Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

  • Česko Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje (více)
Trailer 1

Princezna Leia prchá ve své kosmické lodi před pronásledovateli ze strany Impéria. Na palubě lodi se totiž nacházejí tajné plány nové děsivé zbraně, Hvězdy smrti, kterou Impérium právě postavilo. Loď princezny Leii dohoní loď rytíře Temné síly a jednoho z nejbližších spolupracovníků císaře Impéria, Darth Vadera. Po krátkém boji je posádka lodi princezny přemožena a sama princezna je zajata. Darth Vader nařizuje prohledat loď a ukradené plány najít. Ty se už však na lodi nenacházejí. Princezna je ukryla do malého androida R2-D2 a toho poslala společně s androidem C-3PO v záchranném modulu na blízkou planetu Tatooine. Oba androidi jsou však vzápětí na planetě zajati domorodými obyvateli, Jawy. Ti oba obratem prodají Lukovi Skywalkerovi, mladíkovi, který vyrůstá v rodině svého strýce, farmáře. Luke brzy zjistí, že R2-D2 má v sobě nahraný vzkaz od jakési Leii, která žádá jakéhosi Obi-Wana o pomoc. R2-D2 se však v noci ztratí, a tak se druhý den ráno Luke společně s C-3PO vypraví androida hledat. Cestou je přepaden Písečnými lidmi a místní poustevník Ben mu zachrání život, když Písečné lidi od Bena odežene. Luke s úžasem zjišťuje, že Ben je ve skutečnosti onen hledaný Obi-Wan. Obi-Wan se Lukeovi přizná, že je rytířem Jedi, a předává mu světelný meč. Také Luka žádá o to, aby s ním vyrazil princezně Leie na pomoc. Luke to zprvu odmítá. V té době však na Tatooine přistane výsadek vojáků Impéria, kteří při hledání uprchlých androidů povraždí několik místních Jawů a také Lukova strýce a tetu. Luke se chce pomstít a přidává se k Obi-Wanovi. Společně vyrazí do blízkého města a hledají zde pilota, který by je odvezl na planetu Alderaan. Po kratším hledání narazí na pašeráka Hana Sola. Ten jim slibuje odvoz ve své lodi Millennium Falcon. Sám Solo je rád, že se dostane z planety, protože má problém s dluhem, který nezaplatil místnímu gangsterovi, Jabba Huttovi. A tak i on je rád, když urychleně odletí s Lukem, Obi-Wanem a svým chlupatým pilotem Chewbaccou z planety. To už však jejich loď pronásledují stíhačky Impéria... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 267)

emo 

všechny recenze uživatele

Fantastické, neuveriteľné dielo, ktoré svojho času redefinovalo žáner sci-fi. Skvelých hercov zásobuje svižný scenár, uchu lahodí Williamsov soundtrack... Čo viac si možno želať? MAY THE FORCE BE WITH YOU! ()

Eviator 

všechny recenze uživatele

Nejjednoduhší, ale při tom nejklasičtější díl celé ságy. Je to také jediný díl, ve kterém se nevyskytuje císař. Postupné seznamení s postavami staré trilogie přijemně uvozuje další dva díly staré trilogie. Polovina filmů by snad ani nemohla existovat bez SW. Protože v té době způsobil totální filmovou revoluci, jak v tricích nebo zvuku. ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Klasika nad klasiky sci-fi žánru. Naprostá dokonalost na rok 1977, i dnes jsou ty triky pořád dobré. Nechť tě provází síla. ()

Seag 

všechny recenze uživatele

Viem, mal by som to brať tak že je to klasika a podobne, ale pre mna je to bezkonkurenčne najslabšia episoda so všetkých SW dielov. Proste si nemôžem pomôcť. A je to hlavne s toho dôvodu, že som to vôbec neprežíval ako ostatné episody. Ku koncu som sa už aj nudil. Samozrejme to neznamená že to bolo zlé. Lucas dobre zachytil pasáže s Lukom a Obiwanom, a aj ich stretnutie na Tatooine ale film má jedno velké mínus ktoré ťahá film silno dolú. A sú to súboje so svetelnými mečami. (Viem, na tú dobu to bol skvost, a nič lepšie som od tej doby nemohol chcieť, ale proste sa mi to nepáči.) Práve preto je to za 4* a nie za 5* ako u ostatných Episod. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Čím jsem starší, tím více začínám chápat přesah Lucasovy pohádky. Novou naději jsem měl rád od dětství jako každý jiný fantastický film. Dnes je to i s respektem k celému vesmíru okolo toho fenoménu. A film je pořád super a asi i pořád můj nejoblíbenější z celé ságy. Je to i tím originem, ale zaslouženě. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Tento film, to je klasika, kult, modla, říkejte tomu, jak chcete, ale tento film byl přelom v kinematografii. George Lucas si splnil svůj sen a vytvořil si vlastní svět s úžasnými postavami, příběhem a tak dál. Efekty na tu dobu byli úžasné a herecké výkony to je prostě špička. Navíc film má své kouzlo a atmosféru a spoustu nezapomenutelných scén a vtipných momentů. Prostě klasika, kterou musíte vidět. 5 hvězd. PS: Závěrečná scéna se zničením Death star je prostě božská. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Star Wars jsem se vždy vyhýbal jako čert kříži, protože už jako malýho kluka mě to vůbec nebavilo (kdysi jsem viděl pouze kousek tohoto dílu). Ke zhlédnutí celé ságy jsem se odhodlal až teď kvůli kompletaci zhlédnutých TOP filmů podle zdejšího žebříčku (taky jde o poslední film v TOP50, který mi chyběl). *** Nezatížen nostalgií, jsem celou ságu zhlédl poprvé na začátku roku 2011 v pořadí dle doby vzniku jednotlivých epizod. Můj žebříček: 1. Episode III, 2. Episode II, 3. Episode I, 4. Episode VI, 5. Episode V, 6. Episode IV ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

Aáách, to je nostalgie. Konečně jsme se s dětmi propracovali k původní sérii. R2D2 a C3PO jsou stejně největší hvězdy Hvězdných válek!!! ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Krása počátku spočívá v tom, že Nová naděje zatím nijak moc nebuduje universum Hvězdných válek, ale soustřeďuje se na pohádku o záchraně princezny před zlým černokněžníkem.Na DVD sice vynikne nedokonalost na koleně dělaných triků,ale ta braková prostota stokrát otřepaného děje je tisíckrát lepší než Lucasův neúspěšný pokus vybudovat v dílech I až III politickou fresku předcházející čtyřce. Naivita sluší StarWars mnohem více než pozdější sofistikované politické hrátky. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Tento film stojí za vznikem skvělého univerza a vůbec celý jeho tvůrčí proces byl ze strany tvůrců na tu dobu velmi odvážný. Nicméně i proto mi připadá, že v tomto díle jde spíš o "velké vesmírné dobrodružství" a vizuální efekty, než o příběh mystična a rodiny jako v dalších dílech. Na Star Wars jsem sice vyrůstal, ale i tak mi Nová naděje připadala vždy oproti většině dílům slabší. I tak si tu ale jsem schopný vychutnat ten podivný svět, který byl tímto dílem představen. ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

No... tak jsem se dokázal neuvěřitelných 14 let vyhýbat Star Wars... a k čemu to bylo? K ničemu! Je skoro až neuvěřitelné, že jsem se v tuto dobu, kdy je toto jedna z největších sci-fi kultovních sérií, setkal až teď. Stále to na mě doráželo ze všech stran, až jsem tedy nakonec neodolal, a pustil si to.  A bylo to fajn... víc než fajn. Neuvěřitelný počin na tu dobu, s ještě neuvěřitelnějšími efekty, ze kterých mi šla hlava kolem (i když je tam semtam nějaká ta scéna, které jsem se musel alespoň usmát, jelikož v dnešní době to prostě občas působí vtipně), s neuvěřitelnou hudbou s kultovními motivy, zkrátka super! Na další díly se podívám velice rád a co nejdřív. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dostala ke slavným hvězdným válkám. A musím nechat, že mě to bavilo! Nepotřebuji to vidět stokrát, ale příběh má hlavu patu, efekty jsou na 70. léta neuvěřitelné. ()

Flyer 

všechny recenze uživatele

První (respektive čtvrtý) díl trpí několika nedostatky, tj. černobíle vykreslené charaktery a naivní story. Přesto má svoje nepopsatelné kouzlo, ať už díky skvělým efektům (podle mého nejen na tu dobu), pohádkové atmosféře a skvělé dvojici robůtků R2-D2 a 3PO. ()

Scratt 

všechny recenze uživatele

Klasika nejklasičtější. Miloval jsem ji jako dítě a věrný zůstal až do dospělosti. Ač se Lucas zejména posledním dílem z nové série hodně snažil, tak Nová naděje zůstala nepřekonána. 100% ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Na druhý krát sa mi to páčilo oveľa viac ako posledne. Je to úžasná vec a jedna z najväčších klasík sci-fi všetkých čias. Perfektné dobové vizuálne efekty, coolový herci, úžasné postavy, perfektná hudba, atmosféra, chytľavý dej, ktorý nenudí. Ako prvý Star Wars je to neuveriteľný film, ktorý si rád pozriem zas a môžem ho iba odporučiť. 88% ()

Pája=) 

všechny recenze uživatele

Nejradši bych byl kdyby se Star Wars mohli hodnotit jako celek, protože jako celek působí neuvěřitelně silně a neohroženě. Některé filmy byli slabší a některé lepší. Do svých oblíbených jsem vybral tento protože právě ním to všechno začalo. George si splnil svůj sen a vydělal si mnoho peněz, které miluje ještě víc než star wars. Točil to s elánem a šel za svým. Byl to ještě ten starý nezkažený Lucas, kterého všichni zbožňovali. Film je skvělý plný neuvěřitelných nápadů, triků a drzosti , které byli ve své době ojedinělé. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Start neuvěřitelné ságy, George Lucas předvedl svět plný tajemna, boje, napětí, strachu, ... prostě svůj, naprosto neobyčejný, svět. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Provázej tě síla. Tohle je snad můj první film, který jsem měl možnost shlédnout v kině. (100% jistý si nejsem). Pamatuji si jako dítě, kdy mě taťka tahal na začátku 90. let do kina na hvězdné války a za to jsem moc vděčný :) Hned netradičně udělané intro se mi zalíbilo stejně jako celý film. Sci-fi mám moc rád a proto z vesmíru, lodí, meče, Darth Vadera jsem byl hodně nadšen. K tomu není co dodávat. Pro mě kultovní série, především původni trilogie, na kterou bych se mohl dívat stále. můj TOP 1 ()

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Reklama

Reklama