Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

  • Česko Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje (více)
Trailer 1

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubě lodi se totiž nacházejí tajné plány nové děsivé zbraně, Hvězdy smrti, kterou Impérium právě postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společně s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápětí na planetě zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodině svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobě nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společně s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když Písečné lidi od Bena odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává mu světelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princezně Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té době však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí několik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společně vyrazí do blízkého města a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychleně odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria... (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 266)

Anthony 

všechny recenze uživatele

George Lucas je výborný trikař, mizerný scénárista a průměrný režisér. Tohle a kultovní film. Proboha proč? Strhla mě až závěrečná honička, ale začátek je nudný - roboti šmajdací v písku. V podstatě ani žádné pokračování se mi nelíbilo - jen jsou tam občas dobré scény, ale jako celek mě ty filmy nudí. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Zhodnotím jen poslední episodu, ale platí to pro všechny IV, V a VI. Chápu, že tyto filmy byly první svého druhu, takže byly něco jako průkopnické. Avšak já je hodnotím z pohledu dnešní doby a myslím,, že efekty jsou již velmi slabé a děj je přehnaně zdlouhavý. V dnešní době mi tyto díly star wars přijdou jako průměrný film s dobrým nápadem a propracovaným příběhem za což nechávám 3 hvězdy. Jednou vidět stačilo a pravděpodobně se vrátím jen k novějším dílům, avšak zlatý střed, poslední díly jsou pravý opak těm prvním, kdy nápad je slabý a efekty dobré. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná a zřejmě i ta nejrozmanitější sci-fi klasika z rukou George Lucase. STAR WARS - to je pojem nejen sci-fi žánru či filmu obecně, ale doslova povinná kulturní záležitost i pro lid celuloidem dosud nepolíbený. A právě tímto snímkem z roku 1977, se nejen z hlediska trikových efektů jednou provždy změnil svět filmu. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Tak nějak to někdy začalo. Být mi ve dni premiéry čtrnáct a za poslední dolar kapesného zajít na tohle sci-fi do místního kina, asi bych umřel blahem. Dnes už to tak neprožívám, neboť je to místy opravdu pitomé a slabé, avšak Star Wars mají to své neopakovatelné kouzlo, které člověka posadí na zadek. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Nepřekonaná (a nepřekonatelná) klasika sci-fi filmů. O čem to je asi nemá cenu psát (kdo to neviděl, stejně ho nepochopí), zlomovým se stal tenhle film spíši díky kouzlu prostředí, ve kterém se odehrává, atmosféře, propracovanosti celého světa a vesmíru, hudbě, sympatickým (i když ne vždy také dobře hrajícím - např. Mark Hamill) hercům a vůbec celému pojetí a zpracování. ()

Galerie (279)

Zajímavosti (584)

  • Fakt, že příprava k výstřelu na Yavin IV trvala o dost déle, než příprava střelby na Alderaan, byla vysvětlena tak, že jistý Imperiální důstojník jménem Tenn Graneet výstřel o několik sekund pozdržel, doufajíc, že ho nějaký zázrak uchrání před tím, aby byl nucen zničit další planetu. Ve filmu je ho možné těsně před explozí slyšet, jak říká: „stand by....stand by“ („čekejte.....čekejte“). (vojtaruzek)
  • Hvězdným válkám je často vyčítáno, že lodě ve vesmíru vydávají zvuky (střelba, motory apod.), což by nemělo být ve vakuu možné, protože se v něm zvuk nemůže šířit. V expandovaném univerzu (například v sérii „Nový řád Jedi“) je tento jev vysvětlen tak, že většina lodí zvuky pro piloty simuluje, aby se mohli lépe a intuitivněji orientovat, přičemž zvuky jsou simulovány tak, aby lodě a zbraně zněly stejně jako v atmosféře. (vojtaruzek)
  • Harrison Ford sa do roku 1977 stále živil ako tesár, než získal prvú hlavnú rolu medziplanetárneho pilota Hana Sola. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Reklama

Reklama