, ale za sebe musím vyjádřit uznání Lucasově umu (ani dnes se po trikové stránce nemusí za svá 35 let stará díla stydět), jeho trpělivosti počkat s prequely desítky let na lepší technologie, jedna astra jde na vrub nostalgie, jednu můžu směle připlácnout za okouzlující úsměv i sarkasmus Hana Sola. 70% A hlavně by bez této inspirace nevznikl nejlepší film všech dob, Turecké Hvězdné války!: http://www.youtube.com/watch?v=tx7PYAAOwxE ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kúzelné sú scény, kedy dej stojí alebo sa len pozvoľne pohybuje (napr. keď sa po púšti presúvajú dvaja nemotorní roboti, scéna v bare, roztomilé prekáračkové dialógy, dojímavý záver). Akonáhle do toho vstúpi strieľanie a vesmírne naháňačky je po zábave. Akcia je tu veľmi nudná, amatérska a zdĺhavá. Napriek tomu, že mám tento film pomerne rád, spomenutá ambivalencia mi zabraňuje vynášať ho do hviezd. Ale on to odo mňa ani nepotrebuje: veď ho sprevádza SILA! ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

George Lucas vytvořil krásný vesmír a pak ho na přelomu tisíciletí digitálními efekty a snahou udělat tlustou čáru mezi dobrem a zlem (Han vystřelil první!) zkazil. Jelikož jsem původně znala digitalizovanou verzi z roku 2004, Star Wars mě strhlo o poznání méně, než bych podle recenzí čekala. Od té doby, co se mi však do rukou dostala původní trilogie v podobě, v jaké šla před lety do kin, se můj dojem až zázračně vylepšil. Ano, příběhově asi Nová naděje s novějšími sci-fi zápasit nemůže a to i bez ohledu na to, že Lucas v roce 1977 ještě úplně nevěděl, kam bude příběh směřovat, takže tu neexistuje ani náznak toho, že by Luke a Leia mohli být sourozenci nebo že by Darth Vader mohl být jejich otec. Nic to ale nemění na tom, že je to krásná pohádka plná modelů, masek a ručně dělaných triků, které působí kouzelněji než moderní digitální efekty. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Papundeklové modely, triky dělané takříkajíc na koleně, ale co do působivosti tento díl zvysoka převyšuje Epizodu I. i II., které jsou nabité digitálními triky. To z mé strany není nostalgie, ale pouhý fakt, že Lucas zapomněl točit dobré filmy. Jestli je pravda to, že do původních epizod chce nastříhat nově natočené scény s Natalií Portman (jinak nic proti ní), tak u mně Lucas nadobro skončil. To by byl zločin na legendě. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Hudební téma Johna Williamse a klasický úvod dnes zná každé malé dítě (a skoro všichni starší:)). Jestli to nebude tím, že je to kult..... Ale i tak - je to jen začátek, takový pomalý rozjezd. Předznamenal však to, čím se Star Wars honosí dodnes - NA SVOU DOBU nevídané efekty, svébytný vesmír srovnatelný třeba se Středozemí. Od té ale časem díky scénáristické inkompetenci dostane na budku takovým způsobem, že se až jeden diví, že to tomu Lucasovi žerou takové davy lidí. Co je ovšem hlavním znakem Star Wars - vše je vám podáno takovou fajnou formou, že si všechny nedostatky začnete uvědomovat až ve chvíli, kdy je toho příliš - ano, ve chvíli kdy se hype blíží klimaxu, ano, někde kolem Epizody 3, když se pak na Star Wars mrknete pěkně vcelku. Obi-Wan forever, to jo, ale největší a nejlepší sci-fi dobrodrůžo sága všech dob? Oh my...Anthony to vystihuje přesně. 70% ()

Galerie (279)

Zajímavosti (586)

  • Herec Mark Hamill (Luke Skywalker) na svém Twitteru prozradil malou zajímavost o natáčení Nové naděje. Anglii, kde se natáčelo, prý v té době zasáhla vlna veder. Proto si podle jeho vyjádření představitelé pilotů Povstalecké aliance během natáčení útoku na Hvězdu smrti většinou oblékali jen horní část svého kostýmu, jinak zůstali v šortkách. (BROKEN_)
  • Harrison Ford sa do roku 1977 stále živil ako tesár, než získal prvú hlavnú rolu medziplanetárneho pilota Hana Sola. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Reklama

Reklama